10.5 yıl hapis istenebilir! | " /> 10.5 yıl hapis istenebilir! | "/>

En Sıcak Konular

Doğan'a 10.5 yıl hapis istenebilir!

17 Ekim 2008 09:15 tsi
Doğan'a 10.5 yıl hapis  istenebilir!
SPK’nın Aydın Doğan hakkındaki suç duyurusu kararı, akıllara efsane medya patronu Black’i getirdi.

Şirket gelirlerini kendi kasasına aktardığı için hapse atılan Black şimdi hücresinde anılarını yazıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), önceki gün Aydın Doğan’ı Hürriyet Gazetecilik ve Milliyet Gazetecilik (Yeni unvanı Doğan Gazetecilik) adlı halka açık şirketlerine bağlı gazeteleri için yapılan ithal kâğıt alımlarında yolsuzluk yapmakla suçladı. Savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı alan SPK’ya göre, gazete kâğıdı ithalatı doğrudan üreticiler yerine, Doğan Ailesi’nin kont rolünde olan vergi cenneti ülkelerde kurulu şirketlerden yapıldı. Kâğıt faturaları yaklaşık yüzde 30 şişirildi. Milyonlarca dolarlık ek maliyet küçük yatırımcıya yüklendi. Elbette yargı süreci başlamadan Aydın Doğan’ı kamuoyu önünde suçlu ilan etmek son derece yanlış bir yaklaşımdır. Ancak son gelişmeler ünlü bir medya patronunun başına gelenleri akıllara getirdi. Gelin Kanadalı medya devi Conrad Black’in neler yaşadığına birlikte göz atalım:

400 GAZETESİ VARDI

Conrad Black, 1944 yılında Kanada’da dünyaya geldi. Varlıklı bir ailenin mensubu olan Conrad henüz 8 yaşındayken General Motors hisseleri alarak iş zekâsına sahip olacağını gösterdi.

Çalıntı sınav cevap anahtarları sattığı gerekçesiyle iki üniversiteden atılan Conrad, eğitimini tamamlamayı beklemeden ticaret hayatına atıldı. 1966 yılında küçük bir yerel gazete alan Conrad Black, 10 yıl içinde yerel gazete sayısını 20’ye çıkardı.

Babasının 1976’da ölümüyle birlikte kendisine kalan mirası alarak uluslararası mecralara açıldı. 1985 yılında saygın İngiliz gazetesi The Telegraph’ı aldı. Kanada, ABD ve İngiltere’de muhafazakâr siyasetçileri destekledi. Margaret Thatcher tarafından Lord unvanı verildi ve İngiliz vatandaşı oldu.


1990’lı yıllarda Conrad Black artık The Telegraph ve Jerusalem Post başta olmak üzere 400 ulusal ve yerel gazeteye sahip Hollinger International adlı medya imparatorluğunun patronuydu. Serveti 136 milyon sterlini (337 milyon YTL) aşmıştı.


Özel uçağıyla Türkiye’ye de gelerek dönemin başbakanları ile medya yatırımları konusunda pazarlıklar yapan Black’in yükselişi 2000’li yıllarda son buldu.


ABD’nin SPK’sı Securities and Exchange Commission (SEC) Hollinger hakkında soruşturma açtı.


2003 yılında SEC, Conrad Black’in vergi cenneti olarak bilinen Barbados Adaları’nda kurduğu Argent News ve Sugra Bermuda adlı şirketleri Hollinger International’ın birçok alım satım operasyonunda aracı olduğunu belirledi. Yani, Hollinger kâğıt alımı yaptığı zaman veya küçük bir yerel gazeteyi sattığı zaman bu “tabela” şirketler milyonlarca dolar komisyon alıyor ve para doğrudan Black’in cebine giriyordu. Böylece hisseleri halka açık olan Hollinger ve dolayısıyla küçük yatırımcı zarara uğratılıyordu.

80 MİLYON HORTUMLADI


SEC, Black’in usulsüzlük yaptığını ve yaklaşık 80 milyon doları bu yolla kendi kasasına aktardığını tespit etti. Lüks tutkusuyla sık sık medya gündemine oturan Black, Eylül 2003’te kurucusu olduğu Hollinger’in Yönetim Kurulu tarafından istifaya zorlandı. Şirket ayrıca, kendi patronuna karşı 200 milyon dolarlık tazminat davası açtı.


Black, Temmuz 2007’de yatırımcıları zarara uğratmaktan suçlu bulundu. Aralık 2007’de ise vergi yolsuzluğu, şirket kayıtlarında tahribat ve şirket gelirlerini kişisel hesaplarına aktarmaktan hüküm giydi.


6.5 yıl hapis cezası alan Black, Florida Eyalet Hapishanesi’ndeki hücresinde kitap yazıyor. Hakkındaki tazminat davaları ise sürüyor.

‘10.5 yıl hapis istenebilir’

İDDİALARA göre SPK, Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Doğan Boyner ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında TCK’nın, “güveni kötüye kullanma” suçunu kapsayan 155’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Bu maddeye göre, Aydın Doğan’ın 1 ila 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanabileceği belirtiliyor. Sermaye Piyasaları Kanunu’nun 48. maddesi ile de güveni kötüye kullanma suçundan yargılanan kişilere verilecek cezanın yüzde 50 oranında artırılması öngörülüyor. Bu durumda, olası cezanın üst sınırı 10.5 yıla çıkıyor. Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerine göre ise hapis cezası alınması durumunda kişi veya kişilerin şirket yönetim kurullarındaki görevlerine son verilmesi ve imza yetkilerinin alınması öngörülüyor.

Doğan hisseleri % 15 düştü

İMKB’YE bir açıklama gönderen Doğan Yayın Holding, “Tenkit konusu olabilecek hiçbir uygulamaları olmadığını ve sürecin takip edileceğini” vurguladı. Açıklamadan sonra Doğan Grubu’nun hisselerindeki düşüş hızlandı. Doğan Yayın Holding yüzde 15, Hürriyet Gazetecilik yüzde 15, Doğan Gazetecilik yüzde 17.2 ve Doğan Burda hisseleri yüzde 16.3 değer kaybetti.

akşam



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs