Küresel önlemlerin hedefi ne? | " /> Küresel önlemlerin hedefi ne? | "/>

En Sıcak Konular

Küresel önlemlerin hedefi ne?

14 Ekim 2008 15:13 tsi
Küresel önlemlerin hedefi ne? Güven arttırıcı önlemlerin açıklanmasıyla global piyasalarda yükseliş yaşanıyor...

Küresel çapta atılan adımlarla finans sektörüne güvenin yeniden inşa edilmesi hedefleniyor. Atılan bu adımların sonucunda piyasalar bugün toparlanma eğilimine girdi. Uluslararası piyasada ham petrolün fiyatı artarken, bankaların hisse senetleri yükseldi. UBS, Societe Generale ve Danske Bank'ın hisse senetleri yüzde 8'in üzerinde, Barclays, Deutsche Bank, UniCredit ve Credit Suisse'in hisse senetleri yüzde 5 oranında arttı.

Weber: "Paketlere olumlu bakılıyor"

Peki güvenin tesis edildiğini bu aşamada söylemek ne kadar gerçekçi olur? Dün başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa hükümetinin eşzamanlı açıkladığı kurtarma paketlerinin etkilerini değerlendiren Alman Bankalar Birliği Genel Müdürü Manfred Weber, "Güvenin bir gecede yeniden kurulmasını beklememek gerekir" dedi. Bununla birlikte Weber, "Sürecin tam ortasındayız. Borsadaki reaksiyonlar önlemler paketine olumlu bakıldığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Schulz: "Memnunum"

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratların grup başkanı Martin Schulz, AB'nin ekonomik krizde doğru adımlar attığını söyledi
Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratların grup başkanı Martin Schulz da Avrupa’nın koordineli eylem planında memnun. Schulz şunları kaydetti: "Ben memnunum çünkü ortaklaşa hareket edilebildi. 15 Euro bölgesi üyesi ülkeyle İngiltere ki ben bunun çok ilginç olduğunu düşünüyorum birlikte hareket etti. Ayrıca daha kötü bir sürece girilmek istenmiyorsa şu aşamada kararlaştırılanların yerinde olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu doğru bir istikamettir."

Avrupa'ya kritik uyarı

Küresel çapta ardı ardına atılan bu adımlarla birlikte krizle koordineli mücadeleye öncülük eden Euro bölgesine dâhil ülkelerin hükümetlerine dikkat çekici bir uyarı yapıldı. Avrupa Merkez Bankası baş iktisatçısı Jürgen Stark, Alman "Börsen Zeitung" gazetesine verdiği röportajda devasal miktarları kapsayan kurtarma paketlerinin hükümetlere bütçe açıkları ve kamu borçları konusunda açık çek vermediğini vurguladı ve "Avrupa İstikrar ve Büyüme Paktı kriterlerine saygı gösterilmeli" dedi.

Dikkatler Washington'a çevrildi

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ABD Başkanı George Bush ve Maliye Bakanı Henry Paulson
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ve Maliye Bakanı Henry Paulson'un da bugün Washington’da kapsamlı bir kurtarma paketi açıklamaları bekleniyor. Amerikan Yönetimi, 250 milyar dolarlık finansal kurtarma paketiyle ülkenin en büyük bankaları dâhil binlerce bankaya destek vermeyi hedefliyor. "Güven ve istikrarın tesisi için sorumluluk içersinde ve kararlı bir şekilde hareket edeceklerini" söyleyen Bush kurtarma paketini bugün Beyaz Saray'da düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak. Planın uygulanmasından sorumlu olacak Hazine Bakanlığı yetkilisi Neel Kashkari, planın bankaların yeniden borç vermelerini sağlaması gerektiğini söyledi ve Amerikan halkını şu sözlerle sakinleştirmeye çalıştı: "Ulusumuz karşı karşıya kalınan her iktisadi güçlüğü başarıyla aşmayı başardı. Bu yeni programın, karşılaştığımız yeni zorlukları aşmayı sağlayacağına güvenimiz tam."

Medvedev hızlı hareket edilmesini istedi

Rusya da dün benzer adımlar attı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev dün ülkedeki finans piyasalarında istikrarı sağlamayı hedefleyen ve tahminen 112 milyar Euro'yu bulan bir dizi yasayı onaylayarak yürürlüğe soktu. Medvedev finansal krize karşı mücadelede karar alma süreçlerinde hızlı hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı. Medvedev, "Şu anda önemli olan çabuk karar vererek yasaları yürürlüğe sokmaktır. Şimdi öngörülenler derhal hayata geçirilmeli" diye konuştu.

Dünyanın diğer bölgelerinde de benzer önlemler alınıyor. Avustralya Hükümeti de yedi buçuk milyar dolarlık ve üç yıl sürmesi öngörülen desteği ile finansal krize karşı koymayı hedefliyor. Avusturalya Başbakanı Kevin Rudd, kabinenin planı onaylamasının ardından, ''Küresel finansal kriz yeni, tehlikeli ve zarar verici bir döneme girdi'' dedi.

timetürk



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs