'Şeriat Köyü' | " /> 'Şeriat Köyü' | "/>

En Sıcak Konular

Butto'nun eyaletinde 'Şeriat Köyü'

16 Ekim 2008 15:39 tsi
Butto'nun eyaletinde  'Şeriat Köyü' Sind'in Miskenpur köyünde yaşamak isteyenler şeri hükümlere uygun yaşamak zorunda.

Pakistan'da suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Benazir Butto'nun doğum yeri Larkana şehrinin 30 kilometre güneyinde yer alan Miskenpur köyünde şeri hükümleri geçerli.

Köy, tahmin edildiği gibi ne Afganistan sınırları içinde veya Taliban'ın etkili olduğu Afganistan sınırı yakınlarındaki aşiret bölgesinde bulunuyor, aksine Pakistan'ın güneyindeki Sind eyaletinde yer alıyor.

Miskenpur köyünde, şeri hükümlerine bağlı olarak yaşayacağına söz veren 500 kişi yaşıyor.

Köyün imamı Huzur Sıddıki, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şeri hükümlerine uymayan, bu köyde yaşayamaz. Şeri hükümlerini ihlal edenler, köyden çıkarılır" diyor.

Köyde İslami hükümleri ihlal etmekle suçlanan kimse, önce Şeriat Konseyi tarafından dinleniyor ve sonra da köyden çıkarılıp çıkarılmaması hakkındaki karar veriliyor.

Köyde yaşamak isteyen herhangi birisi, önce, şeri hükümlerine uygun yaşayacağına dair bir sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Köyde yaşayan kadınların başlarını örtmesi, erkeklerin ise Pagri veya Amama denilen sarık takmaları şart.

25 yaşındaki Sıddıki, "Köye yeni üye kabul etmek için sadece bir şart var. O da şeri hükümlere uyması" şeklinde konuşuyor.

Miskenpur köyü Belucistan eyaletinden göç eden ve buraya yerleşen Sıddıki'nin babası Gulam Sıddıki Gaffari tarafından 1974'te kurulmuş. Miskenpur'da yaşayanların tamamına yakını çiftçi.

Köyde, erkekler ve kızlar için ayrı medrese, erkek çocuklar için de bir ilkokul bulunuyor.



Köyde herhangi bir anlaşmazlık, polis veya mahkeme yerine Şeriat Konseyi tarafından çözülüyor. Şeriat hükümlerine uygun olarak evlilikler gerçekleştiriliyor veya kimse çeyiz istemiyor. Miskenpur sakinlerinin sigara satmasına da izin verilmiyor.

Köyün birçok kişi tarafından ilgi çekici bulunduğunu söyleyen Sıddıki, "Başlangıçta sadece birkaç kişinin ilgisini çekti. Fakat son yıllarda, olumlu tepkiler alıyoruz. Şeriat hükümlerine kolayca uyacakları bir atmosferde yaşamak istiyorlar" diyor.

Miskenpur'a sık sık gelen bir kilometre ötedeki bir köyde çiftçilik yapan Altaf Sohag, "Buradaki hayat beni çekiyor. Burada suç oranı neredeyse sıfır. Kimse çeyiz istemiyor. Kesinlikle yasak. Anne ve baba kendiliğinden kızlarına çeyiz verse izin veriliyor. Fakat çeyiz için borç almalarına izin verilmiyor. Açıkçası buradaki hayat güzel" ifadesini kullanıyor.

Sind Üniversitesi'nde kimya masteri yapan ve özel bir kolejde öğretmenlik eden Vilayet Ali de, geçen sene Miskenpur'a yerleşmiş.

"Burada tamamen huzurluyum. Belki bana güleceksiniz" diyen Vilayet Ali, Pakistan'da Miskenpur haricinde şeriat hükümlerine uygun olarak hayatını geçirebileceği başka bir yer olmadığı görüşünde.

Ajanslar



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs