En Sıcak Konular

Dolarda yükseliş sürecek mi?

17 Ekim 2008 10:06 tsi
Dolarda yükseliş sürecek mi? 

Bankacılar, global piyasalarda resesyon beklentilerine rağmen şirket bazlı kâr açıklamalarıyla azalan global tedirginliğin yarattığı iyimserlikle, kur ve faizde aşağı yönlü sakin seyir beklediklerini belirttiler.


İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 519,58 puan artarak 28.120,29 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede yüzde 1,88 oranında değer kazandı.

IBM gibi bilişim ve teknoloji şirketlerinden gelen cesaret verici kâr açıklamalarından sonra global resesyon endişeleri bir miktar azaldı. Dow Jones sanayi endeksinin yüzde 4'ün üzerinde yükselişi diğer endekslere destek olurken, yatırımcılar global ekonominin resesyona doğru sürüklendiği yönündeki işaretlerin etkisiyle tedbirliydi.

Bir bankanın tahvil/bono işlemcisi, "Liradaki gevşemenin etkisiyle faiz tezgahüstünde 20.90 bileşik seviyelerinde. Bugün bonoda, YTL ve Güney Afrika Randı takip ediyoruz. Göstergede bileşik faiz yüzde 21 bileşiklerin üzerine tekrar çıkmaması durumunda aşağıda yüzde 20.50 bileşikleri deneyebiliriz. Temel olarak kurdaki gelişmeler izlenecek" dedi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.4835/1.4840 YTL oldu. Dolar dün 1.50 YTL'yi aşarak, 10 Ekim 2006'dan beri en yüksek seviyeden işlem gördü. Kotasyonlar bu sabah 0855 itibarıyla 1.4785/1.4830 YTL seviyesindeydi.

Öte yandan dün euro gün içerisinde 2 YTL'nin üzerinde işlem gördü. Euro en son 1 Mayıs 2008'de bu seviyenin üzerinde işlem görmüştü.

Merkez Bankası dün gösterge dolar kurunu 1.4740/1.4811 YTL, euro kurunu 1.9844/1.9940 YTL, pariteyi ise 1.3463 olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 5.72, euro karşısında yüzde 4.6 değer kaybetti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 21.35, euro karşısındaki ise yüzde 14.03 oldu.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz dün gün içerisinde en yüksek yüzde 21.47 olurken, ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 21.37 seviyesinden gerçekleşti. Aynı tahvilde valörlü işlemlerde ortalama bileşik faiz yüzde 21.23 seviyesinden kapandı. Gösterge kağıtta bu sabah tezgahüstü piyasada bileşik faiz yüzde 20.90 seviyesinden açıldı.

Alternatifbank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin:
Kurda yükselişi özellikle yurtdışı borsalarındaki düşüş tetikledi. Kurda dalgalı seyrin devam etmesini bekliyorum. Gidişatı global konjonktür belirleyecek. 1.50 YTL'nin yeniden kırılması durumunda 1.51; 1.53; 1.55 YTL'ye kadar bir hareket olabilir.


TSKB Hazine Müdürü Okan Böke:
Belirsizlik ortamı ve ABD'den gelen veriler ekonominin tamamen yavaşlamaya gireceğini gösteriyor. Kurdaki yükseliş bundan kaynaklanıyor .Avrupa'da 7-8 ülkenin koordine şekilde faiz indirmesi bekleniyor. Bu Türkiye'nin lehine bir adım olur.


Anadolu Yatırım Araştırma Yön. Gülizar Özdemir Türk:
Finans sektöründeki sorunlar reel sektöre yansımaya başladı. Reel sektörle ilgili veriler, resesyon kaygılarını artırıyor. Yurtdışı piyasalara paralel olarak İMKB'de bankacılık hisseleri öncülüğünde sert düşüş yaşanıyor

sabah



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,331 µs