En Sıcak Konular

Krize hazır yakalanmanın ipuçları

17 Ekim 2008 14:18 tsi
Uzmanlar, özellikle özel sektör çalışanlarını, yaşanabilecek işten çıkarmalara karşı, borçlanılmaması konusunda uyarıyor. İşte bireysel alınabilecek önlemler:

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD merkezli başlayan finansal krizin tüm dünyaya yayıldığını, bu krizden Türkiye'nin kendisini soyutlayabilmesinin de mümkün olmadığını belirtti.

Az ya da çok Türkiye'nin de bu finansal krizden etkileneceğine dikkati çeken Altınok, ''Ülkemizde krizin işaretlerini, bazı otomotiv firmalarının üretime kısa süreli de olsa verdikleri aralarla hissetmeye başladık. Umarız krizden hiç etkilenmeyiz ancak Türkiye'nin krizden etkilenmesi yakındır'' dedi.

Finansal ekonomik krizin bireyleri de etkileyebileceğini ifade eden Altınok, vatandaşların krizi en az kayıpla atlatabilmeleri için önceden bazı önlemler almalarının yararlı olacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Altınok, en başta alınması gereken önlemin krize borçlu olarak yakalanmamak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Herkes hesabını iyi yapmalı, ayağını yorganına göre uzatmalıdır. Bunun için harcamaların kısılmasında ve tasarruf edilmesinde büyük yarar vardır. Krizin muhtemel etkilerinden en fazla etkilenecek kesim özel sektör çalışanları olacaktır. Bu nedenle özel sektör çalışanlarının harcamalarına herkesten fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Bireyler kredi kartı borçları varsa bir an önce bu borçları ödemeli ya da en aza indirmelidir. Kredi kartıyla yapılan alışverişlere sınırlama getirilmeli, kişiyi borca sokacak harcamalardan uzak durulmalıdır.''

Tüketicilere, borçtan uzak durma konusunda bazı öneriler de sıralayan Altınok, sözlerine şöyle sürdürdü:

''Özel sektörde çalışanlar mümkün olduğu kadar borçlanmamalı, mümkünse krize nakitte kalarak hazırlanmalı. Kredi kartı dışında kişiyi krizde en fazla zorlayacak harcamalar, ev ve otomobil gibi harcamalardır. Bugün Türkiye'de 3 milyondan fazla evin satılığa çıkarıldığı, ancak alan satan olmadığı konuşuluyor. Böyle bir dönemde firmalar, ev ve otomobilleri ellerinden çıkarabilmek için çok cazip ödeme seçenekleri sunacaktır. Tüm bu cazip şartlara rağmen, ev ve araba gibi kişiyi uzun vadeli borçlandıracak yatırımlardan kaçınılmalıdır.''

Uzun vadeli taksitlerle alınmış ve ipoteğe bağlanmış otomobil alınıp krizde satılmaya çalışıldığında kişinin büyük zararlara uğrayabileceğini ifade eden Altınok, ''Örneğin 20 bin YTL'ye alınan bir otomobil, aynı fiyata elden çıkarılamayacak, örneğin ancak 15-18 bin YTL'ye satılabilecektir. Bu nedenle kriz öncesi özel sektör çalışanlarına sıfır otomobil alınması tavsiye edilmez'' diye konuştu.

aa



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs