Nokta olmasın' | " /> Nokta olmasın' | "/>

En Sıcak Konular

'Taraf Nokta olmasın'

17 Ekim 2008 13:54 tsi
'Taraf  Nokta olmasın' Aktütün'e yapılan hain saldırıyla ilgili belgeler yayınlayan Taraf Gazetesi'ne gelen yayın yasağı ve belgeler konusunda yaşadığı baskı nedeniyle, Taraf okurları gazetenin önünde toplandı. Okurlar, dünden beri gazetenin önünde eylemini sürdürüyor.

14 Ekim'de yayınladığı haberlere yayın yasağı konulan gazeteye askerî savcılık tarafından gönderilen faksta, 'gizli' ibareli belgelerin üç gün içinde teslim edilmesi istendi. Taraf'ın bugün yaşadığı durum baskılar sebebiyle kapanmak zorunda kalan Nokta Dergisi'ni hatırlatıyor. Nokta, emekli Orami- ral Özden Örnek'in günlüklerindeki 'Ayışığı' ve 'Sarıkız' isimli darbe planlarını yazdıktan sonra elindeki belgeleri teslim etmeyince basılmıştı. Kapanmak zorunda bırakılan Nokta Dergisi'nin genel yayın yönetmeni ve halen Taraf Gazetesi yazarı olan Alper Görmüş, bir dönem kendilerine yapılan baskıların şimdi Taraf için söz konusu olduğunu söyledi. Gazete önünde basın açıklaması yapan Genç Siviller de, Taraf'ın yayınlarına nokta konulamayacağını dile getirdi.

Kapatılan Nokta Dergisi'nin genel yayın yönetmeni ve halen Taraf Gazetesi yazarı olan Alper Görmüş, bir dönem kendilerine yapılan baskıların şimdi Taraf için gerekli olduğunu söyledi. Görmüş, "Darbe günlükleri daha yayınlanmadan Genelkurmay'dan en üst düzey yetkili Nokta'ya tepki göstermişti ancak bu kadar sert değildi. Taraf, Nokta Dergisi gibi benzer süreçten geçiyor. Habere konu olan belgelerin savcılık tarafından istenmesi gibi. Biz belgeleri vermemiştik ve polis baskını oldu. Böyle baktığımızda bir ihtimal olarak Nokta'ya yapılanın benzeri bir baskın Taraf Gazetesi'ne pekala düşünülebilir." şeklinde konuştu.

Kapatılan Nokta Dergisi'nin editörlerinden Taraf'ın Politika Editörü Ferda Balancar ise "Benzer süreçler; ama aynı şekilde gelişeceğini şu anda kestirmek zor." yorumunu yaptı. Nokta'nın baskından sonra patron kararıyla kapatıldığını hatırlatan Balancar, "Taraf'ta da aynı karar alınır bilinmez; ama süreç artık daha açık. Nokta'da şu ana yönelik değil, geçmişe yönelik şeyler vardı. Taraf'ın haberi, şu anki yönetim kademesini yakından ilgilendiriyor. Bu da daha sert bir sürecin ortaya çıkmasına neden olabilir." şeklinde konuştu.

Daha önce Nokta çatısı altında görev yapan ve bugün ise Taraf Gazetesi'nin önemli isimleri arasında yer alan Nevzat Çiçek ise Taraf'ın arkasındaki kamuoyu desteğine güveniyor: "Nokta'da bu kadar kamuoyu desteği yoktu. Nokta'da insanlar ilk defa bu kadar cesarete şahit oldu. Ama Taraf'ta artık sorgulama noktasına gelindi. İşin psikolojik kısmı aşıldı. Artık medya da sorgulayabiliyor."

Genç Siviller Taraf'ın yanında

Nokta Dergisi'ne yapılan baskında tepkisini ortaya koyan Genç Siviller, Taraf Gazetesi'nin de yanında yer aldı. Genç Siviller'in önemli isimlerinden Taraf yazarı Turgay Oğur, Nokta ve Taraf'ın başına gelenlerin, yarın başka gazetelerin başına da gelebileceğini hatırlattı. Oğur, kendilerine belgeleri getiren kişilerin "Ben burada bir ihmal görüyorum ve bunu bütün kamuoyunun bilmesini istiyorum ve bunu nerede yayınlatabilirim?" dediğini ve haber değeri olan her şeyi Taraf'ın yayınlayabileceklerini gördükleri için, kendilerine verdiğinin altını çizdi. Yaptıkları haberde, asla Genelkurmay'a zarar vermeyi düşünmediklerini anlatan Oğur, şunları söyledi: "Ancak ortada bir ihmal ve suç varsa, onlar da bunun bedelini ödemeli. Çünkü bu hatanın bedelini, insanlar canıyla ödüyor."

Basın örgütlerinden tepki: Tehdit kabul edilemez

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarına bazı basın meslek örgütleri tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası ve Basın Enstitüsü Derneği IPI Ulusal Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbuğ'un, 'alışılmamış bir biçim ve tonda, kuvvet komutanları ile birlikte yaptığı açıklamanın, gazetecilik meslek örgütleri tarafından şaşkınlık ve endişeyle karşılandığı' belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Genelkurmay Başkanı'nın olağanüstü sert bir dille yaptığı 'herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet eden' açıklaması kabul edilemez tehditkâr bir üslubu yansıtmaktadır."

İletişim uzmanları İlker Başbuğ'a eksi not verdi

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sinirli bir şekilde, zaman zaman sesini yükselterek yaptığı konuşma iletişim uzmanlarından eksi not aldı. Başbuğ'un üslubunu analiz eden Prof. Dr. Ali Atıf Bir, "Öfke stratejisi yanlış. Öfkelenmenin aksine bilgilendirmek lazım." dedi. Doğru olanın Başbuğ'dan önce Başbakan'ın konuşması olduğuna işaret eden Bir, Başbuğ'un Başbakan'dan önce öfke dolu konuşma yapmasının iletişim stratejisi açısından yanlış olduğunu vurguladı. Genelkurmay'ın şeffaflık projesini doğru bulduğunu; ancak TSK'nın bir bütün olarak buna hazır olmadığını belirten Bir, "Şeffaflaşma düşünülürken kurum bütünüyle buna hazır mı diye de düşünülmesi gerekiyor. Ağzı olan konuşuyor, burası Türkiye. Bu noktada öfke dolu konuşma çok yanlış." ifadesini kullandı. Ali Atıf Bir, bir internet sitesinde Başbuğ'un konuşmasını öven Nuran Yıldız'ı da eleştirdi.

 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,960 µs