En Sıcak Konular

Sevk zincirinin uygulanacağı 23 il

16 Ekim 2008 19:16 tsi
Kademeli olarak 23 ilde devreye girmesi beklenen sevk zinciri sisteminin ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Buna göre, Gümüşhane, Isparta, Denizli ve Bayburt, Kasım ayında sevk zincirine başlayacak.

1 Ocak 2009'dan itibaren, Adana, Adıyaman, Amasya, Bartın, Bolu, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, İzmir, Karabük, Karaman, Manisa, Osmaniye, Samsun, Kırıkkale ve Sinop'taki vatandaşlar aile hekimi ve sağlık ocağına uğramadan hastanelere gidemeyecek. Bu illerde yaşayan vatandaşlar aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenmeleri için yaşadıkları mahallenin muhtarına gidecek. Vatandaşlar 6 ay sonrasında aile hekimlerini değiştirebilecekler.

70 milyonu ilgilendiren sevk zinciri ilk aşamada aile hekimliğinin bulunduğu illerde uygulanacak. Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimliğini uyguladığı illerdeki vatandaşlar sevk sistemine uymak zorunda kalacak. Şu anda 15 milyondan fazla kişiyi kapsayan aile hekimliği sayesinde hastaların bugüne kadar geçirdikleri hastalıklar bilinecek. Raporlar tutulacağı için aynı testler tekrar tekrar yapılmayacak. Hastalar da yaşadığı şikayetleri farklı doktorlara anlatmaktan kurtulacak. Çoğu zaman hastaneye gitmeye gerek kalmadan sorunlar çözülebilecek. Sistemin 2010 yılında tüm Türkiye'de hayata geçmesi planlanıyor.

Bu şehirlerin dışında kalan 68 ilde hastalar istedikleri sağlık kuruluşuna gidebilecek. Bu şehirlerde sevk zinciri uygulanmayacak. Hastalar katılım payı ödemek kaydıyla sağlık ocağı, özel, üniversite ve devlet hastanelerinde tedavi olabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Kasım ayından itibaren 4 ilde, yeni yıldan itibaren aile hekimliğinin bulunduğu 19 şehirde uygulanacak sistemin tedavi hizmetlerini kısıtlamayacağını söyledi. Aile hekimliğinin yürürlüğe girmediği illerde mevcut durumun devam edeceğini aktaran Acar, "Aile hekimliği olmayan illerde vatandaşlar katılım payı ödemek suretiyle 1. basamak sağlık ocaklarına, üniversite hastanelerine, devlet hastanelerine ve özel hastanelere gidebilirler." diye konuştu.



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs