Bu hastalığı ciddiye alın! | " /> Bu hastalığı ciddiye alın! | "/>

En Sıcak Konular

Bu hastalığı ciddiye alın!

16 Ekim 2008 10:20 tsi
Bu hastalığı ciddiye alın! Dikkat! Seçtiğiniz ayakkabılar ileride başınıza büyük dertler açabilir...

Topuk dikeni hastalığı ayak tabanı zarının bir çeşit iltihabıdır ve topuk ağrılarının en sık görülen sebebidir. Hastalığın başlangıç döneminde ciddiye alınmayıp ihmal edilmesi hastalığın müzminleşmesine ve tedavisinin zorlaşmasına neden olur.

Ayak sağlığı her şeyden önce gelir; çünkü bedenin tüm yükünü taşır. Ağrının özelliği, istirahatte olmayıp ancak hareket halinde ve özellikle yere basıldığı zaman oluşmasıdır. Öyle ki sabah kalkıldıktan sonra ilk adımlar atıldığı zaman ağrı hissi başlar ve bir müddet yürüdükten sonra ilk ağrının şiddeti azalır. Ancak akşama tekrar ağrı başlayabilir. Ağrının yeri genelde ayak tabanı ile ayak iç bölgesi arasıdır. Bu gibi şikayetiniz varsa vakit geçirmeden bir uzmana başvurup gerekli tedavileri erken dönemde yaptırmalısınız.

EN ÖNEMLİ SEBEBİ KİLO

 Topuk dikeninde en önemli sebep kilolu olmaktır. Ancak normal kilolularda da görülebilir. Özellikle uygunsuz kötü ayakkabılar giymek, uzun süre ayakta kalan işlerde çalışmak veya yürürken topuğa veya ayak parmaklarına fazla yüklenmek gibi yürüme hatalarıda topuk dikenine neden olabilir.

Tedavide erken dönemde doktorunuzun tavsiye edeceği ayak egzersizleri, topuk yastıkları veya antienflamatuar bazı ilaçlar faydalı olur. Eğer topuk dikeni ilerlemiş veya müzminleşmiş ise son yıllarda geliştirilen şok dalga tedavisi oldukça etkili olmaktadır. Akustik şok dalgalar belli seanslar halinde ayak tabanına uygulanmakta ve yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Ayrıca müzmin topuk dikeninde bazı durumlarda cerrahi oprasyonlarda uygulanmaktadır.

AĞRI BİR UYARIDIR

 Unutulmamalıdır ki ağrı çoğunlukla bir hastalık değil bir belirti veya bir uyarıdır. Ağrılarımızı ciddiye alıp vakit geçirmede bir hekime danışmalıyız. Böylece ağrının altındaki hastalığı erken dönemde bulup tedavi etmemiz başımıza büyük işler açmasını önlememiz mümkün olacaktır. Topuk ağrısı bazı romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir.

AYAKKABI NASIL OLMALI?

 Yumuşak tabanlı, yürüyüş ve koşu ayakkabıları tarzında spor ayakkabılar ağrıyı azaltacaktır. Gün içinde bu tip aykkabılar giyemiyorsanız ayakkabılarınızın topuk kısmına yumuşak malzemeli, silikonlu tabanlar konabilir.Tüm yükü çeken ayakların değerini gençlikte bilmek ve koruyucu önlemler almak yaşlılıkta ayak sağlığı ile ilgili ortaya çıkacak problemlerin önlenmesinde önemlidir. Gençlik yıllarında özellikle seçtiğiniz ayakkabılar ayaklarınızın geleceğini yönlendirecektir.

DAR VE SİVRİ AYAKKABILAR

İlerleyen yaşla birlikte ayaklarda en sık yaşanan sağlık sorunlarından biri ayak baş parmağının diğer parmaklara doğru açı yapması, pençe parmak, çekiç parmak ve üst üste binen parmaklardır. Ayak baş parmağının diğer parmaklarla açı oluşturması özellikle hanımların çok tercih ettiği sivri burunlu, dar ayakkabıların meydana getirdiği şekil bozukuğunun bir sebebidir. Giderek deformasyonu artan ve ilerleyen bir ayak sağlığı sorunudur. önlemek için burun kısmı rahat ayakkabılar tercih edilmeli.

KÜÇÜK AYAKKABI GİYMENİN SONUCU

Çekiç parmak olarak adlandırılan, ayak parmağının kıvrılarak pençeye benzer bir görünüm alması, parmakların üst üste binmesi durumudur. Ciddi ağrılara ve yürüme güçlüğüne neden olan bu sorun özellikle küçük ayakkabı giymenin sonucudur. Bu rahatsızlık şeker hastalarında da meydana gelebilmektedir.

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs