Mortgage hilesi: Evsiz oylar kime? | " /> Mortgage hilesi: Evsiz oylar kime? | "/>

En Sıcak Konular

Mortgage hilesi: Evsiz oylar kime?

17 Ekim 2008 12:38 tsi
Mortgage hilesi: Evsiz oylar kime? İyibilgi, ABD seçimlerini özel haberleri ile izlemeyi sürdürüyor. Dün, seçim sandıklarına yansıyacak ilginç bir ‘seçim hile’sini açıklayacağımızı söylemiştik. Bu hilenin mantığı, ABD’nin yaşadığı ekonomik krizin bile netameli olabileceği

ABD’den dünyaya yayılan ekonomik krizin bu ülkedeki tetikleyicisi Mortgage skandalı oldu. Aslında Mortgage uygulamaları için devasa miktarlara ulaşan “riskli ve yüksek faizli” kredilerin geri dönmeyişi.

İlk bakışta ve o zamanlar başlıbaşına, ekonomik, finansal görünen bu bozulmanın ABD seçiminde etkin rol oynayabileceği ihtimali elbette kimsenin aklına gelmedi.

ABD seçim sistemi, evi olmayanların, ki buna bir sabit adres-başkasının olamaz- gösteremeyenlerin demek lazım, oy kullanamayacağını söylüyor. Oysa bugün son kriz yüzünden sayısız kişi ve aile “evsiz” duruma düşmüş durumda.

Aldıkları kredi karşılığı evlerini ipotek edenler, ödemelerini yapamadığı için artık evsiz ve adressiz. Yani oy kullanamayacaklar. Sayıları çok fazla ama oy kullanamama durumlarının, Demokratlar’a mı (Obama) yoksa Cumhuriyetçiler’e mi (McCain) yarayacağı belli!

Örneğin kritik bir eyalet olan (17 temsilci çıkarıyor) Michigan eyaletinde anketlere göre Demokratlar önemli. Ama İndipendent Gazetesi’ne konuşan bir Cumhuriyetçi Parti yöneticisi şöyle diyor; “İpotekli olup parası ödenmediği için sahiplerinin elinden alınmış evleri gösteren bir listeye sahibiz ve bu adreslerden oy verilmemesini garanti altına alacağız!”

Peki bu seçmenler kayıtlarını yenileyip düzeltemez mi? Önlerinde iki önemli engel bulunuyor. Birincisi bunun için geç kalmış durumda görünüyorlar. İkincisi ise oy peşinde koşamayacak kadar önemli başka sorunları var.

Bu seçmenlerin neden Cumhuriyetçi karşıtı olduğuna gelince. Öyle ya, çünkü oy kullanamayacak seçmenler Cumhuriyetçiler’e de oy verecek olabilir.

Öyle değil. Zira, yüksek faizli mortgageların yüzde 60’ı siyahi seçmenlere gitmiş durumda. Diğerleri ise evlereni kaybetmiş olmasının faturasını Cumhuriyetçiler’e çıkarıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs