Taraf çapraz ateş altında! | " /> Taraf çapraz ateş altında! | "/>

En Sıcak Konular

Taraf çapraz ateş altında!

17 Ekim 2008 14:36 tsi
Taraf çapraz ateş altında! Başbakan Erdoğan Başbuğ’un sert çıkışına neden destek veriyor? Neden Taraf’ı karşısına alıyor? Aynı zamanda kimsenin görmediği ancak iyibilgi’nin dikkatinden kaçmayan ‘zeytin dalı’nı Taraf’a nasıl uzatıyor? Bu sorulara

Türkiye Aktütün saldırısının ardından basın ve devlet kurumları arasındaki tartışmayı izliyor. Taraf gazetesinin Aktütün saldırısını manşete taşıması ve saldırının neredeyse canlı olarak izlendiğini ileri sürmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ kameraların karşısına geçmiş ve ‘basına muhtıra’ olarak nitelenen ‘parmak sallamalı’ o açıklamasını yapmıştı.

Türkiye’nin gündemini Aktütün’den basın ile genelkurmay arasındaki tartışmaya çeviren bu sert açıklamaya dün Başbakan Erdoğan da katıldı. Erdoğan dün ‘bizim tarafımız belli’ derken basın kuruluşlarını terörle ilgili haberlerde dikkatli olmaya çağırdı. Başbakan şunları söyledi: TSK’ya karşı kampanya yürütülmesinin hiç hesabı yapılmıyor mu? Defalarca bunu yapmayın dedim. Adeta onlara destek veriyorsunuz, propagandasını yapıyorsunuz. Kampanyalara hedef olacak birileri varsa o da terördür teröristtir. Terörle mücadele eden asker değildir. Teröre karşı hepimiz aynı safta olmalıyız. Bu bir seçim değil, insani ve hukuki bir zorunluluktur. Kimse terörü cesaretlendirme hakkına sahip değildir, olamaz.

Erdoğan manşete kızdı

Diğer yandan Başbakan Erdoğan açıklamalarına bugün de devam etti. Bugün Taraf gazetesinin manşetten ‘Paşasının Başbakanı’ diye eleştirdiği Erdoğan önce ‘Birileri bizleri tahrik etmeye yöneliyor. Birileri şahsıma yönelik Genelkurmay'ın Başbakanı gibi çirkin ifadeler ortaya koyuyor. Biz bir devletiz. Ben T.C. vatandaşının, milletin başbakanıyım’ diyerek gazetenin manşetine cevap verdi. Ardından da şunları söyledi: ‘Bu tür haberler tirajınıza hizmet etmez, yükseltmez. Sadece bizim de işimizi de zorlaştırırsınız, Silahlı Kuvvetlerimizin de işini zorlaştırırsınız. Ancak biz mücadelemize kararlı şekilde devam ediyoruz. Ve bunu demokrasi içinde yapıyoruz, demokrasi dışında yol-çözüm aramıyoruz.’

Taraf çapraz ateşte

Elbette Erdoğan’ın açıklamaları oldukça ilgi çekici. Çünkü Erdoğan Ergenekon soruşturması dahil pek çok konudaki tutumu ve haberleriyle hükümetine önemli bir can simidi işlevi gören Taraf gazetesini hedef alıyor. Bugün gazetenin yazarlarının da sitemlerinden anlaşıldığı gibi gazete Başbakan’a kırgın. Çünkü ‘gazetecilik’ yaptığını, doğru haber ilettiği için baskı altına aldığını savunuyor.

Peki, Erdoğan kendi tabanında da rahatsızlık yaratabilecek, üstelik liberal isimlerin eleştirisine neden olabilecek bu tepkiyi neden ortaya koyuyor? Genelkurmay’ın ve Askeri Savcılığın, bir de basının bir kısmının hedefi haline gelen Taraf gazetesini topa tutarak, adeta bir ‘çapraz ateş’ intibaı neden uyandırıyor?

1. Bu sorunun kamuoyunda verilen birçok yanıtı var. Örneğin yapılan yorumlardan birisi şu: Basına bilgi servisi yapılarak TSK yıpratılıyor. Ancak bu durum öncekilerden farklı. Çünkü riskli bir konjonktürde TSK yıpratılarak Türkiye zayıflatılmaya çalışılıyor. Devlet de bunu gördüğü için ortak tavır alıyor. Kimileri Erdoğan’ın çıkışını buna bağlıyor.

2. Ancak yapılan yorumlar oldukça iddialı bu yorumdan ibaret değil. Nitekim Erdoğan’ın tartışmaya bizzat katılarak TSK’ya sahip çıkmasının yanı sıra, Genelkurmay’ın basınla tartışmasını engellediği de belirtiliyor. Yani Erdoğan TSK’ya sahip çıkarak aynı zamanda Türkiye’yi demokratik düzleme tekrar oturtuyor. ‘Amir olarak’ konuşuyor, Genelkurmay’ın tekrar açıklama yapmasına gerek kalmıyor. Böylece Türk demokrasisi için yakışıksız bir hal alan durum ortadan kalkıyor.

3. Yapılan yorumlardan bir tanesi de şöyle: Erdoğan TSK’ya sahip çıkıyor, çünkü Aktütün saldırısıyla yıpranmaya başlayan kurumun üzerine daha fazla gidilmesinin terörle mücadeleye zarar vereceğini düşünüyor. Erdoğan’ın bu çıkışı için ‘TSK’nın moralini yüksek tutmak zorunda’ yorumları yapılıyor.

4. Başbakan’ın üslubu ile ilgili öne çıkan diğer bir yorum şu: Erdoğan seçimler öncesinde, şehit haberleriyle toplumda hassasiyet bu kadar artmışken tartışmadan uzak kalamazdı. TSK’nın yanında yer almak durumundaydı. Seçimler yaklaşırken işkenceden dolayı ilk kez özür dileyen ve büyük puan toplayan Erdoğan hükümeti toplumun diğer kesimlerine de hitap etmek zorundaydı.

Taraf’a zeytin dalı

Basın özgürlüğünün altını kalın bir şekilde çizen iyibilgi 2. ve 3. şıkların doğruluk ihtimali üzerinde duruyor. Ancak Erdoğan hangi amaçla bu açıklamaları yaparsa yapsın Taraf özelinde basına zeytin dalı uzatmaktan da geri durmuyor. Erdoğan’ın bugün yaptığı o sert çıkışın sonunda söyledikleri Taraf özelinde basına bir zeytin dalı mahiyetinde: Askerlerimizin psikolojisini düşünmeye mecburuz. Kimseye kendi işini öğretmek gibi kaygımız yok. Ancak hiçbir doğru haber vicdanlarda yara açmaz. Biz yarayı kapatacak bir siyasi dilin peşindeyiz, herkesin bizi doğru anlamasını önemle rica ederiz.

iyibilgi.com

'Sen kimin medyasısın'



Bu haber 2,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs