En Sıcak Konular

Borsada sert satışlar var

17 Ekim 2008 12:04 tsi
Avrupa borsalarında durum daha sakin. Ancak İMKB'de ilk seanstaki yükselişin ardından sert satışlar geliyor. İşte son durum.

Petroldeki düşüşün etkisiyle tüketime yönelik hisselere alım gelmesiyle ABD borsalarında yüzde 5’i aşan yükselişler görüldü. Asya’da da toparlanma görülüyor. Dün 1.53'ü gören Dolar 1,48’e geriledi. Ama İMKB'de sert satışlar hüküm sürüyor. Bu durum doları da hareketlendiriyor.

DOLAR YİNE YÜKSELİŞTE
İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,4750  1,4877
Avro 1,9880  2,0000
Sterlin 2,5400  2,5600 

Dün 1,53’e yaklaşan dolarda gün ilk saatlerinde düşüş yaşandı.  Bankalararası piyasada dolar 1,48 YTL düzeyine kadar geriledi. Ancak daha sonra borsadaki sert satışlarla birlikte dolar yeniden yükselmeye başladı. Düne göre dolar hala makul bir seyirde...

BORSADA SERT SATIŞLAR

Dün, global piyasalarda artan resesyon endişesi ve hedge fonlara ilişkin kaygılar yurt dışı piyasalarla birlikte İMKB Bileşik Endeksi açılışta ulaştığı 28.120,29 puan seviyelerinde tutunamadı. Buradan geri gelen endeks, dünkü kapanış seviyelerinin altında bir seyir izliyor. Endeks, seansın 1 saat 15 dakikalık bölümünü, önceki ikinci seans kapanışına göre 319,45 puan düşerek 27.281,26 puandan geçti. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 1,16 değer yitirdi.
ert satışların gelmesine neden olmuştu. Alınan birçok önleme rağmen güven bunalımının henüz aşılamadığını savunan uzmanlar, Avrupa borsalarında hedge fonların pozisyon azaltmasıyla satış baskısının arttığını kaydediyor.

Uzmanlar, 28.000 desteğinin altında kapanış yapan endekste dış piyasaların etkisiyle tepki çıkışları yaşanabileceğine işaret ederek, göstergelerin aşırı satış bölgesinde olduğunu fakat henüz dönüş sinyali üretmediğinin görüldüğünü savunuyor. Tepki hareketinde endekste ilk direnç seviyesinin 29.300 olacağı kaydediliyor.

Dün 1.843,00 puan ve yüzde 6,26'lık düşüşle 27.600,71 puandan kapanan İMKB Bileşik Endeksi, bugünkü 1. Seansa 519,58 puan ve yüzde 1,88'lik artışla 28.120,29 puandan başladı. Açılışın ardından 28.000 puanın altına sarkan endeks, bir süre dünkü kapanış seviyelerinin üstünde hareket etti. Seansın ilk yarısına doğru dünkü seviyenin de altına gelen Bileşik Endeks, saat 10.45 itibariyle düne göre 232,47 puan ve yüzde 0,84'lük düşüşle 27.368,24 puan seviyesinde bulunuyor.

ABD BORSALARI YÜKSELİŞTE

Petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketime dayalı sektörlere alım getirmesi, ucuzlayan hisse senetlerine gösterilen ilgi ve ABD’nin ikinci büyük tahvil sigortası şirketi Ambac’in kurtarma planı, ABD borsalarının yükselmesine neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.68, Nasdaq yüzde 5.49, S&P 500 yüzde 4.25 değer kazandı.

PETROL FİYATLARI 70 DOLARIN ALTINDA 
Petrol fiyatları son yıllarınen düşük seviyelerini gördü. Bir ara 140 doları bulan petrol 70 doların da altına indi. Son rakam; 65 dolar 75 sent...

DÜNYA BORSALARINDA SON DURUM

Dün yüzde 11'den fazla azalarak tarihinin en kötü ikinci gününü yaşayan Japonya Borsası bugüne az da olsa yükselişle başladı.


Nikkei endeksi yaklaşık yüzde 1,5 yükselse de, dünkü kayıplar telafi edilmiş değil.

New York Borsası'nın dünü yaklaşık yüzde 5 yükselişle kapamasına karşın, diğer Asya borsalarında düşüş eğilimi sürüyor.

Dün Avrupa'da Londra, Frankfurt ve Paris borsaları da yüzde beşin üzerinde düşmüştü.

Petrol 70 doların altında

Öte yandan Amrika Birleşik Devletleri'nde petrol ve benzin stoklarının beklenenden fazla artması nedeniyle, ham petrolünün varil fiyatı 70 doların altına geriledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi haftalık raporunda, ham petrol stoklarının geçen hafta 5 milyon 600 bin varil arttığını açıkladı. Ham petrol stoklarının bunun yarısı civarında artması bekleniyordu.

Açıklamada benzin stoklarının da geçen hafta, beklentilerin iki kat üzerinde 7 milyon varil arttığı ifade edildi. Bu açıklamadan sonra ABD ham petrolünün kasım ayı teslimi varil fiyatı 69 dolar 92 cent'e indi. Bu rakam, 22 Ağustos 2007'den buyana en düşük seviyeyi gösteriyor.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 5 dolardan fazla düşerek 65 dolar 70 cent dolar oldu. ABD'de ham petrolünün varil fiyatı, 11 Temmuz'da 147 dolar 27 cent'le tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmasının ardından, bugüne dek yarıdan fazla düştü.

 



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs