En Sıcak Konular

Piyasalar kriz atmosferine geri döndü!

15 Ekim 2008 13:15 tsi
Piyasalar kriz atmosferine geri döndü! Haftaya paket dopingleriyle başlayan borsalarda 'moral' kısa sürdü...

Haftasonu alınan karalar ile günlük yükselişte rekonlara imza atan dünya borsalarında hızlı çıkış, durgunluk kaygılarının öne geçmesi ile kısa sürdü.
ABD borsaları global ekonomide resesyonun önüne geçilemeyeceği yönündeki endişelerin hükümetin bankaları kurtarma planına ağır basması ve bilişim, teknoloji ve son tüketiciye ulaşan şirket hisselerini olumsuz etkilemesiyle düştü.
  
Dow Jones endeksinin 936.42 puanla tarihinin en büyük tek günlük yükselişinin ertesi gününde yatırımcılar, ABD'nin büyük bankalara 250 milyar
dolar yardım yapma sözünün ötesine bakarak, ekonomi ve şirket sonuçlarının pek de parlak olmayan görünümüne odaklandılar. Borsanın temel göstergesi Dow Jones 76,62 puan düşerek (yüzde 0,82) 9,310.99 puana gerilerken, teknoloji endeksi Nasdaq 65,24 puan kayıpla (yüzde 3,54) 1,779.01 puandan kapandı.
  
Başlayan bilanço sezonunda ise açıklamalar gelmeye başladı. JPMorgan Chase & Co ve Merrill Lynch'in sonuçlarını bu hafta açıklaması bekleniyor.

Yen,  Asya borsalarının ABD borsa vadeli işlemlerindeki kayıplar ve kredi krizi dolayısıyla global ekonominin yavaşlaması endişelerine bağlı düşmesi sonrasında yatırımcıların risk iştahının kaçmasıyla genel olarak değer kazandı.

Petrol, küresel resesyon hakkındaki endişelerin, açıklanan banka kurtarma paketleri sonrasında oluşan iyimser havaya ağır basmasıyla 2 dolar düştü, ancak 78 dolar seviyesinin üzerinde tutundu.

Avrupa borsalarının yüzde 1'e yakın düşüşle açaılması bekleniyor.

Merkez Bankası dün gösterge dolar kurunu 1.3706/1.3772 YTL, euro kurunu 1.8779/1.8870 YTL, pariteyi ise 1.3702  olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 1.61, euro karşısında yüzde 1.02 değer kazandı. Bu kurlara  göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 15.42, euro karşısındaki ise yüzde 9.15 oldu.
  
Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah 08:40 itibarıyla 1.3790/1.3815 YTL'den işlem gördü.  Kotasyonlar dün spot kapanışta 1.3735/1.3745 YTL seviyesindeydi.
  
Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde  20.01 olurken valörlüde yüzde 20.08 oldu. Aynı kağıtta bu sabah tezgahüstü piyasada bileşik faiz yüzde 20.17  seviyesindeydi.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 105,18 puan düşerek 30.430,97 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede 0,34 oranında değer yitirdi.

gazeteport



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs