En Sıcak Konular

Pentagon işkenceyi yasakladı

17 Ekim 2008 09:42 tsi
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tutuklulara yönelik şiddet içeren sorgulama tekniklerini resmen yasakladı.

Yetkililer, Pentagon'un özellikle "Çin işkencesi" yöntemlerinden yola çıkarak geliştirilen sorgulama tekniklerinin kullanılmasını yasaklamak amacıyla tutuklulara yönelik sorgulama talimatını gözden geçirdiğini açıkladı.

Bazı gözlemciler, 11 Eylül saldırılarından sonra Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'daki tutukevlerinde çok yaygınlaşan tekniklere temel teşkil eden tekniklerin, daha ziyade pilot ve havacı mürettebat ile esir düşme riski ve sahip olduğu bilginin değeri yüksek askeri personelin devam ettiği, kısa adı SERE olan, "direnme, kaçma, hayatta kalma" programından esinlendiğini belirtiyor.

Pentagon'un tutuklanan kişilerin sorgulanmalarına ilişkin 9 Ekim 2008 tarihli yönergesinde, "SERE programı tekniklerinin tutuklu birine ya da Savunma Bakanlığı görevlilerinin kontrolünde bulunan ya da bakanlık altyapılarından birinde tutulan birine uygulanması yasaktır" ifadesi yer alıyor.

SERE programı, Amerikan ordusu tarafından Kore Savaşı'ndan (1950-1953) sonra düşman tarafından ele geçirilen pilot ya da diğer askeri personelin tutukluluk koşullarında hayatta kalması için eğitilmesi için geliştirildi.

Pilotlar, Amerikan ordusunun esirlere uyguladığı tekniklerin aynısına dayanmayı öğreniyordu. Her çatışmadan sonra da programa yeni teknikler dahil edildi. Bunlar arasında, suya batırma (waterboarding), çırılçıplak soyma, tecrit, yüze ve karın bölgesine tekme, uykudan uyandırma gibi işkenceler bulunuyor. Körfez Savaşı'ndan sonra, bu tekniklere cinsel şiddet de girdi, ancak eğitimde fazla ileri gidildiği yönündeki şikayetler nedeniyle bu teknik terk edildi.

aa



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs