En Sıcak Konular

İsrail İran’ı vurmaya mı hazırlanıyor?

14 Ekim 2008 14:23 tsi
İsrail İran’ı vurmaya mı hazırlanıyor? Amerikan askeri yardımlarının hızlanmasıyla İsrail’in İran’ı vurma ihtimalinin arttığı iddia edildi.

Amerika’da George Bush yönetimi son demlerini yaşarken, son yaşanan gelişmelerin İsrail’in İran’ı vurmaya hazırlandığını gösterdiği iddia edildi. McClatchy Tribune Services’den Joel Brinkley’in haberine göre,  özellikle ABD’nin İsrail’e yakın zamanda sattığı silah sistemleri ve gelişen olaylar bu iddiayı güçlendiriyor. Brinkley’in yazısının detaylarını TIMETURK okuyucuları için tercüme ettik.

KANITLAR İSRAİL’İN ABD YARDIMIYLA İRAN’I VURACAĞINI GÖSTERİYOR

Son haftalarda tüm gözler, kendine münhasır yönetimin silah seviyesindeki plütonyum üreten reaktörünü yeniden çalıştırmaya başlayan Kuzey Kore’ye kilitlenmiş durumdaydı. Dışişleri başkan yardımcısı Kuzey Kore liderleriyle geçtiğimiz hafta Kuzey Kore liderleriyle etkisi bir görüşme gerçekleştirdi. Bush yönetiminde şahinler işbaşındayken asla sonuç vermeyecek bir toplantıydı.

Tabi ki herkesin tahmin edebileceği gibi İran’daki sorunlar herkes doğuya gözlerini çevirmişken yok olmadı. Gerçekte yakın zamandaki gelişmeler İsrail’in Amerika’nın ciddi yardımlarıyla İsrail’in İran’ı vurmaya hazırlandığına işaret ediyor.

Geçtiğimiz Haziran İsrail’in 100’den fazla F-16 ve F-15 jetlerinin katıldığı Doğu Akdeniz’deki tatbikatı hatırlayabilirsiniz. O zaman Amerikan yetkilileri tatbikatını İran’ın nükleer tesislerine saldırma egzersizi olduğunu açıklamışlardı. İran doğumlu genelkurmay başkanı ve savunma bakanı Shaul Mofaz, “Eğer İran nükleer silah geliştirme programına devam ederse saldırırız” uyarısını yapmıştı, tıpkı geçtiğimiz sene Suriye’ye olduğu gibi.

Amerikan saldırısının olabilirliği kayboldu. Amerikalı komutanlar, “Irak ve bölgedeki durumu daha da karıştıracağını” düşünyorlar. Eski ABD Büyükelçisi John Bolton , saldırıyı desteklediğini ancak “Bush yönetiminin bundan birkaç sene önce daha yapmaya meyilli” olduğun kaydetti. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates gibi Bush yönetimindeki göreceli ılımlılar bu tür konularda söz sahibiler.

Washington İsrail saldırısını destekleyecek mi? Yakın zamanda yönetim tersinin açık sinyallerini verdi. Ancak sonrasında neden Pentagon, geçtiğimiz ay İsrail’e 1000 GBU-39 yer altı sığınak bombaları satmayı planladığını açıkladı. Bu küçük bombalar İsrail hava kuvvetlerinin jetlerinin kanatlarından bırakabilecek ve her bomba güçlendirilmiş betona 2 metre delebilecek. Aynı hedef birden fazla vurulursa derinlik çok daha artabilecek. 

İsrail’in bu bombalara neden ihtiyacı var? İsrailli askeri uzmanlar bombaların Gazze ve Lübnan’daki yer altı sığınakları için olduğunu söylüyorlar. Kim bilir?

Ancak sonrasında neden neredeyse aynı zamanda Pentagon İsrail’e ülkenin Patriot füze-önleyici sistemlerinin daha gelişmiş modellerini satmaya ve 100 teknisyen göndermeye razı oldu? Eğer İsrail’e saldırırsa, İran karşılık olarak füzelerini boşaltacağı uyarısında bulunmuştu.

Dahası da var: Geçen hafta Birleşik Devletler’in gelecek füzeleri önceden-uyaracak gelişmiş radar sistemini İsrail’e kurduğu haberi geldi. O kadar girift bir sistem ki, şu anda sadece ABD Ordusu, radarı çalıştırmak için orada kalmak zorunda.

Bolton ve diğerleri, “tüm bunları buna bağlamaya” karşı çıkıyorlar. Birleşik Devletler sürekli İsrail’e askeri ekipman satıyor. Birçok yıllar Birleşik Devletler İsrail’e, Amerikan silahlarında harcanmak üzere 2 milyar dolar yardım sağlıyor.

Standford Üniversitesi’nden İran uzmanı Abbas Milani, İran basınının ABD’nin saldırabileceği zamanın “artık geçtiğini” söylediğini aktarıyor. İsrail hakkında biraz endişeler olsa da, İran gazeteleri ülkenin haftalarca sürebilecek yeni hükümet kurulmasına kilitli olduğunu gözden kaçırmıyorlar. İsrail yeni hükümet kurulmadan saldıramaz.

Aslında aynı zamanda İsraillilerin İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat’ın geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler’de “Siyonist rejim çökmeye mahkum ve bu lağımdan kurtarmanın bir yolu yok” dediğini de gördüler.

Yine de tüm bunlar sadece fariza olabilir. Birleşik Devletler İsrail’i sadece savunma nedenleriyle silahlandırıyor olabilir. İsrail’in askeri tatbikatları ve yüksek perdeden tehditleri sadece İran’ı uyarma şekli olabilir. Öte yandan Bush yönetiminin İsrail’i uyaran açıklamaları sadece İsrail eğer saldırırsa İran’ın Washington’u suçlamasını engelleme amacı da taşıyor olabilir.

Bolton her durumda, “İsrail’in kararı Pentagon’un isteklerini göre olmayacağını” belirterek, “Eğer İsrail saldırırsa, İran, yönetiminin ne dediğine bakmaksızın Washington’u sorumlu tutacak” diye konuştu ve şunu önerdi: “Eğer ABD nasıl olsa suçlanacaksa bari öne çıkıp onlara yardım edelim!”

timetürk



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs