En Sıcak Konular

İşte fezlekesi olan 245 vekil

15 Ekim 2008 12:44 tsi
Bu dönemde 245 milletvekili için fezleke hazırlandı. Bunlar içinde liderlerde var. En çok fezleke hazırlanan parti ve liste şöyle;

Dokunulmazlık zırhı neden kaldırılmıyor? Bu sorunun yanıtı Meclis'de bekleyen fezlekelerde gizli... Bu dönem tam 245 milletvekili hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı. Hepsi de rafa kaldırıldı.


 DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN DENİLEN VEKİLLER KİMLER?
 
245 VEKİL HAKKINDA DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN DİYE MECLİS'E FEZLEKE VERİLDİ.
BU VEKİLLERİN TAM LİSTESİNİ
GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

İşleme alınmayan bu 245 dosya içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, DTP genel başkanı Ahmet Türk, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, AKP yöneticileri Dengir Mir Mehmet Fırat, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, İdris Naim Şahin, CHP yöneticiler Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimler yer alıyor. Bazı milletvekillerinin birden çok fezlekesi var.

PARTİLERİN FEZLEKE SAYISI

Geçen dönem 300’ün üzerine çıkan ve dönem sonuna ertelenen fezleke sayısı bu dönem 245....

EN ÇOK FEZLEKE HANGİ PARTİDE ?
 
 Partilere göre dağılım da şöyle:

DTP.........................................131
AK PARTİ...................................89
CHP..........................................32
MHP...........................................3
Bağımsız....................................2

DOKUNULMAZLIĞIN GEÇMİŞİ

Dokunulmazlık Türkiye’nin her zaman tartıştığı konu oldu. Geçmişte bir çok suç dosyası bulunan bakan ve milletvekili için yargılama yapılamaması nedeniyle bu zırh çok tartışıldı. Zaman zaman bazı milletvekillerinin dokunulmazlıkları TBMM Genel Kurulu kararı ile kaldırıldı. Bunun en somut ve bilinen örneği1994 yılında; DEP milletvekillerinin DYP-SHP’lilerin oyu ile kaldırılması ve TBMM’de; DEP’lilerin gözaltına alınıp, götürülmesidir.
VATANDAŞ NE DİYOR?
 
MİLLETVEKİLLERİNE DOKUNULSUN MU? VATANDAŞ BU KONUDA NE DİYOR? İNTERNETHABER ANKETİNE GÖRE SONUÇLAR ŞÖYLE;

KALDIRILSIN............% 81.61
KALDIRILMASIN........% 16.97
KARARSIZLAR..........% 1.42
 

KALDIRMA SÖZÜ
Çok tartışılan bu zırh ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 3 Kasım seçimleri öncesinde; CHP lideri Deniz Baykal ile birlikte katıldığı bir TV’deki açık oturum sırasında; radikal bir karar açıkladı. Dokunulmazlıkları kesinlikle kaldıracağını ilan eden Erdoğan’a, Baykal da iştirak edince iki lider dokunulmazlıkları kaldırmak konusunda millete ve kendilerine söz verdiler.

ÖNCE ERTELEME
Ancak seçime tek başına iktidara gelen AKP, dokunulmazlıklar konusunu önce 1 yıl sonra ele almak istediklerini açıkladılar. Baykal, sözün tutulmasını istedi. Ancak Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar hakkında çok sayıda dokunulmazlık dosyası bulunduğu için AKP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmadı.

CHP İLK ŞART YAPTI
Bunun üzerine Baykal, AKP’nin önerdiği Anayasa değişikliklerine destek vermek için öncelikle dokunulmazlık maddesinin değiştirilmesi şartını koştu. Bu nedenle hem Anayasa değişiklikleri hem de dokunulmazlık ile ilgili Anayasa maddesinin değiştirilmesi mümkün olmadı.

22 Temmuz seçimlerinden sonra dokunulmazlık tartışması yeniden başladı. Başbakan Erdoğan’ın ‘1 yıl sonra’ diye ikinci bir söz vermesine karşın aradan geçen 6 yıl içinde bu konuda adım atmaması ve Baykal’ın çağrılarına yanıt vermemesi üzerine; CHP lideri konuyu gündemin ilk sırasına taşımaya başladı.

GEL İKİMİZİNKİNİ KALDIRALIM
Baykal, kendisi hakkında ileri sürülen mal varlığı tartışmalarını da gerekçe yaparak; “tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Eğer bunu kabul etmiyorsan gel sadece ikimizin (Erdoğan ve Baykal) dokunulmazlığını kaldıralım ve yargıda ikimiz hesap verelim. Yok bunu da kabul etmiyorsan sadece benim dokunulmazlığımı kaldır. Ben gidip yargılanayım” diye öneri de bulundu.

BÜROKRATA DA DOKUNALIM
Ancak Erdoğan, “Sadece milletvekili dokunulmazlığını kaldırmayalım. Bürokrasideki (asker, öğretim üyeleri, savcı ve yargıçlar başta tüm kamu görevlilerinin) zırhı da kaldıralım” önerisinde bulundu. Baykal bunun sakıncalı olduğunu belirtmesine karşın, “Tamam buna da evet. Ne istiyorsan getir. Kabul ediyorum. Destek veriyorum” dedi. Ancak bu çağrısına Erdoğan’dan yanıt gelmedi. Erdoğan; “Onu ademe mahkum ettik. Yanıt vermeyeceğim” diyerek, tartışmanın dışına çıktı.

245 DOSYA
Aslında tüm bu tartışmaların ardında; Başbakan Erdoğan, bazı bakan ve milletvekilleri hakkında TBMM’de bulunan ‘kritik’ fezlekeler yatıyor. Başbakan Erdoğan ile ilgili ‘bilet kalpazanlığı’ suçlaması ile ilgili dosyaya kilitlenen CHP, dokunulmazlıkların kaldırılması halinde yargı önüne çıkacak Başbakanı, köşeye sıkıştırmış durumda. Başbakanın bu dosyasının gündeme gelmemesi için hiçbir milletvekilinin dokunulmazlık dosyasını kaldırmaya yanaşmayan AKP, DTP’lilerin, aralarında bölücülük ve terör örgütüne yardım suçlarının da bulunduğu dosyaları, çeşitli yüz kızartıcı suçların yer aldığı diğer milletvekillerinin dosyalarını ve AİHM’de ‘yargılanma hakkı’ davasını kazanan CHP’li Atilla Kart’ın bile dosyasını bekletiyor.

internet haber



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs