En Sıcak Konular

Barzani ve Talabani'nin başı dertte

15 Ekim 2008 15:30 tsi
Barzani ve Talabani'nin başı dertte Peşmergelere yönelik saldırılarını arttıran El Kaide, Kuzey Irak’ta faaliyet göstermek üzere Kürt El Kaidecilerden oluşan Kürdistan Tugayları adlı yeni bir grup kurdu.

PKK terörüne karşı Türkiye’ye destek olmaktan kaçınan Kuzey Iraklı Kürt liderler, El Kaide terörünü gün geçtikçe daha fazla enselerinde hissetmeye başladı. Stratejisini Irak’taki etnik ve mezhepsel gerilimi arttırma üzerine kuran El Kaide, geçtiğimiz günlerde faaliyetlerini direk Barzani ile Talabani’nin hakimiyetindeki bölgelere yaymak için El Kaideci Kürtlerden kurulu Kürdistan Tugayları adı verilen yeni bir grup oluşturdu. El Kaide’ye yakın internet sitelerinde 30 dakikalık bir video yayınlayan Kürdistan Tugayları, eğitim görüntülerine, Peşmergelere yönelik saldırılarına yer verdi. Barzani ve Talabani’ye meydan okuyan örgüt, Kuzey Iraklı liderleri öldürmekle de tehdit etti. 

Sünni Arapların tavır almasıyla Irak’ın orta kesimlerinde sıkışan El Kaide güçlerini son bir yıldır daha hareket edebildiği Musul ve Bağdat ile Kuzey Irak arasında yer alan Diyala bölgesine kaydırdı. Bundan dolayı  Türkiye kamuoyuna pek yansımasa da bu bölgelerde bulunan  Peşmerge güçleri ile El Kaideciler arasında çatışmalar eksik olmuyor.  Peşmergeler sık sık El Kaide’cilerin saldırısına uğruyor. El Kaide tarafından son zamanlarda yayınlanan eylem görüntülerinin çoğu Peşmergelere yönelik saldırıları içeriyor. Öyle ki ABD güçlerinden çok Peşmergeler ve diğer Irak güçleri saldırıya uğruyor. Peşmergeler güney sınırlarına yığdıkları güçlerle terör gruplarının kendi bölgelerine sızmasını engellemeye çalışıyor. Yani bir nevi Türkiye’nin PKK’ya karşı tampon bölge oluşturmasına karşı çıkan Kuzey Irak Kürt yönetimi sınırlarından daha güneydeki Musul ve Diyala’da güçler bulundurarak bir nevi oluşturduğu tampon bölge ile terörist grupların daha kuzeye ilerlemesinin de önüne geçmeye çalışıyor. Şimdi El Kaide kurduğu son örgütle eylemlerini Musul ve Diyala’dan da kuzeye direk Kürt bölgesine taşıma çabasında.
Bir dönem Peşmergeleri kendilerine yardım için çağıran Irak yönetimi ise topraklarını kaptırmamak için geçtiğimiz günlerde Peşmergelerin Diyala ve Musul’dan geri çekilmesini istedi. Ancak Kuzey Irak yönetimi buralarda yaşayan Kürtleri terör saldırılarından koruma gerekçesiyle bu talebi tam anlamıyla yerine getirmedi. Bundan dolayı kimi uzmanlar gelecekte yeni bir Kürt – Arap savaşının yaşanabileceğini öne sürüyor.

TALABANİ DİNCİ ÖRGÜTTEN ABD YARDIMIYLA KURTULMUŞTU

El Kaide dışından bu örgüt ile ideolojik yakınlığı bulunan ve yine Kürtlerden oluşan Ensar El İslam da Amerikan işgali öncesi Talabani’nin bölgesindeki kimi bölgelerde hakimiyet kurmuştu. Peşmergelerce çıkarılamayan bu örgüt ancak Amerikan işgali sırasında Amerikan savaş uçaklarının bombardımanı sayesinde mevzilerinden sürülebildi. Türkiye, geçmişte Ensar El İslam örneğini göstererek ABD’den Kandil’deki PKK hedeflerinin de vurulmasını istediyse de ABD buna yanaşmadı. ABD saldırısının ardından güney bölgelerine çekilen Ensar El İslam’da Kerkük, Musul gibi yerlerde zaman zaman hem Peşmergelere hem ABD’lilere saldırmayı sürdürüyor.
 
habertürk



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs