En Sıcak Konular

Kızıl Ordu neden pembeleşiyor?

17 Ekim 2008 12:15 tsi
Kızıl Ordu neden pembeleşiyor? Hem ‘soğuk savaş’tasınız hem sıcak savaşta. Dünyanın süper güçleri rakibiniz. Paranız var. Yükselişe geçen bir ülkedesiniz. Halk liderlerinden memnun. Soru şu: Ordunuzun sayısını ne kadar artırırsınız? Siz tersine, generaller ve subaylar dahil

Oldukça garip bir durum! Rusya ordusunu küçültüyor. Küçültme derken, işte ekonomik nedenlerle yapılan bir tensikat algılanmasın.

Rusya, yüzlerce general ve subayı emekliye sevk edecek ve her 10 birlikten 9’unu dağıtacak. Bu resmi bilgi. Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, 2012’ye kadar asker sayısını 1 milyona düşüreceklerini, bunların arasında 150 bin subayın bulunacağını söyledi.

Şu an Rus ordusunda 350 binden fazla subay, 1100 tane de general mevcut. İşlem tamamlandığında 900 general kalacak. Ama asıl çarpıcı bilgi bu değil. Rusya’nın 1890 askeri birliği bulunuyor ve “reform”dan sonra, buraya dikkat, 172 birlik kalacak!

Bu kadar ağır tehdit altında olan bir ülkenin, bir kenara, yeniden global oyuna dönen bir ülkenin ihtiyacı olan askeri birlikleri neredeyse “biçecek” kadar tasfiyesi nasıl anlamlandırılmalı?

Rus Savunma Bakanı Serdyukov’un açıklaması, ordunun Sovyet dönemi yapısının değiştirileceği, bu çerçevede tümenleri ve alayları kaldırarak bunların yerine tugaylar oluşturulacağı.

Yani bir tür reform ve orduyu anlaşıldığı kadar daha mobil ve çevik hale getirme hamlesi. Güzel. Peki şunlara ne demeli? Hava kuvvetleri birliklerinin sayısı 340’tan 180’e, deniz kuvvetleri birliklerinin sayısı 240’tan 123’e düşürülecek.

“Ne olmuş” denebilir? Söyleyelim; Hava kuvvetleri günümüz ordularının belkemiği ve daha hızlı-çevik bir ordu için hava kuvvetleri küçültülmez. Deniz Kuvvetleri ise Rusya için başka anlama geliyor.

Küresel gücün deniz hakimiyetinin olmaması, küresel güç olmaması demek. Bunun en iyi örneği ABD. Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin yapısı zaten baş edilecek gibi değilken, en yakın askeri gücün daraltılması?..

Buna da itiraz yoksa askeri akademilerin sayısının 65’ten 10’a indirilmesi nasıl çözümlenmeli? Rusya hala büyük orduya sahip ve akademilerin bu katar “tensikata” uğraması düşünülemez.

Orduların küçülmesi günümüz gerçekleri içinde doğru. Örneğin Rusya, Sovyet döneminde 4 milyon olan asker sayısını 1.1 milyona çekmişti. Ama şimdi “komutanları” ordudan çıkarıyor.

Tüm bunların aslında iki nedeni olabilir. Rusya ya gerçekten bir reform yapıyor ve gücünü düşürerek, aynı etkiye sahip modern bir ordu yaratmaya girişiyor, veya Rusya kendisine yönelik bir tehdit algılamıyor!

Küçülme kararının reformlara çok uygun düşmediği varsayılırsa, geriye tehdit algılamaması kalıyor! Oysa “görünen” Rusya’nın her açıdan askeri risk taşıdığı. Son ve yakın örneği Gürcistan.

Bu durumda, ABD ile Rusya arasında aslında bir “genel” ve “stratejik” mutabakat olduğunu iddia eden uzmanların, akademisyenlerin hala “marjinal” görünen yorumlarına daha dikkatli bakmak gerekiyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs