Başbuğ'a tepkiler çığ gibi! | " /> Başbuğ'a tepkiler çığ gibi! | "/>

En Sıcak Konular

Başbuğ'a tepkiler çığ gibi!

15 Ekim 2008 17:45 tsi
Başbuğ'a tepkiler çığ gibi! Başbuğ'un Aktütün baskınıyla ilgili yaptığı sert ve tehditkar açıklamasına tepkiler büyüyor. Org. Başbuğ'un yüksek ses tonu, kızgın ifadelerle yaptığı sert açıklamalara Mehmet Altan ve Cengiz Çandar'dan da tepki geldi.

Mehmet Altan Kanal 24'te Org. Başbuğ'un sert açıklamalarına cevap verdi.

İşte Altan'ın sözleri:

"Ben 60 ihtilalini gördüm, 71 muhtırasını yaşadım, 80’i yaşadım, 28 Şubat’ı yaşadım. Bu basını bilgilendirme değil basını korkutma açıklaması, toplantısı oldu.

Halbu ki Taraf gazetesinde ciddi iddialar var. Bu iddialar doğru mu değil mi bunu açıklamak demokrasi ve kurumların güçlenmesine neden olur.

O kadar çok darbeden geldik geçtik ki bunun kimseye yararı yok. Tonu yükselterek, tehdit ederek, sorunlar çözülmüyor. Sorunlar iddialara medeni demokratik şekilde, korkutmaya meyletmeden, Türkiye’ye tek parti, askeri diktatörlükmüş gibi başka mesajlar vermeden çözülür.

Böyle bir iddia var, bu iddiaya yalan demiyorsun, açıklama da yapmıyorsun ama bunun üstüne gideni bunu soranı ‘fena yaparız’ diyorsun. Bu hangi demokratik ülkede var? Ve daha evvel bizim yaşadıklarımızdan ne sonuç aldık?

Önemli olan bu iddiaların doğru veya yanlış olduğuna cevap vermektir. Korkutma Türkiye’de hiçbir işe yaramaz. Aynı zamanda korkutma geri de teper. Türkiye oraları aştı. Çok garipsediğim, aynı zamanda Türkiye açısından da talihsiz bulduğum bir açıklama oldu. Keşke tersi olsaydı. Demokratik ülkelere yaraşır biçimde, daha önce söyledikleri şekilde iddialara cevap verseydi.

Ama bir de unutmamak gerekir ki Türkiye’nin bu konumundan da rahatsız olan bütün kurumların içinde Türkiye’yi daha dünyaya taşımak isteyen insanlar var. Sadece sözcülerinden ibaret değil Türkiye’nin kurumları. Onu da unutmamak lazım. "

 'Kızmak Zaafı Ortadan Kaldırmaz'


Cengiz Çandar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı zehir zemberek açıklamayı değerlendirdi.
 
Taraf Gazetesi’nin dünkü manşetinden sonra kameralar karşısında geçen Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ öğle saatlerinde düzenlediği basın toplantısında çok sert açıklamalar yaptı. Çok kızgın olduğu gözlenen Org. Başbuğ’un sözlerini ve tavırlarını analiz etmeye devam ediyoruz.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Cengiz Çandar, Org. Başbuğ’un sözlerini ve sert çıkışını Stratejikboyut’a değerlendirdi.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz o açıklamayı nasıl okudunuz?

Taraf’ın dünkü nüshasında yayınlanan ve TSK bünyesinden çıktığı besbelli olan belgeler, Genelkurmay Başkanı’nı son derece rahatsız etmiş, sinir etmiş.

Sinirli olmasının nedenlerinden birisi de Taraf’ın bu belgeleri yayınlamasının yanında içeriden de sızdırılmasıyla mıydı?

Bu belgelerin yayınlamış olması Genelkurmay tarafından sıkıntı verici bir durum. Çünkü Aktütün’de çok ciddi bir hata ya da ihmal gözüküyor o belgede.  Bu kızgınlığın aslında içe dönük bir yanı da var. Nitekim bu konuda soruşturmada açmışlar. Tabi bunu yayınlayan medyayada yönelik bir kızgınlık sözkonusu. Tabi bu kızgınlıklar ortada bir zaaf varsa -ki olduğu gözüküyor- onu ortadan kaldırmıyor. Bu kızgınlıklar çare değil. Bu zaafları kızgınlıkla ortadan kaldıramazsınız. Yasemin Çongar’ın açıklaması çok doğru. Bunu yayınlayanlara kızmak yerine nedenlerini araştırmak daha mantıklı.

Org. Başbuğ, ‘akan ve akacak olan her damla kanın sorumluluğuna ortak olurlar” diye çok sert bir ifade kullandı. Başbuğ ne demek istedi?

Bugüne kadar ve bundan sonra yapılacak eleştiriler için söyledi. Aslında bu caydırıcılık için kullanılmış bir söz.  Ama bu söz bu baskında sorumluluğu olanların sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor.

Bu basın toplantısından sonra Genelkurmay-medya ilişkileri nasıl olur?

Genelkurmay sözkonusu olduğunda medya genellikle ürkektir. Bu anlamda genelde hazırolan geçen bir medya tecrübesi var. Hep birlikte süreç içerisinde göreceğiz bu toplantının yansımalarını.

Ama şunu da vurgulamak gerek. Aktütün olayından sonra medyada görülmemiş bir şekilde bir Genelkurmay’a karşı bir eleştiri var.  Tam tersi pozisyonlar almış kişiler bile Aktütün sonrası ‘Böyle şey olur mu’ demeye başladılar. Medyanın uzun zamandır sahip olduğu özellikler mi ön plana çıkacak yoksa takındığı bu durum mu ortaya çıkacak hep birlikte göreceğiz...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Aktütün Karakolu'na yapılan baskınla ilgili medyada yer alan bazı haberlere sert tepki gösterdi. Orgeneral Başbuğ'un açıklamada kullandığı uslüp tartışmalara neden oldu. Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarını doğru bulmadığını söyledi.

Orgeneral Başbuğ'un aynı uslübü Dağlıca baskınından sonra bir resepsiyonda gazetecilere yaptığı açıklamada da kullandığına dikkat çeken Tayyar, eleştirilerin sorunun çözümüne katkı sunacağına inandığını vurguladı. "Demek ki yolunda gitmeyen ve aksayan bazı işler var. Yoksa bu kadar toplantılar niye yapılıyor?" diye soran Tayyar, beklentisini ise şu sözlerle ortaya koydu:

"Bu tartışmaların sonucunda doğru yöntem bulunabilirse, bir şehidimizin sayısını azaltmaya katkısını sunabiliyorsak çok önemli ve iyi bir adım olarak görüyorum. Eğer sorunları görmezlikten gelir ve bunların tamamını halının altına süpürmeye devam edersek sadece ve sadece kendimizi kandırırız. Türkiye maalesef 25 yıldır bunu yapıyor. Ama bir dönemdir görüyorum ki Türkiye artık yanlışları halının altına süpürme anlayışından kurtulmayı istiyor. Bu toplantıların anlamı da budur. İçişleri Bakanlığı bünyesinde güvenlik müsteşarlığının kurulması öngürülüyor. İstihbaratın tek merkezden koordinası görüşülüyor. Demek ki bir istihbarat, yönetim zaafı var. Özel Tim Doğu ve Güneydoğu'da etkin bir şekilde kullanılmak isteniyor. 1997 yılında elindeki ağır silahlar alınıp merkeze gönderildi. Daha sonra parçalandı. Ama şimdi bunun bir yanlış olduğu görülüyor. Bütün bu yanlışlar pozitif katkı sunmaya yönelik eleştirel yaklaşımlardan kaynaklanıyor. Ama keşke sayın Genelkurmay Başkanı anlamaya çalışsaydı. Daha doğru bir tavır göstermiş olurdu."

Bir tepkide, TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a, 'Özgür bir ülke olan Türkiye'de hür basının eleştiri hakkının da özgür olduğu'nu hatırlattı.

Ankara Sheroton Otel'de bir toplantıya katılan Toptan, burada kendisine Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un bugün Balıkesir'de yaptığı sert konuşma hatırlatıldı.

Toptan konuyla ilgili olarak, ''Gazetecilerin görev yapma anlayışına saygı göstermek gerekir. Terörle mücadele kararlılığını moralsizliğe dönüştürecek, her türlü davranışa dikkat edilmesi gerekir. Fakat özgür bir ülke olan Türkiye'de hür basının eleştiri hakkı da özgürdür. Toplumun her ferdinin topyekün terör mücadelesinde zaafiyet anlamında algılanabilecek davranışlardan özellikle kaçınması lazım. Herkes sorumluluğunun bilinci içinde hareket etmesi lazım.'' dedi.

Cihan

İlgili haberler;

Başbuğ aslında ne dedi?

Taraf'dan Başbuğ'a cevap -Video

İlker Başbuğ'dan çok sert açıklamalar!



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,628 µs