Bu Türk, İsrail'e kafa tutuyor! | " /> Bu Türk, İsrail'e kafa tutuyor! | "/>

En Sıcak Konular

Bu Türk, İsrail'e kafa tutuyor!

14 Ekim 2008 17:01 tsi
 Bu Türk, İsrail'e kafa tutuyor! Babadan yadigar sandıkta, bez parçasına sarılmış tohumlar buldu. Baba mirası deyip bahçeye dikti, şimdi İsrail'e kafa tutuyor. Nasıl mı?

Eskişehir'de bir vatandaş, babasının sandığında bulduğu tohumları ekerek yaklaşık iki kilogram ağırlığında dev domatesler yetiştirdi. 'Yürek' adını verdiği domatesleri tescil ettiren vatandaş, şimdi İsrail'in gen teknolojisine karşı Türk domates tohumunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Eskişehir'de turşuculuk yapan Mustafa İhsan Gürkan, 3,5 yıl önce ölen babasına ait sandığın içinde domates tohumu buldu. Fide haline getirdiği tohumları tarlaya diken Gürkan, yetişen domateslerin normalin çok üstünde bir büyüklüğe sahip olduğunu gördü. En küçüğü 1,5, en büyüğü ise 1,8 kilogram ağırlığındaki domateslere 'yürek' ismini veren Gürkan, dev domateslerden tohum elde etmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Yıllardır baba mesleği turşuculukla uğraşan Gürkan, hayatında ilk kez bu büyüklük ve şekilde domates gördüğünü söyledi. Yaşadıkları karşısında hayrete düşen ve 1 dönüm arazi üzerine ektiği domatesleri ilaç ve gübre kullanmadan doğal ortamda yetiştirdiğini belirten Gürkan, "Yıllardır sebze meyve yetiştiriyorum. Bir fidenin bu ağırlıktaki domatesleri nasıl taşıdığına hayret ettim. Hatta eşimi dostumu çağırıp gösterdim, onlar da gördükleri karşısında çok şaşırdı." şeklinde konuştu.

Domateslerin renginin pembe olduğunu ve bir tanesiyle 6 kişinin doyduğunu kaydeden Gürkan, "Domateslerin çekirdeği çok az ve dana yüreğine benziyor. Bu sebeple domateslere 'yürek' ismini verdim. Domateslerin içi tamamen dolu ve tadı çok güzel. Yiyenler tadını çok beğeniyor." ifadesini kullandı. Babasından kalan tohumları bir mücevher gibi saklayan ve tescil ettiren Gürkan, İsrail'e karşı dünyaya Türk domates markasını yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı. Proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Gürkan, "İsrail nasıl Türkiye ve dünya ülkelerine kendi adıyla domates tohumu satıyorsa biz de dünyaya Türk adıyla domates tohumu satacağız. Önümüzdeki yıl hayata geçireceğimiz çalışma ile hazırladığımız tohumları Türk ve dünya çiftçisine vermek istiyoruz. Bu nesil kaybolmasın istiyoruz." diye konuştu.

internethaber



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs