En Sıcak Konular

Krize en dayanıklı takım hangisi?

14 Ekim 2008 15:12 tsi
Krize en dayanıklı takım hangisi? Kriz, İMKB'deki spor şirketlerinide vurdu. İşte hisseleri en çok ve en az düşen takım..

Üç ay önce 2.35 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en değerli kulübü olan Fener 830 milyon dolara indi. Yeşil sahalarda hezimete uğrayan Sarı Lacivertliler'in borsadaki hisseleri son üç günde yüzde 38 geriledi.

ÇOK değil üç ay önce 2.35 milyar dolarlık piyasa değeriyle Manchester United, Chelsea ve Real Madrid'i geçip dünyanın en değerli kulübü olan Fenerbahçe borsada tam anlamıyla dağıldı. Turkcell Süper Lig ve Şampiyonlar Ligi'nde art arda yaşanan hüsranlar Fenerbahçe'nin borsa değerinin üçte ikisini yani 1.5 milyar doları alıp götürdü. Fenerbahçe hisselerinde düşüş o kadar sert oldu ki son üç gündeki kayıp yüzde 38'i buldu.

Rakipleri ise krize Fener'den daha dayanıklı çıktı. Borsadaki spor kulüplerinin zirve fiyatları gördüğü temmuz başından bu yana Fener'in değerindeki erime yüzde 65'i bulurken, Galatasaray yüzde 29, Beşiktaş yüzde 44, Trabzonspor ise yüzde 45 değer kaybetti.

REKOR TRANSFER, ÇİFTE ZARAR

SEZON başında yaklaşık 70 milyon YTL'lik bütçeyle İspanya'yı Avrupa şampiyonu yapan teknik direktör Luis Aragones ile bu ülkenin gol kralı Guiza'yı transfer eden Fenerbahçe yeşil sahalarda aradığını bulamadı. Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkma şansı imkansıza yaklaşırken, Turkcell Süper Lig'de de 6 haftada sadece 6 puan toplayabildi. Böylece Fenerbahçe'nin futboldaki dev yatırımını gelire dökme ümitleri suya düştü.

Örneğin geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kalarak kasasına 12.5 milyon Euro koyan Sarı Lacivertliler bu yıl şu ana kadar bu alandan sadece 5.7 milyon Euro gelir elde edebildi. Fenerbahçe muhtemelen gruptan çıkamayacağı için 2.2 milyon Euro'luk üçüncü tur geliri ve 2.5 milyon Euro'luk çeyrek final priminden faydalanamayacak. Tabii her galibiyet için UEFA'dan alınan 600 bin Euro'luk bonus, TV yayın gelirleri, tıklım tıklım dolan stadın bilet hasılatı ve milyonlarca liralık markalı ürün satışları da kaybın diğer yönü. Özetle Luis Aragones'in bekleneni verememesi Fenerbahçe'ye pahalıya patladı.

HİSSE FİYATI ÇOK MU ŞİŞMİŞTİ?

ANCAK bütün bu kayıplar Fenerbahçe'nin borsa değerindeki erimeyi açıklamaya yeterli değil. Çünkü kaybedilen ya da daha doğru ifadeyle kazanılması zora giren tüm gelir Fenerbahçe'nin borsa değerindeki 1.5 milyar dolarlık erimenin yanında çok küçük bir rakam. Belki de asıl sorun yıllık kazancı 140, futbol kulübünün değeri 160 milyon dolar olan Fenerbahçe'nin yılda 740 milyon dolar kazanan Real Madrid ve 620 milyon dolar geliri olan Manchester United'i geçecek değere ulaşmasındaydı.

En dayanıklısı Cimbom çıktı

DÜNYAYI etkisi altına alan kriz İMKB'deki spor şirketlerinin değerlerini hızla törpülerken, dört büyükler içinde en dayanıklısı Galatasaray çıktı. Fenerbahçe'nin piyasa değeri temmuz ayından bu yana yüzde 64.6 kayıpla 830 milyon dolara inerken ezeli rakibi Cimbom'un değerindeki düşüş yüzde 28.9'da kaldı. Galatasaray'ın Temmuz ayında 229 milyon dolar olan toplam piyasa değeri dün itibariyle 162.8 milyon dolara indi.

Aynı dönemde Beşiktaş'ın değeri yüzde 47.1, Trabzonspor'unki ise yüzde 45 azaldı. Fenerbahçe'nin büyük çöküşü nedeniyle rakipleriyle arasındaki değer farkı da azaldı. Temmuzda Fener'in borsa değeri diğer üç takımın toplamının 3.7 katı ederken, dün itibariyle bu fark 2.1 kata indi.

Oğuz Karamuk/Star
 



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs