En Sıcak Konular

O görüntüleri Taraf'a kim verdi?

16 Ekim 2008 11:57 tsi
O görüntüleri Taraf'a kim verdi? Org. Başbuğ açıklamasa da muhbiri adı gibi bildiği iddia edildi. Bu iddiaya göre Başbuğ'un elini kolunu ABD bağlıyor. Peki o 'muhbir' kim?

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, İHA'dan geçen görüntülerin Taraf'a kimin aktardığını adı gibi biliyor mu? Eldeki veriler aslında bir kişiyi ön plana çıkarıyor; ancak kimse o ismi açık açık telaffuz edemiyor!

Genelkurkay Başkanı Org. İlker Başbuğ, strateji hatası mı yapıyor? Askerin yüksekle perdeden seslendiği ağır eleştirilerin muhatabı sadece Türk medyası mı? Peki Org. Başbuğ'un yumruğunu sıktığı, sinirden sesinin titrediği öfkeli o açıklamaların ardındaki asıl sır ne?

Org. Başbuğ'un dünkü sert açıklamaları sonrası akılda kalan en önemli soru, İHA'dan (İnsansız Hava Aracı) gelen görüntülerin Taraf'a kimin sızdırdığı oldu.

Askerin bir kez daha dillendirdiği muhbir iddiası, aslında daha önce var olan tartışmayı bir kez daha alevlendirdi.

Bu tartışmaların merkezinde yer alan isim ise Yasemin Çongar!

GÖRÜNTÜLER TARAF'A NEREDEN GELDİ?

Taraf gazetesinin Aktütün Karakolu'na saldıran PKK'lı terörsitlerin hazılıklarının 'insansız uçaklar' tarafından alınan görüntülerini yayınlaması yeni bir tartışmayı da başlattı. Taraf gazetesine bu görüntüler nereden geliyor? Bilindiği gibi son dönemde Taraf gazetesi, Dağlıca Baskını, Aktütün saldırısı ve Ergenekon soruşruması ile ilgili bazı belgeleri yayınlamıştı. Son olarak uydu görüntülerini yayınlayan Taraf gazetesinin haber kaynağı da en az yayınladığı haberler ve belgeler kadar tartışılıyor.

BAŞBUĞ'UN AÇIKLAMADIĞI AYRINTI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün yaptığı çok sert açıklamada isim vermeden Taraf gazetesini eleştirdi ve "Bilgi sızdıranlar ve bu bilgileri yayınlayanlar hakkında adli süreç başlatılmıştır" dedi. Başbuğ'un açıklamasından anlaşılıyor ki, Jandarma raporunu Genelkurmay'dan 'birileri' sızdırdı. Ancak Yasemin Çongar, daha önce Neşe Düzel'e verdiği röportajda, Dağlıca ile ilgili bilgileri sızdıran köstebeğin tespit edildiğinin açıklanmasından sonra da aynı kaynakla görüşmelerinin devam ettiğini açıklamıştı. Jandarma raporunu Genelkurmay'dan bir kaynak sızdırmış olabilir. Ancak Başbuğ, ABD'ye ait insansız uçaklar tarafından alınan görüntülerin Taraf'a nasıl sızdığı konusunda bir açıklama yapmadı. Nitekim Çongar da NTV'de kendisine sorulan bu yöndeki soruyu cevapsız bıraktı.

GÖRÜNTÜLER ABD'DEN Mİ GELDİ?

ABD hava kuvvetlerine ait 'Heron' tipi insansız uçaklarla alınan görüntüler yoksa Taraf gazetesine doğrudan Amerikalılar tarafından mı sızdırıldı? Bazı açıklamalar ve bir takım veriler göz önünde bulundurulduğunda, bu ihtimal hiç de yabana atılacak gibi değil.

ANLIK İSTİHBARAT TARTIŞMALARI

Bilindiği gibi Aktütün Karakolu'na düzenlenen saldırının ardından ABD ile yapılan 'anlık istihbarat' anlaşmasına göndermede bulunan açıklamalar yapıulmıştı. Kamuoyunda yer alan bir çok değerlendirmede, ABD'nin istihbarat paylaşımı konusunda anlaşmanın gereğini yerine getirmediği yönünde eleştiriler yapılmıştı. ABD yönetimi ve askeri yetkililer ise, istihbarat paylaşımı konusunda bir aksaklık yapılmadığının özellikle altını çizdiler bu açıklamalar karşısında.

VERDİĞİMİZ İSTİHBARATI TÜRKLER DEĞERLENDİREMİYOR

Bu konuda ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson yaptığı bir açıklamada, "Türk askeri güçlerinin, vermiş olduğumuz istihbari bilgileri doğru bir şekilde değerlendirebilmelerini sağlayacağız" demişti. Son olayda ABD'den gelen anlık istihbarat görüntülerine rağmen gerekli tedbir alınmamasının ortaya çıkması ve bu konuda ABD'nin sorumlu tutulması konusunda TSK'nın sessiz kalması Amerikalıları gücendirmiş olabilir mi? Bu durumda ABD'nin imaj düzeltmek için bu görüntüleri el altından kamuoyuna sızdırması ve 'Biz istihbarat verme sorumluluğumuzu yerine getirdik, bizi eleştirmeyin' mesajı vermiş olabilir mi?

NEDEN TARAF?

Bu görüntülerin Taraf gazetesine verilmiş olmasının nedeni ne peki? Taraf'ın daha önce TSK ile ilgili belgeleri yayınlamış olmasının etkisi olabilir. Ancak daha da dikkat çeken bir ayrıntı da söz konusu. Belgelerin ne şekilde elde edildiğini açıklamayan Çongar, acaba bu görüntüleri 'aile durumundan' mı ele geçirdi?

ABD İSTİHBARAT SAĞLAMIYOR'U DÜZELTME GÖREVİ AMERİKALI EŞE Mİ VERİLDİ

Yıllarca Milliyet gazetesinin Washington temsilciliğini yapan Yasemin Çongar'ın eşi de Amerikalı. Eski bir diplomat ve akademisyen. Daha önce de hakkında CIA ajanı olduğu yolunda iddialar yer alan Çongar'ın kocası şu anda İstanbul'da yaşıyor. Çongar yine Neşe Düzel'e verdiği röportajda eşinin İstanbul'da yaşadığını söylemişti.

KOCASI AMERİKALILARA ÇALIŞIYOR İDDİASI

Çongar'ın akademisyen kocasının ABD'nin İstanbul konsolosluğunda görevli olduğu iddia ediliyor. Bu durumda şöyle bir olasılık ister istemez akla geliyor. Anlık istihbarat konusunda Türkiye'ye gerekli desteği vermediği şeklindeki imajdan rahatsız olan ABD, TSK'nın bu konularda sessiz kalmasına gösterdiği tepkiyi uydu görüntülerini basına sızdırarak mı gayrı resmi yollardan dile getirdi? Bu durumda seçilebilecek en uygun mecra da, TSK ile ilgili belgeleri yayınlama cesareti gösteren bir kaç gazeteden biri olan Taraf gazetesine sızdırılıyor. Bunun için de Çongar'ın ABD konsolosluğunda görevli Anmerikalı eşi seçiliyor. Tabi ki, Taraf ve Çongar, haber kaynaklarını açıklamamak gibi bir özgürlüğe sahipler. Ancak, Taraf'ın haber kaynakları ile ilgili iddialar ve tartışmalar sürdükçe, kamuoyunda farklı senaryolar geliştirilmeye devam edecektir.

İnternethaber/ Gazeteport

 



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs