En Sıcak Konular

iyibilgi anketi: Psikolojimiz sağlam!

14 Ekim 2008 16:35 tsi
iyibilgi anketi: Psikolojimiz sağlam! Türkiye'nin ekonomik kriz karşısında 'moral' değeri

İyibilgi.com’un düzenlediği ‘ekonomide güven anketi’ sonuçlandı. Türk halkı ülkesine ne kadar güveniyor? Ekonomi küresel krizden etkilenir mi? Yoksa küresel dalga sınırlarımızın içine uğramadan geçecek mi? İşte Türkiye’nin ekonomik kriz karşısında ‘moral’ değeri… iyibilgi özel

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada terör örgütüne yönelik mücadelede halkın moral değerinin yüksek olması gerektiğini belirtmişti. Yine aynı günkü açıklamasında Erdoğan özellikle isim vermeden TÜSİAD’a yönelik sert bir açıklama yapmış ve ‘Türkiye’de kriz bekleyenler var. Ellerini ovuşturuyorlar’ demişti.

Erdoğan TÜSİAD’ı eleştirmişti

Erdoğan’ın TÜSİAD’ı eleştirmesinin nedeni şüphesiz kurumun yaptığı ‘tedirginiz’ açıklaması. Başbakan Erdoğan bu tür açıklamaların toplumun moralini bozacağını, bunun da zincirleme bir etkiyle küresel ekonomik krizin ülke içindeki etkilerini artıracağını söylüyor.

Aslında pek de haksız sayılmaz. Çünkü Erdoğan’ın dile getirdiği bu tez, ekonomistlerin büyük oranda kabul ettiği bilimsel bir gerçek. Örneğin bunun için hep 1593’de Hollanda’da gerçekleşen Lale krizine atıf yapılır. Lale’nin Hollanda’da psikolojik olarak yükselen değeri birgün yine psikolojik olarak çökmüş ve ülke ekonomisi büyük bir risk altına girmişti.

Peki, Türkiye küresel krize nasıl bakıyor? Türk halkı ekonomik krizden etkilenip etkilenmeyeceği ile ilgili neler düşünüyor? Bu soruların yanıtları ekonomik işleyişi yakndan ilgilendiriyor. Çünkü ekonomide resesyon düşüncesi harcamaların azalması anlamına gelirken, kendine güvenen tüketicilerin bulunduğu bir ülkenin ekonomik krizi daha esnek bir şekilde atlatılacağı düşünülüyor.

Türkiye’nin psikolojisi sağlam

İşte bu tartışmalar başlamadan önce iyibilgi.com’un başlattığı Güven Anketi bugün sona erdi. Ankette iyibilgi okurlarına ‘Küresel kriz Türkiye’yi ne kadar etkiler’ diye sorduk ve mini bir psikoloji testi yaptık. Aldığımız yanıtlar şöyle:

Sonuçlardan da ortaya çıktığı gibi Türkiye’nin ekonomik krizden tehlikeli bir şekilde etkileneceğine inananların oranı yüzde 31,23. Bu toplumun yüzde 68,77’sinin ülkesinin ekonomik sistemine güveninin tam olduğunu ortaya koyuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Çünkü Türkiye’nin psikolojisinin sağlam olduğunu ortaya koyuyor. Bu halde en azından küresel ekonomik krizin reel etkilerinin Türk sınırları içine girerken ‘zararlı ışınlarının’ Türk halkının psikolojik bariyerinde görece kırılacağını ileri sürmek mümkün.

%42: Etkiler ama kalıcı olmaz

Anketten çıkan diğer sonuç da şu: Türkiye’nin yüzde 25,91’i krizin Türkiye’yi çok etkilemeyeceğine inanıyor. Bu iyimser yaklaşımı aslında şu büyük çoğunluk dengeliyor. Okurlarımızın yüzde 42,86’sı krizin Türkiye’ye etkisinin olacağına ancak sonuçlarının kalıcı olmayacağına inanıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs