En Sıcak Konular

Krizin dibi göründü mü?

15 Ekim 2008 09:07 tsi
Krizin dibi göründü mü? Borsalar 'kurtuluşa' oynadı...

Birbiri ardına açıklanan kurtarma planlarına ABD’nin ‘Bankalardan hisse alacağım’ açıklamasının eklenmesiyle moral bulan borsalar, ‘ufak tefek’ kötü haberleri takmadı, yükselişler yüzde 10’u aştı

Dünyanın dev ekonomilerinin birbiri ardına açıkladıkları kurtarma planlarıyla krizin en azından bankacılık tarafına el koyacaklarını hissettirmeleri piyasaların moralini düzeltti. Toplamda 3.5 trilyon dolara yaklaşan kurtarma paketlerine dün ABD’den gelen devletin bankalardan hisse alacağı haberi de eklenince piyasalardaki hareketlilik iyiden iyiye arttı.

Avrupa borsalarında gün içinde yüzde 10’u aşan yükselişler yaşanırken İMKB günü yüzde 5.44 değer kazanarak tamamladı. Gün sonunda 1574 puan yükselen endeks 30.536 puandan kapandı. Borsaların yükselmesine neden olan gelişmeler dövizin ve faizin de gevşemesini sağladı.

Yurtdışında da önemli para birimleri karşısında değer kaybeden dolar, Türkiye’de, bankalararası piyasada 1.3630 YTL’ye kadar geriledi. Serbest piyasada da dolar 1.3750 YTL’den, euro da 1.8830 YTL’den kapandı. Gösterge bono faizi de yüzde 20’nin altına indi.

İzlanda dibe vurdu
Dün, piyasaların bazı ‘kötü haberleri’ görmezden geldiği gözlendi. İngiltere’de yıllık enflasyon yüzde 5’i aştı, Almanya’da yapılan bir araştırma ülkenin durgunluğun eşiğinde olduğunu ortaya koydu, ekonomisi çöken İzlanda’nın borsası yüzde 77 gibi rekor oranda değer kaybetti. Ancak dünya borsaları özellikle ABD’nin son açıkladığı banka kurtarma planına odaklandığı için tercihi yükselişten yana kullandı.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları da mali krize ilişkin panik havasının hafiflemesi sonrasında yükseldi. ABD tipi hafif ham petrolün kasım teslimi varil fiyatı 2.65 dolar artarak 83.84 dolar oldu.

 

 

ABD, 9 bankadan toplam  250 milyar dolarlık hisse alacak
ABD Hazinesi, finans şirketlerinden 250 milyar dolarlık oy hakkı olmayan hisse alacağını açıkladı. Her kurum için en fazla alım tutarı yaklaşık 25 milyar dolar olacak. Hazine’nin açıklamasında 9 büyük finansal kuruluşun bu programa katılmayı kabul ettiği belirtildi. Kaynaklar bu kuruluşları şöyle sıraladı: Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of New York Mellon.

ABD Başkanı George W. Bush, alınan önlemlerin geçici olduğu ve kalıcı devletleştirme niteliği taşımadığı yönünde güvence verdi. Atılacak adımların, küresel durgunluğu önlemek için başka ülkelerdeki önlemlerle benzerlik taşıdığına işaret eden Bush, önlemlerin temel noktalarını şöyle açıkladı:

-  Hükümet, kurtarma paketindeki 700 milyar dolarlık fonun bir bölümünü, hisse alarak bankalara aktaracak.
-  Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC), sigortalı bankaların vereceği yeni borçların büyük bölümünü, geçici süreyle güvence altına alacak.
-  Küçük işyerlerine destek amacıyla FDIC, faizsiz banka hesaplarına da devlet güvencesi verecek.
-  Hükümet, şirketlerin günlük işlemleri için gereken, kısa vadeli borç almak için satılan ticari kâğıtları gerektiğinde almayı öngören bir programın ayrıntılarını hazırlayacak.

 

KRİZ GÜNLÜĞÜ
Para pompası yine çalıştı
Japonya, küçük firmaların nakit ihtiyacının giderilmesi amacıyla bölgesel bankalara fon yardımında bulunabileceğini açıkladı. Petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bankacılık sektörüne 19 milyar dolar acil fon pompalayacağını bildirdi. Avrupa Merkez Bankası, gecelik işlemler için piyasalara 100 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası 10 milyar dolar ve İsviçre Merkez Bankası da 10 milyar dolar verdi.

‘Almanya durabilir’
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın “durgunluğun (resesyon) eşiğinde” olduğu bildirildi. Almanya’nın önde gelen dört ekonomik düşünce kuruluşu hazırladığı raporda, ülkenin bu yıl yüzde 1.8 büyüyeceği tahminini değiştirmezken, 2009 için büyüme tahminini yüzde 0.2’ye çekti. Piyasaların kurtarma paketlerine tepkisinin tahminlerdeki “en kuşkulu unsur” olduğu ifade edildi.

İngiltere’de enflasyon
İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu, ülkede ağustosta yüzde 4.7 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun geçen ay yüzde 5.2’ye yükseldiğini açıkladı. Gözlemciler yıllık yüzde 5.2 enflasyonun hükümetin yüzde 2 olan hedefinin çok üzerinde olduğuna dikkat çektiler.

AB kriz zirvesi yapacak
Fransa dönem başkanlığındaki ilk olağan AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi, küresel finansal kriz ve AB’nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması’nın geleceği gündemiyle bugün toplanıyor.

milliyet



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs