Borsalar çakıldı, dolar 1,50’yi aştı | " /> Borsalar çakıldı, dolar 1,50’yi aştı | "/>

En Sıcak Konular

Borsalar çakıldı, dolar 1,50’yi aştı

16 Ekim 2008 09:20 tsi
Borsalar çakıldı, dolar 1,50’yi aştı
Piyasalar şaşkın! Bankalararası piyasada dolar 1,50’yi aşarak Ekim 2006’dan beri en yüksek düzeye çıktı.

Alınan önlemlere karşın durgunluk korkusunun artmasıyla borsalarda sert kayıplar yaşandı. ABD’de düşüş yüzde 9’u, Asya’da yüzde 11’i aştı. İMKB de güne yüzde 6.6 düşüşle başladı, dolar 1,50’yi aşarak iki yılın zirvesine çıktı.
 

Global ekonomilerin beklentilerden daha derin bir resesyona girebileceği beklentisinin dolara olan talebi artırmasıyla kurdaki artış sürüyor. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,50 YTL’yi aşarak Ekim 2006’dan bu yana en yüksek düzeyi gördü. 1,5030 YTL’ye kadar yükselen dolar daha sonra 1,48 düzeyine geriledi. 

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, kurda özellikle Londra kaynaklı yabancı çıkışının dün başladığını belirterek şunları söyledi: “Macaristan’daki cari açığın problem yaratabilececğini realize eden yatırımcılar Macar para biriminde zayıflığa neden oldu. Macaristan, Türkiye ve Güney Afrika da beraber inip çıkan para birimleri. Dünya piyasalarında olumlu bir haber yok; TL’deki değer kaybı normal. Macaristan, Güney Afrika ve Türkiye cari açığı yüksek ülkeler. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının yavaş olabileceği şeklindeki endişelerle bu ülkelerin para birimlerindeki zayıflama normal olarak karşılanmalı. Resim gelişmekte olan ülkeler için çok olumlu değil.”

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin de, global kaygılarla kurda yükseliş yaşandığını, 1,50’nin yeniden kırılması durumunda 1,55’e kadar bir hareket olabileceğini söyledi. Kurda dalgalı seyrin devam edeceğini belirten Aytekin, global konjonktürün gidişatı belirleyeceğini ifade etti.

ABD BORSALARINDA 21 YILIN EN KÖTÜ GÜNÜ
ABD’den gelen kötü veriler ve Fed Başkanı Bernanke’nin uyarıları durgunluk korkusunun artmasına ve ABD borsalarının hızla düşmesine neden oldu.

Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 7.87, Nasdaq yüzde 8.47, S&P 500 yüzde 9.03 değer kaybetti. Dow Jones ve S&P 500’deki düşüş, 1987’deki ‘kara pazartesi’den bu yana yaşanan en sert düşüş oldu. Nasdaq’taki düşüş son 10 yılın en sert değer kaybıydı.

ASYA’DA KAYIPLAR YÜZDE 11’İ AŞTI
Asya borsaları da ABD’de alınan önlemlerin yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle tamamladı. Tokyo Borsası yüzde 11.41’lik düşüş yaşadı. Güney Kore’de borsa yüzde 9.4, Avustralya’da yüzde 6.67, Yeni Zelanda’da yüzde 4.82 değer kaybetti.

İMKB 28 BİNİN ALTINDA
Yurtdışındaki satış dalgasına İMKB de katıldı ve güne yüzde 6.6 düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 1.941 puanlık düşüşle 27 bin 501 puana geriledi. Gösterge kağıdın bileşik faizi de yüzde 21.50 ile son üç ayın zirvesini gördü.

Avrupa borsaları da yüzde 6’ya varan düşüşlerle güne başladı.

PETROL 70 DOLARIN DA ALTINDA
Dünya ekonomisinin durgunluk yolunda ilerlemesi, petrol fiyatlarının son 13 ayın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Dün yaklaşık 4 dolar düşen ABD ham petrolü bugün de 1 dolardan fazla gerileyerek 72 dolar 96 sente kadar indi. Brent petrolü ise 69 dolar 50 sente geriledi.

ntv



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs