En Sıcak Konular

Başbuğ aslında ne dedi?

15 Ekim 2008 16:44 tsi
Başbuğ aslında ne dedi? Başbuğ'un açıklaması nasıl okunmalı?

Genelkurmay Başkanı, tarihte görülmemiş şekilde, içerikte, üslüpta bir açıklama yaptı. İşte aktifhaber'e göre, Başbuğ'un açıklamasının analizi...
 
FIRÇA İYİ DE BUNLAR NE OLACAK?
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un bugün yaptığı açıklama üslubu, tarzı, tonu, içeriği ile tarihe geçecek.

SES TONU VE TARZ
Org. Başbuğ’un açıklamalarında kullandığı ses tonu, jest ve mimikler darbe döneminde Kenan Evren’de bile görülmedik şekildeydi. Org. Başbuğ, ses tonunu zaman zaman çok yükseldi. Başbuğ bu anlarda bağırarak konuştu. Konuşmasında özellikle “kızgın” bir tarz seçtiği belli oluyordu.

Yüz ifadeleri son derece gergin, kaşları çatık olan Başbuğ, parmak hareketleriyle de sertliğini pekiştirdi. Başbuğ yine konuşurken ağız hareketleriyle meydan okuyan bir üslup seçti.

ÜSLUP VE EMİR CÜMLELERİ
Org. Başbuğ konuşmasına bazı bölümlerde ikili tekrarlamaya gitti ve “altını çiziyorum, tekrar ediyorum” gibi güçlendirme ifadeleri kullandı.

Başbuğ’un sarfettiği “Bayraktepe’de meydana gelen olay bölücü terör örgütü açısından adeta bir intihar saldırısıdır. Bunu açın okuyun öğrenin.” Cümlesindeki “açın, okuyun, öğrenin” vurgusu ve bu vurguyu yaparken kullandığı ses tonu açıkça gazetecilere yönelik bir azardı.

Yine başka bir yerde Aktütün sonrası eleştiri yöneltenleri kastederek “doğru yerde bulunma” vurgusu da emir olarak yorumlandı.

EN TARTIŞMALI CÜMLE
Başbuğ’un en çok tartışmaya neden olacak cümlesi ise şöyleydi: “Bütün bunlara rağmen, bölücü terör örgütünün yaptığı eylemleri -altını çiziyorum- başarılı gibi gösterenler, tekrar ifade ediyorum, başarılı gibi gösterenler, akan ve akacak olan her damla kanın sorumluluğuna ortak olurlar.”

Bu cümledeki “akan ve akacak kanın sorumluluğu” şeklinde yapılan uyarı, açık bir suçlamaydı ve Aktütün sonrası TSK’ya eleştiri yöneltenleri hedef alıyordu. Ancak eleştiri yöneltenlerin “kanın sorumlusu” olarak nitelenmesi oldukça ağır ve tehditkar bir üsluptu.

AÇIKLAMA VAR AMA CEVAP VERİLMEYEN SORULAR HALA BEKLİYOR

Org. İlker Başbuğ’un oldukça kızgın olarak yaptığı açıklama, gündemi alevledi ama merak edilen sorulara hiçbir cevap olmadı.

İşte Org. Başbuğ’un Aktütün Baskını’nda akla takılan ve hiç değinmediği o sorular:

1 - İnsansız uçaklar, saldırıdan bir ay önce (5 Eylül) sınırda 80 teröristin harekete geçtiğini görüntüledi.

2- Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı, bu hareketliliği Genelkurmay ve komutanlıklara iletti.

3 - Beş gün önce (29 Eylül) çok gizli raporla "PKK 10 uçaksavar getirdi. Sınırdaki köyleri boşalttırıyor" bilgisi iletildi.

4 - Saldırıdan bir gün önce PKK'nın hareketliliği baskını yapacak komutan, isim isim, silah ve katır sayılarına kadar rapor edildi.

5 - Saldırı günü erkenden itibaren insansız uçaklar, Aktütün'e 10 km. uzaklıkta teröristlerin hazırlığının görüntülerini iletti.

6 - Askeri yetkililer, tepelere konuşlanan, siper kazan, silah yerleştiren PKK'lıları canlı canlı izledi.

7 - İnsansız hava aracı saldırı günü saat 9.35'ten itibaren, aldığı görüntüleri Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na iletti. Anlık istihbarat görüntüleri içinde belki en önemli ve en dikkat çekici olanı PKK'lı grupları gösteren görüntüler sürerken, bir anda insansız hava aracının yer değiştirerek Aktütün'ü göstermeye başlaması oldu. İki nokta arasında 25 km. var. Aktütün'ün koordinatlarının önceden yüklenmiş olduğu anlaşılıyor. Buna rağmen ne bir uçak ne bir helikopter kaldırılmadı.

8 – Genelkurmay’a iletilen istihbarat raporunda, 4 Ekim saat 02.15 itibarıyla, çatışmalar sonucunda, toplam 12 şehit, 21 yaralı personel olduğu bildirildi. 5 personelin kayıp olduğu belirtildi. Teröristlere karşı açılan etkili top (fırtına-203 mm.lik top, 105 mm. Obüs), havan, tank, bombaatar, roket ve uzun namlulu silah atışları ve dört taarruz helikopteri atışları sonucu 5 teröristin ölü olarak ele geçirildiği kesin olarak rapor edildi. Raporda 30 PKK’lının öldürüldüğüne ise tahmin olarak yer verildi. Genelkurmay ise kesin 23 teröristin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İlker Başbuğ'dan çok sert açıklamalar!

Taraf'ın Başbuğ'a cevabı

Başbuğ'a tepki yağıyor!

Başbuğ aslında hata yaptı



Bu haber 1,349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs