En Sıcak Konular

Siviller terörü devralıyor

16 Ekim 2008 12:09 tsi
1997’den beri Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde yürütülen terörle mücadeleyi, siviller adım adım devralıyor.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Güvenlik Müsteşarlığı, 1997’den beri Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde yürütülen terörle mücadelenin koordinasyonunu üstlenecek.

Altyapı TMYK’da başladı

Hükümet koordinasyon mekanizmasının altyapısını Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’yla (TMYK) oluşturdu.

Özal’ın projesiydi

İçişleri Bakanlığı bünyesinde terörle mücadelenin koordinasyonu için kurulması kararlaştırılan müsteşarlık, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde düşünülmüştü.

Türkiye'nin 25 yıldır sürdürülen terörle mücadele yöntemi, kökten değiştiriliyor. 1984’te asker ve polisin birlikte yürüttüğü, 1997’de ise tümüyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilen terörle mücadele artık yeni anlayışla yönetilecek. İçişleri Bakanlığı’nda kurulacak Güvenlik Müsteşarlığı terörle mücadelede tek yetkili kurum olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Aktütün saldırısının ardından başlattığı zirve toplantıları ile terörle mücadelede yeni konsepte geçişin ilk adımları atıldı. 3 haftada 4 kez toplanan zirvelerin sonuncusunda, terörle mücadele konusunda koordinasyon biriminin kurulmasının ‘temel gereklilik’ olduğu görüşünde birleşildi. Buna göre İçişleri Bakanlığı’nda kurulacak Güvenlik Müsteşarlığı terörle mücadelede tek yetkili olacak.

JANDARMA İÇİŞLERİ’NE BAĞLANACAK

Genelkurmay, jandarma, MİT ve Emniyet istihbarat birimleri arasındaki koordinasyonu bu kurum sağlayacak. Yıllardır eksikliği hissedilen istihbarat havuzu da böylece kurulmuş olacak. Veriler tek elde toplanacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde müsteşarlık düzeyinde kurulacak olan yapı, terörle mücadelede bir çok yeniliğin başlangıcı olacak. Buna göre, jandarma kademeli olarak tamamıyla İçişleri Bakanlığı’nın kontrolüne geçecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı terörle mücadeleden çekilerek, AB normları çerçevesinde sınır güvenliğinden sorumlu hale gelecek. Sınırların korunmasında yine asker rol alacak. Ancak iç güvenliğin sağlanmasında Güvenlik Müsteşarlığı sorumlu olacak. Bu kapsamda jandarma teşkilatı profesyonel anlayışla yeniden örgütlenerek emniyet ile birlikte terörle mücadeleyi sürdürecek. Bu yeni yapılanma, gerekli yasal ve teknik altyapının oluşturulması için kademeli olarak 5 yıl içinde tamamlanacak ve terörle mücadelede inisiyatif tümüyle sivil yönetime geçecek. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki mekanizmanın başında kimin olacağı, bu kuruma hangi birimlerin bağlanacağı, yetkilerinin neler olacağı, bu çerçevede yapılacak yasal düzenlemelerin içeriği ise henüz netlik kazanmadı. Terörle mücadele zirvesinde yapılan değerlendirmelerde, sözkonusu koordinasyon mekanizmasının Başbakanlık’a bağlanması tartışıldı. Bu durumun, Avrupa Birliği ile müzakere sürecini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilirken, ayrıca turizm ve yabancı sermaye girişi konusunda Türkiye’nin ‘terör ülkesi’ olduğu izlemini verebileceği endişesi öne çıktı.

‘YETKİ SİVİL İNİSİYATİFE’ YORUMU

Bu nedenle kurumsal yapının doğrudan Başbakanlık bünyesinde oluşturulmaması benimsendi. Yeni kurumun adresi olarak Milli Savunma yerine İçişleri Bakanlığı’nın seçilmesi, siyasetin terörle mücadelede inisiyatifi ele almasının ilk adımını oluşturduğu şeklinde yorumlandı. Genelkurmay, koordinasyon mekanizmasına karşı çıkmadı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Genelkurmay 2. Başkanı olduğu dönemde, bir koordinasyon mekanizması ihtiyacına yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

MGK’da da tartışılacak

Terörle mücadeleye karşı belirlenen yol haritası, haftaya toplanacak Milli Güvenlik Kurulu’nda da ele alınacak. 21 Ekim’deki toplantıda, başta terörle mücadele olmak üzere iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Terörle mücadelede benimsenen yeni konseptin ayrıntıları masaya yatırılacak. Toplantıya, Orgeneral İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Işık Koşaner de Kara Kuvvetleri Komutanı olarak ilk kez katılacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık da ilk kez yer alacak.



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs