En Sıcak Konular

Amerikalılar açlık tehdidi altında

16 Ekim 2008 15:36 tsi
Amerikalılar açlık tehdidi altında Küresel finans krizi, işyerlerinin kapatılması, gıda ve petrol fiyatlarının artması daha fazla Amerikalı'yı aylık gıda kuponları talep etmeye zorluyor.

ABD'de son finans krizi ve yoğun işten çıkarmalar sebebiyle gıda kartları ile hayatta kalmaya çalışan Amerikalıların sayısı arttı.

Gıda fiyatlarının hızla artması ve yüksek petrol fiyatları her gün daha fazla Amerikalıyı gıda kuponları almaya zorluyor.

Kentucky Üniversitesi Fakirlik Araştırma Merkezi Direktörü James Ziliak, "Gıda kuponları programlarına katılanların sayısında bir artış gözlemliyoruz. Burada hayati bir güvenlik ağı olan gıda kuponları programları genel ekonomideki dalgalanmalar karşısında çok hassas." dedi.

Gıda kuponları programları 1943'ten beri uygulanıyor. Çok düşük geliri olan Amerikalı ailelere manavlarda harcamak üzere aylık ortalama 95 dolar veriliyor. Ayrıca çok fakir aileler, çocuklarının okullarda bedava yemek yemelerini de talep edebiliyorlar.

Bir federal program olan gıda kuponları için hükümet yılda 30 milyar dolar ayırıyor. Temmuz'da gıda kuponu programları kapsamına 29 milyondan fazla kişi dahil edildi. Üç ay öncesine göre gıda kuponu talep eden kişi sayısı 1 milyon arttı.

Devam eden küresel kriz sebebiyle bu yaz ABD'de gıda kuponu talep edecek Amerikalı sayısının rekor seviyelere çıkması bekleniyor.

ABD Çalışma Bakanlığı istatistiklerine göre Eylül'de 150 bin işyeri kapatıldı. Amerikalılar artan işsizlik, gıda ve petrol fiyatları ile boğuşuyor.

2005'te Katrina hortum felaketi sırasında gıda kuponu programı 29 milyon 850 bin ile tarihi bir rekor seviyesine çıkmıştı.

Çalışan Amerikalı ailelerin en az dörtte birinin düşük gelirli vatandaş konumuna geldiğini söyleyen Çalışan Fakir Aileler Projesi raporunu yazan Brandon Roberts, ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bile uzak olduğunu belirtti.

Nüfus Sayımı Bürosu'na göre 37 miyondan fazla Amerikalı fakirlik sınırın altında. Fakirlik sınırı, dört kişilik bir aile için yılda 21 bin dolar.

Gıda kuponları da yeterli olmuyor. Kendisi ve 17 yaşındaki kızı için aylık 81 dolarlık gıda kuponu alan 54 yaşındaki Karen Johnson, "Bazen az gıda veya bir şey alınması için başkalarından yardım istiyorum. İnsanlardan yardım istemekten nefret ediyorum. Bir ekmek alabilir misiniz? Hamburger alabilir misiniz? Bazen bunu istemek bana çok ağır geliyor." dedi.

Kaynak: Ajanslar



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs