En Sıcak Konular

2023'te nasıl bir Türkiye?

15 Ekim 2008 13:48 tsi
2023'te nasıl bir Türkiye? Ankara neden dünyadaki beş başkentin içinde?

Önde gelen stratejist ve akademisyenler Türkiye ve dünyanın geleceğini konuşuyor. İyibilgi o toplantıdan aktarıyor: Fransa eski Cumhurbaşkanı Chricah Paris’teki elçimize Türkiye ile ilgili ne söyledi? Ankara’yı neden dünyadaki beş başkentin içinde?  iyibilgi özel

TASAM’ın düzenlediği Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Kongresi İstanbul Cevahir Otel’de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Katılımcıları arasında emekli büyükelçilerin, stratejistlerin ve akademisyenlerin de yer aldığı kongrenin açılışını Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu yaptı.

Türkiye ve dünyanın geleceği konuşuluyor

TASAM’ın tüm Türkiye genelinde düzenleyeceği kongreler zincirinin başlangıcı olan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde gerçekleşen İstanbul’daki ilk oturumda emekli büyükelçiler Uluç Özilker ve Ümit Pamir’le birlikte Prof. Dr. Hasan Köni ve Doç. Dr. Mithat Çelikpala konuşma yaptı. Daha önce Türkiye’nin Paris büyükelçiliğini yapan Özilker’in aktardığı Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile arasında geçen diyalog dikkatleri çekti.

Türkiye çok önemli bir ülke

Konuşmasının büyük bir bölümünü 2023 yılında dünyanın nereye gideceği şeklindeki soruya ayıran Özilker uluslarararı sistemin bugünkünden farklı olacağını, geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız küreselleşmeden farklı olarak devlet müdahalesinin ön planda olacağı küreselleşmenin derinleşeceğini ve çok uluslu güçlerin sana dünyalarının sona ereceğini belirtti. Özilker şunları kaydetti: 1. Dünya savaşı sonrasında ortaya çıktığı gibi daha küçük etnik yapılar ön plana çıkacak ve ulus devletleşme süreci tekrar önem kazanacak. Bunun yanında küçük devletler büyük devletlerin yanında varlık gösteremeyeceği için bölgesel entegrasyonun önemi artacak. Buna AB ve BDT gibi bölgesel entegrasyon projeleri örnek olarak gösterilebilir. ABD güç kaybedecek, AB fakirleşecek ve Çin-Hindistan gibi ülkeler kendilerine yeterli güçler haline gelecek.

Konuşmasının devamında 2023 yılında çevresel sorunların Türkiye dahil tüm dünya için önemli problemler haline geleceğini belirten Özilker özellikle Türkiye’nin çevresel sorunlara kendisini iyi hazırlaması gerektiğini, çünkü konumunun bunu gerektirdiğini belirtti. Özilker şunları söyledi: Küresel ısınmanın sonuçları çok daha ciddi bir şekilde hissedilecek. Su sorunu önem kazanacak. Bu özellikle Türkiye için çok önemli. Özellikle Ortadoğu’daki savaşların etnik gerginlikten ziyade su yüzünden çıkacağı kimilerince ileri sürülüyor. Türkiye’nin su kaynakları çok değerli. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor. Diğer bir sorun gıda tedariki sorunu. Tarımsal reformlar yapıyoruz ama kendisine yeten ülke değiliz artık. Önümüzdeki dönemde su sorunu ve küresel ısınma meseleleri ön plana çıkacakken Türkiye’nin gıda tedarikine önem vermesi gerekecek.

Tüm bunların sonucunda etnik çatışmaların giderek artacağını belirten Özilker bu sorunların Türkiye için fırsat yarattığını da sözlerine ekledi. Türkiye’nin bölgesel etkinliğini ortaya koyabilmek için eline çok ciddi bir fırsat geçtiğinin altını çizen emekli büyükelçi Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile aralarında geçen bir diyaloğu anlattı. Özilker şunları söyledi: Bir gün Fransa Cumhurbaşkanıyla konuşuyorduk. Bana bundan böyle ülkelerin aks kurmak zorunda kalacaklarını söyledi. ‘Bana göre bu aks gelecekte beş başkent etrafında şekillenecek. Bu başkentler Paris, Berlin, Moskova, Pekin ve Ankara olacak’ dediğinde gülümsedim. O da ‘gülümseme, çok ciddiyim’ dedi.
 
www.iyibilgi.com özel Yahya Bostan



Bu haber 1,414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,873 µs