En Sıcak Konular

Tüzmen: Gemimiz sağlam, kaptan tecrübeli

16 Ekim 2008 14:27 tsi
Tüzmen: Gemimiz sağlam, kaptan tecrübeli Devlet Bakanı Tüzmen, küresel kriz tehlikesi için "gemimiz sağlam, kaptanımız tecrübeli" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel finansal krizde Türkiye'nin konumuna ilişkin, geminin sağlam, kaptanın da tecrübeli olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin çok iniş çıkışlarını gördük, soğukkanlılıkla yolumuza devam edeceğiz" dedi.

9. Uluslararası Demir Çelik ve Döküm Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ANKIROS 2008), 8. Uluslararası Demir Dışı Metaller Teknoloji, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ANNOFER 2008) ve 3. Döküm Ürünleri İhtisas Fuarı (TURKCAST 2008) TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı.

Bakan Tüzmen açılışta, Türk döküm sanayinin Avrupa'da 5., demir-çelik sanayiinin ise 2. durumda olduğunu belirterek, demir-çelik sanayinin bu yıl sonunda ihracatını yüzde 87 oranında artırarak, 20 milyar dolara çıkaracağını kaydetti.

Bu yıl 136 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacak Türkiye'nin, 87 milyar dolarlık dış ticaretten 350 milyar dolarlık dış ticarete sahip bir ülke haline geldiğini anlatan Tüzmen, krizlerin bir fırsata dönüştürebilmenin önemine işaret ederek, Türkiye'nin son 6 yılda sektör ve bölge çeşitlemesini en iyi yapan ülke olduğunu ve ihracatta önemli başarılar elde ettiğini anımsattı.

"Biz artık yüksek fiyat, yüksek kalite ekseninde hareket ediyoruz" diyen Tüzmen, demir-çelik sektörünün de başarılı özelleştirmelerle önemli başarılar yakaladığını, aşırı değerli YTL'ye karşın Türkiye'nin ihracat artışını sürdürdüğünü anlattı.

Türkiye'nin bundan sonra artık yeni dengelerle yoluna devam etmesi gerektiğinin altını çizen Tüzmen, şunları kaydetti:

"Türkiye şimdi de kuvvetli. Gemimiz sağlam. Kaptan tecrübeli. Kaptan dalgalı denizde belli olur. Önemli olan fırtınalı denizde kaptanlıktır. Biz Türkiye'nin çok iniş çıkışlarını gördük. Krizler bize ayrı deneyim kattı. Bu nedenle soğukkanlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Yeni dengeler, dış ticaret açığımızı kapatmaya yardımcı olacaktır. El birliğiyle bütün sektörlerdeki canlılığı sürdüreceğiz."

Demir ve Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir-çelik sanayinin Türkiye ihracatındaki başarısına işaret ederek sektörün 20 milyar dolar ihracata doğru gittiğini söyledi.

Sektörün her zaman ihracatta birinci sırada olması gayreti içinde olacaklarını dile getiren Yayan, yakın gelecekte Avrupa'da ikinci, dünyada ise 10. büyük çelik üreticisi olacaklarını kaydetti.

Yayan, "Bugünkü menfi şartlardan etkilenmemek mümkün değil ancak kriz şartlarında sektör durmayı planlamıyor" dedi.

Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük ise önceki yıllarda Türkiye'ye "özelleştirin" diyenlerin bugün en büyük devletleştirmeyi yaptığına dikkati çekti. Küçük, Seydişehir Alüminyum Fabrikası'na ilişkin kararın uygulanması gerektiğini belirterek, "Artık suç işlemekten vazgeçin. Siyanürlü altın işletmeleri konusunda da hukukun uygulanması gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarlar, Devlet Bakanı Tüzmen ve beraberindekiler tarafından açıldı.

39 ülkeden metalurji sektörüne makina, ekipman, teknoloji, servis sağlayan 780 firmanın katıldığı fuarlarda fırınlar, kalıplama hatları, kum hazırlayıcılar, döküm makinaları gibi ürünler sergileniyor.


Ajanslar



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs