En Sıcak Konular

Bakan Şahin'den ibretlik tepki

15 Ekim 2008 14:51 tsi
Devletin dili çözüldü adeta. İşkence iddiasını kabullenen Şahin, acılı babayı aradı. Zanlılar hakkında sert konuştu

Devletin işkenceye bakışında radikal değişiklikler var.  İşkence için ilk kez bir devlet bakanı özür diledi.  Kameralar karşısına geçen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ölen gencin babasını aradığını açıkladı.

Şahin sorumlular için de ağır konuştu: "Kararın herkes için ibret olmasını ve herkesin kendisine çeki düzen vereceği bir olay olmasını diliyorum."

Bakan Şahin TBMM’de basın toplantısı yaparak, Engin Çeber olayı başta bir çok konuda bilgi verdi ve soruları yanıtladı:

ŞEFFAF TÜRKİYE
- Türkiye Cumhuriyeti çağdaş uygarlığı yakalamak ve başta çağdaş hukuk normlarını Türkiye’ye taşımak için 85 yılda çok önemli adımlar atmıştır. Bu istikamette yola devam ediyoruz. AB uyum paketlerini çıkarttık. Daha demokratik ve özgürlükçü, şeffaf ve hesap verebilir bir Türkiye için bu adımlar atıldı ve atılacak.


İŞKENCE LİSTESİNDEN ÇIKTIK
- Türkiye yakın bir zamana kadar, AB Parlamenterler Meclisi’nin sistematik işkence uygulanan ülkeler listesindeydi. Çokça eleştiri konusu yapılıyordu. Ancak 2001 yılında Anayasada yapılan değişiklikler ve temel yasalarda yapılan değişiklikler özellikle gözaltı süresinin 4 günle sınırlandırılmış olması bile bizim bu listeden çıkmamız için önemli bir adımdı. TCK’da da önemli değişiklikler yapıldı. İşkence suçlarını cezaları birkaç misli ağırlaştırıldı. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili adımlar atıldı.


ARTIK SORMUYORSUNUZ
- Ben Adalet Bakanı olduğum ilk günlerde bana hep 301’i soruyordunuz ama artık bu konuyla ilgili hiç soru sormaz oldunuz. Avrupa’dan gelenler selamdan önce 301’i sorarlardı. Artık sormuyorlar. Türkiye düşünce ve ifade özgürlüğü açısından da önemli mesafe aldı.


YASA DEĞİL ZİHNİYET DEĞİŞMELİ
- Yasalarda ne kadar önemli adımlar atarsanız atın zihniyetler değişmeyince bazı aksaklıklar oluyor. Yapılmış bu yasal düzenlemeleri uygulamaya da çok sağlıklı bir şekilde yansıtmamız gerekiyor. Uygulamaya yüzde 100 yansıtmak için zaman gerekiyor. Ayrıca eğitim boyutu da var. Türkiye işkence yapan ülkeler listesinde çıktı ama ‘işkenceye sıfır tolerans’ deseniz de hiç işkence olmadığını söyleyemeyiz.


BABASINI ARADIM
- Bunlardan biri de Engin Çeber’in başına geldi. Ben bu haberi duyar duymaz hemen iki müfettiş görevlendirdim. Dün bana bilgi notu verdiler. İşkence iddialarının ciddi bulunduğunu ve bununla ilgili delil toplamaya başladıklarını, sorumlu gördükleri 19 kişinin açığa alınması kararı verdiklerini bildirdiler. Bugün Teftiş Kurulu Başkanı şifai olarak ifade alma işleminin hızla sürdüğünü bildirdi. Karakol aşamasında da bu tür kötü muamele olduğu iddiaları da var. Sarıyer savcılığı bu konuda da bir inceleme yapıyor. Bu konuda tüm cezaevleri ile bu konuda ciddi çalışmalar yapacağız.


EN ÇOK BEN ÜZÜLDÜM
- Kuşkusuz cezaevinde bir vatandaşın kötü muamele, işkence gördüğü için hayatını yitirdiği bir ülke olarak anılmak kötü. Bundan en çok da ben üzüldüm sorumlu bakan olarak.

-Karakol duvarları camdan olacak, düşüncesi, söylemi; çok güzeldi. Ceza infaz kurumları da aynı anlaşışla yönetilmeli keşke ceza infaz kurumların da duvarları camdan olsa, olabilse…


SUÇLUYA DÜŞMANCA DAVRANAMAZLAR
- Güvenlik güçleri hangi suçu işlerse işlesin yakalandıklarında hangi davranışta bulunursa bulunsun düşmanca davranamazlar. Çünkü devlet erkini kullanıyorlar.


EĞİTİM ŞART
- Ceza infaz memurlarını ciddi bir eğitime de tabii tutmamız gerekiyor. Yeni bir yasal önleme ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Ama personel eğitiminde eksiklik var. Üç yerde eğitim merkezi var. 4.’yü açacağız. Görevlilerin,devlet erkine yakışır bir tarzda vatandaşlara davranma biçimlerini sağlamak gerek. Geçmişe dönük işkence iddiaları ile ilgili; bir inceleme yaparız demedim ama bundan sonra meydana gelenlerle ilgili önleme yapalım. Geçmişle ilgili davalar açılmıştır ve gereken yapılıyordur zaten.


İBRET OLSUN
- Çeber olayında, şimdiden kimseyi suçlu ilan edemem. Ama müfettişlerin ilk tespitlerine göre kötü muamele olduğu anlaşılıyor. Ortada bir ölüm olayı vardır ve bu ölümün kötü muamele ve işkenceden olduğu ileri sürülüyor. Bu kanıtlanırsa müebbet hapis ile cezalandırılırlar. Bu yeni yasanın hükmüdür. Ölüm olmasa bile hakim işkenceye 12 yıla kadar ceza verebiliyor.

- Ben dün Çeber’in babasını da aradım, acısını paylaştım. Bir tek beklentisi var. Bu ölüm olayını meydana getiren suçluların bir an önce yargıya teslim edilmesi ve en ağır cezanın verilmesi. Belki bu acımı hafifletir diyor.

-Konu yargıya havale edilecek ve yargı en isabetli kararı verecektir. Kararın herkes için ibret olmasını ve herkesin kendisine çeki düzen vereceği bir olay olmasını diliyorum. Türkiye artık bir dünya devletidir ve olan biten her şey dünya tarafından izleniyor ve Türkiye artık her alanda iyi örnekler vermelidir.

internet haber



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs