kim? | " /> kim? | "/>

En Sıcak Konular

PKK+ Ergenekon+ kim?

16 Ekim 2008 14:15 tsi
PKK+ Ergenekon+ kim? Başbuğ-Taraf restleşmesinden, Aktütün saldırısına… Yaşadığımız tüm tartışmalar bölgedeki ilginç bir ‘eksen’in politikalarının ürünü. ‘Bu eksenin bir ucunda PKK diğer ucunda Ergenekon var’ iddiasını bir adım ileriye taşıyalım.

İyibilgi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı ‘Grand Proje: Türkiye vazgeçmiyor’ başlıklı habere gelen ilginç eleştiriler ve düşünsel katkılar aslında haberimizi bir adım daha ileriye taşıyor. O haberde şunu söylemiştik: PKK terör vasıtasıyla Türkiye’yi iki noktada yönlendirmeye çalışıyor: 1. İçerde Türk-Kürt etnik gerginliği çıkararak ülkeyi kesif bir darboğaza sürüklemek, TSK ve hükümeti tahrik ederek yeni terörle mücadele stratejisinden geri adım attırmak ve bundan yerel seçimlerde kendi varlığını güçlendirecek bir sonuçla çıkmak. 2. Türkiye’nin Irak’la ve Kuzey Irak’la geliştirdiği ilişkileri sınırötesi operasyona yol açacak sansasyonel bir eylemle kesintiye uğratmak.

İyibilgi o haberinde ‘Türkiye o projeden vazgeçmiyor’ dediğinde henüz Bağdat’ta Barzani ile yapılacak görüşmenin haberi ajanslara düşmemişti. Bağdat’taki görüşme bizleri doğruladı. Ankara bölgede aktif olma, diplomasiyi ön plana çıkarma tavrından vazgeçmiyor.

Şimdi bir adım daha atarak şu tabloya bakalım:

1. kamuoyunda PKK terörü ile Ergenekon örgütü arasında dikkat çekici bir bağ oluştuğu yorumları yapılıyor. Çünkü Ergenekon’un harekete geçtiği dönemle terörün tekrar hortladığı dönem arasında paralellik kuruluyor. Üstelik Ergenekon iddianamesinde yer alan bilgiler bu algıyı güçlendiriyor.

2. Terörizm uzmanları PKK’nın artık taşeron bir örgüt olduğunun altını sık sık çiziyor. Devlet bakanı Cemil Çiçek bile PKK’nın ardındaki güçlerden bahsediyor.

3. PKK’nın hem içerde ve hem de dışarıda iletişimde olduğu karanlık güçler varsa önümüze şöyle bir denklem çıkıyor: PKK+Ergenekon+Bir dış güç!

Bu denklemin PKK ve Ergenekon ayağı sıklıkla masaya yatırılıyor. Ancak üçüncü ayağın kim olduğu sorusu pek tartışılmıyor, daha çok ‘dış güçler’ tanımlaması altında geçiştiriliyor.
O halde soralım: Türkiye yeni bir terör stratejisi geliştirirken, Kuzey Irak’a yönelik yeni bir açılım yaparken, Kafkaslara müdahil olup Ortadoğu’da barış çabalarına katkıda bulunurken, kim ve hangi ‘güçler’ bu tablonun altına dinamit koymak istiyor? Şıkları sıralayalım ama yanıtını siz verin:

1. ABD: her ne kadar Beyaz Saray Türkiye’yi Kuzey Irak’la ilişki kurması konusunda ikna etmeye çalışıyorsa da ortada tek bir ABD yok. ABD yönetiminde hala görece etkinliği olan şahin kanat ya da Pentagon’un Türkiye muhalifi kesimi PKK üzerinden Türkiye’yi hedef alıyor.

2. Rusya: Türkiye’nin batı yanlısı politikaları Rusya’yı tedirgin ediyor. Kuzey Irak’a yönelik Ankara açılımı sadece Türkiye’nin çıkarına olmadığı, ABD’nin de bölgede etkinliğinin korunmasına yol açacağını düşündüğü için Moskova PKK üzerinden bu projeye muhalefet ediyor.

3. Fransa ve Almanya: Türkiye’nin Kaflaslarda ortaya koyduğu proje Berlin ve Paris’i rahatsız etti. Ermenistan’la kurulmak istenen ilişkiler bölgede sorunsuz bir Türkiye imajını güçlendiriyor. Aynı proje Kuzey Irak’la gerçekleştirildiğinde bu hem Fransa’nın bölgedeki çıkarlarını etkiler hem de sorunsuz bir Türkiye’ye AB ‘hayır’ diyemez.

4. İran: İran PJAK’tan oldukça rahatsız. Ancak Türkiye’nin bölgesel güç olmasından da. Kuzey Irak’la kurulacak ilişki, İran alternatifini aklından çıkarmayan yerel yönetimi Tahran’ın elinden kaçırır. Bu yüzden Ankara ile Kuzey Irak’ın arasının bozuk olması gerekir. Aslında İran’ı da vuran o silahın tetiğini Tahran çekmiş olabilir.

5. İsrail: İsrail uzun bir süredir ABD’nin dışında bölgede kendisine tutunacak bir dal arıyor. Artık açıkça söyleniyor ki İsrail Kuzey Irak’ta görece bağımsız bir Kürt devletini destekliyor. Ankara ile Kuzey Irak’ın yakınlaşması bu ‘ideali’n gerçekleşme ihtimalini ortadan kaldırıyor. İsrail Kuzey Irak’ın kendi güdümünden çıkıp başka bir ‘güdüme’ girmesini istemiyor. Tantana biraz da bundan kopuyor.

Bunlar ilk bakışta akla gelen şıklar. Hangi şıkkın doğru olduğunu seçmek ise size kalıyor…

iyibilgi.com



Bu haber 1,625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs