En Sıcak Konular

Babaeski'nin içme suyunda arsenik çıktı

15 Ekim 2008 22:41 tsi
Kırklareli'nin Babaeski ilçesindeki şebeke suyunda, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan tahlillerde, 11.94 oranında arsenik belirlendi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Babaeski ilçesinin şebeke suyunda yaptırdıkları tahlillerde, 11.94 oranında arseniğin çıktığını, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) değerlerinin üzerinde olduğunu söyledi.

Arseniğin, kanser dahil pek çok hastalığa neden olabileceğini ifade eden Bilgin, arseniğin genellikle yeraltı sularında bulunduğunu bildirdi.

İçme suyunda kabul edilebilir en üst arsenik değerinin yüzde 10 olması gerektiğini vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

''Sağlık açısından içme suyu ve yemek yapmak için kullanılan sularda arsenik düzeyinin düşüklüğü sağlık açısından risk teşkil etmeyecek düzeyde olması çok önemlidir.

İçme suyunda temizlik, yıkanma ya da diğer ihtiyaçlar için tüketilen kullanma sularının sağlığı tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olması gerekir.

1 litre su içinde 10 mikrogramı geçen arsenikli suyun uzun yıllar alımı halinde cilt, akciğer ve tiroid kanserleri ortaya çıkarır.''

-BELEDİYENİN AÇIKLAMASI-

Babaeski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer de Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre, suda arsenik oranının 11,94 olarak ölçüldüğünü, bunun üzerine 4 kuyudan aldıkları numunelerin tahlillerini Hıfzısıhha Enstitüsü İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde yaptırdıklarını söyledi.

Buradan gelen sonuçlara göre, şebeke suyunda 4,57 ile 8,94 oranları arasında, ortalama 6,9 arsenik saptandığını ifade eden Tezsezer, ''İlçenin içme suyunda insan sağlığını tehlikeye düşürecek bir durum söz konusu değildir'' dedi.

Belediye olarak bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını belirten Tezsezer, şunları kaydetti:

''Arsenik oranının çok artması halinde o kuyuyu devre dışı bırakarak, diğer kuyulardan şebekeye su verme gibi alternatifimiz var. Tabii, diğer devlet kurumlarıyla da ortak çözümler üretmek durumundayız.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hangi şartlarda ve nereden alındığını bilmediğimiz numunelerin tahlili sonucu 11,94 oranında arsenik mevcut olduğu tarafımıza bildirilmiş, ancak bu husus bir şekilde basına da servis edilmiştir.''

Açıklamada, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nün, soruna çözüm aramak veya bu konuda belediyeyle işbirliği içinde olması istenirken, yapılan söz konusu çalışmanın siyasal amaç taşıdığı endişesiyle kaygı duyulduğu vurgulandı.

aa

 

 



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs