En Sıcak Konular

'Putin Orta Asya'da Batı'yı yendi'

17 Ekim 2008 12:10 tsi
'Putin Orta Asya'da Batı'yı yendi' ABD Senatosu Dış Politika Komitesi Başkan Yardımcısı Richard Lugar, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in kişisel diplomatik çabaları ile Avrupa Birliği, NATO ve ABD'yi Orta Asya'da yendiğini söyledi.

Amerikalı senatör yaptığı açıklamada, "Putin bölgeye onlarca kez gitti. Rusya'nın başarısında kendisinin kişisel katkısı büyük. NATO ve AB liderleri bölge ile ilişkilerin gelişiminde hızlı hareket edemedi." dedi.

Rusya'nın Orta Asya enerji kaynakları üzerinde yeniden etkili olmasında konjonktürü iyi değerlendirdiği yorumları yapılıyor. ABD'nin Gürcistan savaşında Rusya'ya karşı önemli bir yaptırım uygulayamaması, Irak ve Afganistan işgali ve bölgede istikrarın sağlanamaması, son aylarda tüm dünyayı sarsan ABD kaynaklı finansal kriz nedeni ile Orta Asya ülkelerinin Moskova'nın yanında yer almaya başladığı kaydediliyor. Nitekim ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney son Azerbaycan ziyaretinde soğuk karşılanmış, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Kazakistan'da Amerikalı şirketler için talep ettiği yeni enerji havzaları konusunda olumsuz cevap almıştı.


Lugar dev enerji kaynaklarına sahip olan Türkmenistan ve Kazakistan'ın Rusya ile bağlarını yeniden kuvvetlendirdiğine dikkat çekerek, "Avrupa'nın ihtiyacı olan enerji kaynaklarının çeşitlenmesi önemli. Türkmen ve Kazak liderlerle gerçekleştirdiğim görüşmelerde Batı ile ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydettiler. Ancak bunun gerçekleşmesi için yeterli adım atılmadı. Şimdi de bu iki ülke Moskova ile uzun vadeli enerji anlaşmaları imzaladı." eleştirisi getirdi.


Rusya'nın doğalgazda tekel oluşturduğunu, bunu Afrika bölgesi ile de geliştirdiğini ifade eden Lugar şöyle konuştu: "Almanya Kuzey Akım'la, Yunanistan, Bulgaristan ve Güney Avrupa da Güney Akım'la Rusya'ya daha fazla bağımlı hale geliyor. Çünkü, bu ülkeler enerji sıkıntısı olduğunda Batılı diğer ülkelerin kendilerine destek vermeyeceğini düşünüyor. Rusya ile ilişkileri her zaman iyi tutmak istiyorlar. Bu da önümüzdeki dönemde Rusya'ya bağımlılığın daha da artmasına neden olacak." uyarısı yaptı.


Orta Asya enerji kaynaklarının alternatif yollarla batı ülkelerine ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin başarı şansının giderek zayıfladığına değinen senatör, Avrupa ülkelerini bu konuda birlikte hareket edememekle suçladı. Lugar, "NATO ve AB ülkeleri Nabucco konusunda çabalarını yavaşlattı. NATO'nun ve AB'nin ortak bir enerji politikası olmaması bu ülkelerin çıkarlarına zarar veriyor. Ekonominin can damarı olan enerji kaynakları ile ilgili politikalar dış politikanın birinci önceliği olmalı." dedi.


ABD Başkanının Orta Asya ülkelerine kişisel ziyaret gerçekleştirmesi ve bölge ile daha yakın ilgilenmesi gerektiğine işaret eden senatör, "Jeo-stratejik önemi olan bölge ABD başkanı tarafından ziyaret edilmeli. Başkan Bush koltuğundan ayrılmadan önce bölgeye gitmeli. Yeni başkan da bölge ile temasları sıkı tutmalı." önerisinde bulundu.

cihan
 



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,543 µs