En Sıcak Konular

Emekli maaşına yeni hesap formülü

17 Ekim 2008 14:16 tsi
Emekli maaşlarının azalıp azalmayacağı konusunda ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Reformu düzenlemesinin ardından en çok merak edilen  emekli maaşlarının azalıp azalmayacağı konusunda ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.  Bundan sonraki emekli maaş hesaplamalarında güncelleme kat sayısında değişiklik yapıldı. Milli gelirden emekliliğe yüzde 26,4 pay verilirken, bu oran 1 Ekim 2008 sonrasındakiler için yüzde 30'a yükseltildi. Bu durumda emekli maaşlarını Türkiye'nin büyüme hızı ile milli gelirindeki artış ve azalışlar belirleyecek.

Merak edilen emeklilik yaşı ise bir anda 65'e çıkmıyor. 65 yaş uygulaması ilk defa erkeklerde 2046 yılında, kadınlarda da 2048 yılında uygulamaya geçecek.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, "Refahtan emeklilere yüzde 30'luk pay verilecek. Dolayısıyla Gayri Safi Milli Hasıla'nın büyümüş olması demek bu pay artacağı için emekli maaşlarının daha yükseleceği anlamını taşımaktadır." dedi.

Vatandaşın kafasını karıştıran emeklilik yaşı ve maaşlarla ilgili CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan SGK Başkanı Acar, kendilerine en çok sorulan konuların emeklilik maaşlarının azalmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Şu anki emeklilerin maaşlarının azalmasıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Acar, "Şu anda emekli olacaklar maaşlarını aynen almaya devam edecekler. Ama 1 Ekim'den sonra sisteme girenler ödedikleri primlere paralel olarak emekli maaşı alacaklar." diye konuştu.

Mevcut durumda 38 yaşında kadınların, erkeklerin ise 43 yaşında emekli olduğunu vurgulayan Acar, "Bu durumu tamamen ortadan kaldıran, vatandaşlarımızın sistem içinde daha uzun süre kalacakları için emekli maaşlarını bir miktar arttıracağı bir sistem. Azalma değil de uzun süre sistemde kalmış olmaları sebebiyle emeklilik imkanlarında geriye gidiş olmayacak. Daha fazla prim ödeyecekleri için emekli maaşları daha fazla olacak." değerlendirmesini yaptı.

Maaşlardaki artış oranlarının kimin hangi tarihlerde sisteme gireceğiyle ilgili olacağına işaret eden SGK Başkanı, emekli maaşlarının hesaplanmasında 4 temel kriter getirdikleri bilgisini verdi. Prim ödeme gün sayısı, güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı ve yaş konusunun emekliliği yeniden şekillendireceğini aktaran Acar, güncelleme kat sayısında değişiklik yaptıklarını ve refahtan pay verdiklerini dile getirdi. Geçmişte ödenen primleri, kazançları, bugüne güncelleme kat sayısıyla getirdiklerini ifade eden Acar, "Daha önce gayri safi milli hasıla içindeki emekliliğin payı yüzde 26,4'tür. Biz bunu yüzde 30'a çıkardık. Ve bunu aylık bağlama oranı dediğimiz orana uygulamak suretiyle emekli maaşını hesaplıyoruz. Sistem içinde çok uzun süre kalanlar ne kadar prim ödemişse o kadar emekli maaşı alacaklar." şeklinde konuştu.

65 YAŞINDA EMEKLİLİK 40 YIL SONRA BAŞLAYACAK

Emeklilik yaşının yanlış anlaşıldığını belirten Başkan, emeklilik yaşının bir anda 65'e çıkmadığını söyledi. "Mağduriyet kesinlikle söz konusu değil." diyen Acar, 65 yaş uygulamasının ilk defa 2046 yılında erkekler, 2048 kadınlarda uygulamaya geçecek bir mevzu olduğunun altını çizdi.

Bundan 30-40 yıl sonraki bir hadiseyi bugün etkileniyormuş gibi göstermenin yanlış olduğunu dile getiren Acar, şu anki uygulamada 2000 yılı sonrasında 4447 sayılı yasanın geçerliliğini sürdürdüğünü belirtti. Kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekli olacağını söyleyen Acar, "Yaş konusu bugünün konusu değil. 65 yaş olayı 2046 ve 2048 yılında devreye girecek bir konu." dedi.

 habertürk



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,657 µs