En Sıcak Konular

Bu yasalar olay çıkaracak!

17 Ekim 2008 12:09 tsi
Gizli gizli taslağı hazırlanan bir yasa değişikliği ortalığı karıştıracak. CHP'liler daha taslağı görmeden, tepkili...

Adalet Bakanlığı'nda henüz taslak aşamasında olan yasa değişikliklerinin duyumu bile olay çıkarttı. Çünkü, taslakta, evlenme yaşını 14'e indiren, tecavüzcüyle evlenme durumunda cezanın ortadan kalkmasını sağlayan ve tecavüzde şikayet yaşını 14'e indiren yasa değişiklikleri için hazırlık yapıldığı duyuldu. Duyulur duyulmaz tepkiler yağmaya başladı.

ÜZMEZ KURTULACAK
Bu düzenlemeler Meclis'e gelir ve yasalaşırsa aralarında Vakit Yazarı Hüseyin Üzmez'in de bulunduğu, 14 yaşın altındaki çocuklara cinsel tacizde bulunmaktan yargılanan çok sayıda sanık, 'işledikleri suç şikayete bağlı hale getirileceği için', hapis cezasından kurtulabilecek.

TASLAK VAR
Adalet Bakanlığı'nda 9-10 Ekim'de konuyla ilgili yapılan toplantılara katılan Ankara Barosu temsilcisi Türkay Asma değişiklik önerilerinin gündeme geldiğini kendisinin ise önerilere karşı çıktığını belirterek, çalışmanın varlığını teyit etti.

Adalet Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, bebeklere tecavüz edenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören teklifinin görüşülmesi beklenirken, gündeme ilginç teklifler geldiği belirlendi.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Dairesi Genel Müdürü, Yargıtay 5. Ceza Dairesi temsilcileri ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Başkanı Türkay Asma'nın bulunduğu toplantıda önce TCK'nın 104. maddesi görüşüldü. "Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü tartışıldı.

Yargıtay hakimleri, bu maddenin uygulamasında, bazı mahkemelerin çocuğun, bazılarının da ailenin şikayetini kabul ettiğini bu nedenle karışıklıklar yaşandığını söylerken, bu maddenin cinsel ilişki yaşının düşmesine de neden olduğunu belirterek, çocukların doğru seçimler yapamayacağı dikkate alınarak şikayet hakkının anne babaya verilmesini istedi. Yargıtay temsilcilerinden gelen bu öneriye Baro temsilcisi Asma karşı çıktı.

TOPLUM GERÇEĞİNE UYUMMUŞ!
Daha sonra toplantıda Yargıtay hakimlerinden, "Medeni Kanun ve TCK'daki evlenme yaşının 14'e indirilmesi, tecavüzcünün tecavüz ettiği kişiyle evlenmesi durumunda cezadan kurtulması hükmünün yeniden getirilmesi, TCK 104. maddedeki cinsel tacizin suç sayılması için şikayet koşulunun 14 yaş için de geçerli olması ve TCK 102. maddedeki eşin tecavüzünde 2 yıldan 7 yıla kadar olan cezanın 6 aydan 1 yıla kadar şeklinde değiştirilmesi" önerileri geldi.

Asma, tecavüzcü ve ona yardım ve yataklık yapan ailenin değil çocuğun haklarının korunması gerektiğini, bu değişikliklerin çocuk ve kadın haklarından geri adım anlamına geldiğini belirtti.

Yargıtay'ı temsil eden hakimler, mahkemelerde hakimlerin karşısına 14 yaşında kucağında çocuklu kadınlar çıktığını, ailelerin perişan olduğunu, toplumun gerçekleri gerektirdiği için eski düzenlemelere dönülmesi gerektiğini anlattı. Ayrıca hakimler, AKP'lilerin, 'feministler Adalet Komisyonu'nu bastığı için maddeleri değiştirmek zorunda kaldıklarını' söylediklerini aktarması dikkat çekti.

Gelişmeler hakkında İNTERNETHABER'e bilgi veren CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman, mevcut düzenlemede 16 yaş altındaki çocuklara evlenme yasağı olduğunu, 15 yaşın altındaki çocukla cinsel ilişkinin şikayete bağlı olmaksızın suç sayıldığını belirterek, Ankara barosunun karşı çıktığı bu önerilere parti olarak kendilerinin de kesinlikle direneceklerini söyledi.

CHP ÖFKELİ
14 yaşındaki B.Ç.'ye cinsel tacizde bulunma suçundan yargılanan Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in de, mağdurun şikayetçi olmaması durumunda kurtarılmasını sağlayacak düzenlemeye karşı CHP de şimdiden bayrak açtı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, kadın ve çocuk hakları konusunda geri adım atılmasına izin vermeyeceklerini söylerken, "Bu değişiklikler çocukları korumasız bırakıyor. AKP Türkiye'yi İranlaştırmak istiyor. Bunu çıkarırlarsa AKP'ye dünyayı dar ederiz" dedi.

internet haber



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs