En Sıcak Konular

Karayalçın neden aday yapıldı?

16 Ekim 2008 12:11 tsi
CHP&SHP'nin ortak Ankara Büyükşehir Adayı yapılan Murat Karayalçın'ın adaylığı bir diyet borcu mu? Baykal'ın nasıl bir DTP oyu hesabı var?

CHP büyük bir coşku ile Ankara Büyük Şehir Belediye başkanlığı için Murat Karayalçın' ı aday gösterdi.
Peki CHP neden Karayalçın' ı aday gösterdi ? Kendi bünyesinde Melih Gökçeği tahtından indirecek bir adayı yok mu ?

CHP üyeleri basiretsiz olduğu için mi dışarıdan Kiralık aday tutuldu ?

Yoksa burada CHP nin değişik planları mı bulunmakta ?

Bu soruların cevabından önce bugün bize başarılı bir çalışma gibi sunulan tablonun ressamlarına bakalım.

Deniz Baykal'ın Başbakan ve Dışişleri bakanı olduğu 1991 dönemi...

SHP ve CHP 1991 seçimleri öncesi birleşme kararı alır ve seçime birlikte girerler.Ve seçim sonunda bugün PKK için mücadele verdiğini alenen haykıran

Leyla Zana
Hatip Dicle
Orhan Doğan
Selim Sadak
Mahmut Kılıç
Ahmet Türk (DTP başkanı)
Sedat Yurttaş (DTP Parti meclisi üyesi)
Sırrı Sakık
Nahif Güneş
Remzi Kartal
Zübeyir Aydar

isimler CHP sayesinde meclise girmeyi başarırlar.

Ve şimdi gelelim 2007 seçimlerine...

YTP genel başkanı ;Rahmetli İsmail Cem, partisinin SHP (Murat Karayalçın genel başkanı) ve DTP ile seçim işbirliği çalışmalarının sürdüğünü ve DTP ile zaten bir beraberliğimiz var. şeklinde açıklama yapar.

2007 seçimleri öncesi birleşme hazırlığında olan partiler içiersinde CHP- DSP- SHP isimleri anılırken CHP- DSP birleşmiş ve SHP yi bu ittifaktan uzak tutmuşlardı. Bunun üzerine Murat Karayalçın düzenlediği basın toplantısında CHP için Yazıklar olsun açıklamasını yapar.

Genel seçimlere meclise girebilme düşüncesiyle SHP DTP birleşmesinin ardından Murat Karayalçın ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Halbuki ipin diğer ucu CHP ye yani Deniz Baykal' a dayanıyordu. Bu kısımı yine Murat Karayalçın'ın Vatan gazetesi yazarı Gazeteci Devrim Sevimay' ın röportajından dinleyelim.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Vatan Gazetesi  yazarı Devrim Sevimay'ın sorularını yanıtladı

HEP-DEP meselesinden bütün sosyal demokratların dili yandı. Siz buna rağmen 28 Mart 2004′teki yerel seçimlere DEHAP'la birlikte katıldınız. Hele de şimdi DTP'ye "PKK'yı terörist ilan etmezsen seninle görüşmem" denilen bir iklimde bu deneyiminiz daha da önem kazandığı için soruyorum: Nasıl cesaret ettiniz?

Murat karayalçın : Aslında tek başımıza DEHAP'la ittifak yapmadık, altı sol partiden oluşan bir ittifakın içinde bulunduk. Ayrıca 28 Mart seçimleri öncesi CHP de iki kez DEHAP' la görüştü. Ama belediye sayısı üzerinde anlaşamadılar. Eğer anlaşsalardı o zaman CHP- DEHAP ittifakı olacaktı. O olmayınca bu altı sol parti ittifakı kamuoyuna sadece SHP- DEHAP ittifakı olarak sunuldu.

Devrim Sevimay: Meclis'in geçen haftaki terör başlıklı oturumunda CHP'ye DEP'i parlamentoya siz sokmuştunuz anımsatması yapılınca hemen savunmaya geçtiler. Sizce bu doğru bir refleks mi?

Murat Karayalçın: Doğrusu hayretle izledim. Köksal Toptan o hatırlatmayı yapınca CHPfliler adeta ayaklandılar, kitlesel bir tepki gösterdiler. Ama hepimiz biliyoruz ki 1991 seçimlerinde SHP'yle HEP'in ikili bir ittifakı vardı. CHP'de bugün tepki gösteren milletvekilleri de o ittifak döneminde milletvekili seçilmişlerdi. CHP şimdi diyor ki Hayır o SHP'ydi, biz CHP'yiz. Ama 1995'de SHP-CHP birleşirken imzalanan protokol tarafların, birleşme nerede olursa olsun ondan önce yapmış oldukları tüm uygulamaları benimseme hükmünü de getiriyor. Yani CHP'nin bugün HEP ve devamındaki DEP'i biz getirmedik deme gibi bir şansı yok.  

2007 Kurban bayramında SHP liler DTP' ye bayram ziyaretinde bulunurlar. Ziyarette bulunan heyet içerisinde Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Eyüp Ünal ve Şevket Açıkelli bulunur. Kameralara şu açıklamayı yapar SHP liler, ziyaretin sosyal barış ve dini vecibelerin yerine getirilmesi amacıyla yapıldığını belirterek, bütün partilerin bu anlayış içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ünal, ziyarete iyi niyetle ve diyaloğu geliştirmek dışında başka anlamlar yüklenmemelidir.

Ağustos 2007 yılında Meclise giren partiler hakkında yorumda bulunan Murat Karayalçın bir açıklamada bulunur ve bu medyada şu şekilde yer alır.

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokratik Toplum Partisifnin (DTP) Meclisfte temsil edilmesinin, Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu savundu.

Karayalçın ANKAfya yaptığı açıklamada, DTP'nin seçimlerin ardından kriz bekleyenlerin hevesini boşa çıkarttığını söyledi. SHP ile HEP'in 1991 yılında işbirliği yapmasının kimi çevrelerce hâlâ eleştirildiğini hatırlatan Karayalçın, gelinen noktada olumlu bir havanın ortaya çıktığını kaydetti.

1991 ile 2007 koşullarının aynı olmadığına işaret eden Karayalçın, DTP'nin Meclis'te temsil edilmesinin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu bildirdi. Karayalçın, Türkiye'nin ortaya çıkan bu durumdan çok bir memnuniyet duyduğunu görüyorum. Ama 1991 koşulları böyle değildi. 1991 koşullarında çok büyük bir gerginlik yaşanıyordu. Yalnızca yeminle bağlantılı değil dedi.

Bu kadar hatırlatmanın ardından bugüne gelecek olursak. CHP sizce neden dışarıdan bir adayla yerel seçime start veriyor ?

Akla şöyle bir soru gelmiyor değil hani DTP'nin ve PKK'lıların SHP'yeye yani Karayalçın'a vefa borçları mı var ?

CHP bu vefa borcuna güvenerek mi Karayalçın'ı Melih Gökçek karşısına çıkarıyor.

Öyle ya Doğu ve Güneydoğu kökenlilerin CHP nin potensiyel oyu ile birleşince Murat Karayalçın'ı Başkanlığa getireceklerini mi düşünüyorlar acaba ?

CHP yanlış planlarla bu siyaset arenasında yer aldığı müddetce başarıyı unutmak değil rüyalarında bile görmeyi defterlerinden silmeliler.

Ne yani bu millet bu kadar saf veya aptal mı ki dün yaşanılanları unutacak ve bu siyasi oyuna gelecek.... ?

Sonsayfa



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs