En Sıcak Konular

Peşmerge Hıristiyanları sürüyor

15 Ekim 2008 11:44 tsi
Peşmerge Hıristiyanları sürüyor Irak'ta şiddet Hıristiyanlara yöneldi. Peşmerge güçleri Hıristiyanlara yönelik yerinden etme operasyonu yürütüyor. İşte son iki haftada öldürülen ve sürülenler..

Irak’ta şiddete kurban giden Hıristiyanlar çareyi kaçışta bulurken, yaşadıklarından Kürt yönetimini sorumlu tutuyor. Musul’dan kaçmak zorunda kalanlar yerel seçim öncesi peşmergelerin saldırılarına uğradıklarını anlatıyor. İki haftada 14 Hıristiyan öldürüldü, binlercesi mülteci oldu

Irak’ta şiddete kurban gidenlerin son halkası Hıristiyanlar, sistematik temizliğe uğradıklarını dile getirirken, pek çoğu bu kampanyadan Kuzey Irak Kürt yönetimini sorumlu tutuyor. Kürt yönetiminin sınırlarına katmak için gözünü diktiği kuzeydeki etnik-dini mozaik niteliğindeki kentlerden Musul’da, iki haftada öldürülen Hıristiyanların sayısı 14’ü bulurken, Yerinden Olanlar ve Göç Edenler Bakanlığı’nın yerel yöneticisi Cevdet İsmail, 1307 Hıristiyan ailenin Musul’dan kaçmak zorunda kaldığını, bunun yaklaşık 5 bin kişiye tekabül ettiğini söyledi.

Hıristiyan bir ailenin ninesi, geçen cumartesi gecesi uğradıkları saldırıyı şu sözlerle anlattı: “Akşam yemeğine oturmuştuk ki, içeri 10-12 silahlı adam arılar gibi daldı. Oturma odasına bomba koyup bizi dışarı çıkardılar. 10 dakika sonra evimiz havaya uçtu.” Kocası, gelini ve üç torunuyla birlikte Musul’un dışındaki bir köye sığınan 69 yaşındaki nine, bahçesinde portakal ağaçları olan iki katlı evin bombalanmasından peşmergeleri sorumlu tutuyor: “Saldırganların peşmerge olduğundan şüpheleniyorum. Arapçaları kötüydü ve Kürt görünümlüydüler.”

‘Musul’u almaya çalışıyorlar’
Bazı Hıristiyanlar kendilerine yönelik şidetin gerisinde Kaide’nin olduğunu düşünse de, diğerleri bunun Kürt yönetiminin ocaktaki yerel seçimler öncesi düzenlediği bir komplo olduğu görüşünde. Ailesiyle gece yarısı üstlerindeki kıyafetlerden başka bir şey olmadan Musul’u terk etmek zorunda kalan 58 yaşındaki Kenan Bahnam ‘karanlık eller’den söz ederken, hükümete bağlı sağlık çalışanı Sabah Yakup “Gerisinde siyasi sebepler var. Musullu Kürtler yerel seçimlerde daha büyük güç elde etmeye çalışıyor” dedi.

Hıristiyanların komşu Karakuş kentine ulaşmasını sağlayan Yusuf Gorgees, “Musul’u Hıristiyanlardan boşaltmaya yönelik sistematik, planlı komplo” görüşünü dile getirdi. Araplarla dini azınlıklar arasında, Musul’un başkenti olduğu Ninova eyeletinin Sincar bölgesinde Ağustos 2007’deki bombalı saldırılarda 400’den fazla Yezidi’nin öldürülmesinin gerisinde de peşmergelerin olduğu görüşü hâkim. Musul’da müzik dükkânı sahibi Ermeni asıllı, ‘Ebu Tamara’ lakaplı Farkiz Batul, ailesine bakmak zorunda olduğundan tehditlere rağmen Musul’u terk etmemiş. Bedelini pazar günü öldürülerek ödedi, ailesi de yollara döküldü. Irak’ın Şii Başbakanı Nuri Maliki, Hıristiyanların korunması sözü verip katliamlara soruşturma açarken, kente ilave 2 bin 500 polis gönderdi. Buna rağmen şiddet dalgasının durulmaması, Hıristiyanların Bağdat’a da öfkelenmesine yol açıyor. Iraklı Hıristiyanlar’a yönelik şiddet eylemlerine dünyadan da tepkiler yağıyor. Dün Vatikan’dan ABD’ye birçok ülke ve kuruluştan kınama geldi.

‘Kürdistan’a sığınırlar’
Kaçanlar çoğunlukla Kürt yönetimine dahil yerlere gidiyor. Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani’nin sözcüsü Fuat Hüseyin, peşmergelerin rolünü redderken “Baasçılar ve diğer terörist unsurlar, Kürtlerle Hıristiyanlar arasındaki iyi ilişkileri bozmak istiyor. Hıristiyanlar Irak’ın neresinde olursa olsun şiddete maruz kalırlarsa Kürdistan’a sığınırlar” dedi. Irak meclisinin onayladığı yerel seçim yasasıyla, 18 vilayetteki konseylerde Hıristiyanlarla diğer azınlık dinleri mensuplarına ayrılmış az sayıda koltuk kotası da kaldırıldı.
Irak’ta 1. Körfez Savaşı’nın ardından 1 milyondan 800 bine inen Hıristiyan sayısı, 2003 yılındaki Amerikan işgali sonrası üçte iki oranında azaldı.

aktifhaber



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs