En Sıcak Konular

Krizin son basamağı reel sektör!

15 Ekim 2008 11:37 tsi
Şimdi krizin esas kısmına geldik...Tera Menkul Değerler'den Ersagun Şimşek, krizin Türkiye boyutunu yazdı.

Dün, yatırımcıların ABD hükümetinin bankacılık sistemine enjekte etmeyi planladığı 250 milyar dolarlık fonu açıklamasından sonra yatırımcıların konsantrasyonunun ekonominin genel görünüşüne kayması, Asya ve Avrupa sermaye piyasalarında yükselişlere sebebiyet verirken, Wall Street azda olsa geriledi.

Wall Street açılışta kurtarma haberlerine olumlu tepki verirken, Pazartesi günü 1930’lardan bu güne en sert yükseliş olan yüzde 11.6’lık yükselişin momentumunu devam ettiremeyerek satış hareketine maruz kaldı. S&P 500 yüzde 0.5 gerilerken, Dow Jones yüzde 0.8 geriledi.

ABD cephesinin ülkenin en büyük dokuz bankasına para enjekte etme kararından sonra İngiltere ve Avrupa’nın radikal bir kararla bankacılık sistemine para aktarma kararı alması sonrasında finansal krizin yıkıcı etkilerinin azalacağını öngörmekteyiz.

Artık yatırımcıların konsantrasyonu banka zararlarından ziyade ekonominin genel görünüşü ve şirket karlarına dönecektir. Açıklanan kurtarma paketlerinden sonra CDS spredlerindeki ciddi daralmalar, kredi krizinin etkisinin iyice azaldığının ilk belirtileri olarak kabul edilebilir. Fakat bütün bu fantastik tedbirler dünyanın uzun süreli ve derin bir resesyona girmesine engel olamayacaktır.

Avrupa’da FTSE Eurofirst 300 yüzde 3.1 yükselirken, FTSE 100 yüzde 3.2 yükseldi. Avrupa piyasalarındaki iki günlük yükseliş yüzde 10’un üzerine çıktı. Avrupa cephesinde yatırım yapanlar açıklanan kurtarma paketlerine olan inançlarını alım yaparak gösterdiler.

Fakat Avrupa cephesinde dün açıklanan rakamlar, finansal krizin artık reel ekonomiye ulaştığının en belirgin göstergeleriydi. Bugün ise Asya sermaye piyasalarında karışık seyir devam ederken, göze çarpan en önemli konu volatilitelerdeki ciddi düşüştü.

Ekim Vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 4.90 yükselişle 38.550 puandan kapandı. Global piyasalardaki genel eğilim yeni kurtarma paketleri ile kredi krizinin son bulduğu yönündeydi. Özellikle kredi ürünlerindeki daralmalar bunu apaçık ortaya koydu.

Dünya 1930’lardan sonra ilk kez böyle bir krizle karşılaştı. Önceki krizler Rusya’da, Asya’da, gelişmekte olan piyasaların her hangi birinde veya ABD’de spesifik bir alanda olurdu. Bu kriz her şeyde ve her yerde yaşandı. Emtia ürünlerinde, kredi ürünlerinde, mortgage piyasalarında ve dolayısı ile bankalarda, Rusya’da, Avrupa’da, Wall Street’te, Çin’de yani her yerde.

Şimdi krizin esas kısmına geldik. Reel sektördeki yansımalarına. Dünya dünden itibaren ekonominin genel görünüşüne ve şirket karlılıklarına odaklanacak. Genel kanı uzun süreli ve derin bir resesyon. Bugün IMKB’de aşağı yönlü hareketler görülebilir. Fakat sert dalgalanmalar bir süre bizden uzun duracak gibi gözüküyor. IMKB – 100’ün beklenmedik bir olay olmadığı sürece 28.500 seviyelerinin altını görmesi çok zor gibi gözüküyor.

samanyolu haber



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs