En Sıcak Konular

Gürcistan'a 'Rusya ile diyaloğa geç' çağrısı

15 Ekim 2008 10:12 tsi
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, Rusya ile diyalogun Gürcistan ve AB güvenliği açısından önemli olduğunu söyledi.

Rusya ile imzalanması beklenen İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması'nın da Moskova'ya verilen bir hediye olmadığına dikkat çeken Barroso bunun Avrupa'nın enerji güvenliği, organize suçlar ve terörle mücadelede garanti sağladığını belirtti. 
 
Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan AB Komisyon Başkanı, "Rusya ile diyalog kurmak her zaman kolay değil. Avrupa'nın çıkarlarını korumak için bundan başka yol yok. Konu AB zirvesinde ve 19 Kasım'da Nice'de yapılacak Rusya-AB zirvesinde gündeme alınacak." dedi.

Ağustos ayında Avrupa'nın Kafkas krizinde bir şey yapmadığını söylemenin haksızlık olacağına değinen Barroso şöyle konuştu; "Avrupa Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik hakkına saygı duyulmasını istiyor. Rusya ile diyaloga geçmeden bu mesajı nasıl iletebilirsiniz."

Barroso ile ikili görüşme gerçekleştiren Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de Rusya'nın Medvedev-Sarkozy planında öngörülen şartların ilk bölümünü yerine getirdiğini; ancak bazı bölgelerde hala askerlerin bulunduğunu ve buralardan çıkılacağı yönünde de herhangi bir işaret bulunmadığını ifade etti.

Saakaşvili Avrupa ülkelerinden Gürcistan'ın inşası için de 1 milyar Avro mali destek istedi. Sakaşvili, "22 Ekim'de yapılacak Gürcistan'a destek konferansında 1 milyar avro bekliyoruz." talebine karşılık Barroso bu rakamın fazlaca iyimser olduğunu, ancak en az 500 milyon avronun mümkün olabileceğine dikkat çekti.

cihan



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs