En Sıcak Konular

Piyasaları endişe sardı

15 Ekim 2008 14:58 tsi
Tam herşey düzeliyor dendi... ABD'nin rekor bütçe açığı moralleri bozdu. Dolar harekete geçti, piyasalar inişte.

Küresel ekonomide resesyonun önüne geçilemeyeceği yönündeki endişeler borsalarda düşüşe neden oldu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2’nin üzerinde, İMKB’de yüzde 1.9’luk düşüş yaşandı


BORSA DÜŞTÜ


İMKB Bileşik Endeksi ikinci seansa, önceki kapanışa göre 59,12 puan artarak 30.007,30 puandan başladı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,20 oranında değer kazandı. Hisse senetlerinin ilk seanstaki değer kaybı yüzde 1.93 oldu.

DÖVİZDE HAFİF YÜKSELİŞ

İstanbul'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 14.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,3870  1,3950
Avro 1,8950  1,9030
Sterlin 2,4350  2,4600

FAİZLER MİNİ YÜKSELİŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,34 puan artarak yüzde 20,35'e çıktı. Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 21,74'ten kapandı. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 21,36, bileşik getirisi yüzde 20,01 olmuştu.

ABD'DEN REKOR BÜTÇE AÇIĞI

Amerika Birleşik Devletleri'nin 2007-2008 mali yılındaki bütçe açığı yaklaşık üç katına çıkarak 455 milyar dolara ulaştı.

Açıklanan bütçe açığı, 30 Eylül'de biten mali yılı kapsıyor. Bu, ABD'nin tarihindeki en büyük bütçe açığı ve ülkenin gayrisafi milli hasılasının yüzde 3'den fazlasına tekabül ediyor.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, artan bütçe açığının konut piyasasındaki sorunları ve ekonomik büyümenin yavaşlamasını yansıttığını söyledi.
Uzmanlar, mali sistemin sorunlarını çözmeye yönelik kurtarma paketinin hayata geçirilmesi sonrası, ABD'nin bütçe açığının önümüzdeki yıl 700 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

BUSH KONUŞTU BORSALAR DURDU

ABD'nin bütçe açığındaki artışın, Başkan George Bush'un açıkladığı bankacılık sektörüne istikrar kazandırmayı hedefleyen programın bir an önce uygulanmasına ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini vurguluyor.

Program çerçevesinde bankalara toplam 250 milyar dolar kaynak aktarılacak. George Bush açıklamasında bankaların borçlanma sorunlarını çözebilmek için geçici bir süre için bu borçlara devlet güvencesi getirileceğini kaydetmişti. 

George Bush'un açıklaması sonrası New York Borsası günü az da olsa düşüşle noktaladı. Dow Jones endeksinde yüzde 0,8'lük düşüş görüldü.

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜYOR

Küresel finansal krizi dindirmek için dünya genelinde hükümetlerin aldığı önlemlerle son 2 günde yükselen Avrupa borsaları, durgunluk korkularının yeniden yüzeye çıkması nedeniyle düşmeye başladı. Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 1,62 değer kaybederek 4323,10 puana, Fransa’da CAC 40 Endeksi ise yüzde 1,31 azalarak 3581,11 puana geriledi. Almanya’da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi de yüzde 1,48 değer kaybederek 5122,37 puan oldu.

NEW YORK BORSASI KAPANIŞTA DÜŞTÜ

New York menkul kıymetler borsası günü düşüşle kapattı.
Borsanın temel göstergesi Dow Jones 76,62 puan düşerek (yüzde 0,82) 9,310.99 puana gerilerken, teknoloji endeksi Nasdaq 65,24 puan kayıpla (yüzde 3,54) 1,779.01 puandan kapandı.

internet haber



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,018 µs