paket dopingi | " /> paket dopingi | "/>

En Sıcak Konular

Piyasalarda paket dopingi

14 Ekim 2008 14:18 tsi
Piyasalarda paket dopingi Avrupa hükümetlerinin bankalarda hisse karşılığında sermaye yardımı planları yüzleri güldürdü. Global borsalar tarihin en iyi günlerinden birini yaşıyor.

BORSA

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 1.437,08 puan artarak 30.399,02 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 4,96 değer kazandı.

-DÖVİZ...

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,3790  1,3820
Avro 1,8790  1,8830
Sterlin 2,4050  2,4250
     
ANKARA    
ABD Doları 1,3720  1,3850
Avro 1,8700 1,8880
Sterlin 2,3750 2,4250

-TAHVİL-DÖVİZ-REPO-PARİTE..

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında, 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 12.30 itibariyle basit getirisi yüzde 21,35, bileşik getirisi yüzde 20,00 seviyesinde bulunuyor.

-DOLAR KOTASYONLARI-

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,3720 YTL, en yüksek 1,3790 YTL, satışta en düşük 1,3820 YTL, en yüksek 1,3850 YTL olarak belirlendi.

-REPO-

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler tek oran yüzde 16,75'ten gerçekleşiyor.

-PARİTE-

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3663, sterlin-dolar paritesi 1,7509, yen-dolar paritesi ise 102,29 düzeyinde seyrediyor.

ULUSLARARASI PİYASALARDAKİ GÜVEN BUNALIMININ KISMEN GİDERİLMESİYLE PİYASALAR TOPARLANMA EĞİLİMİNE GİRDİ 

Uluslararası piyasalardaki güven bunalımının, ABD ve AB ülkelerinin peşpeşe aldığı önlemlerle kısmen giderilmesiyle piyasalar toparlanma eğilimine girdi.

Yeni haftaya dün alıcılı bir açılışla başlayan endeks 30.000 seviyesini test etmiş ancak geçememişti. Bu seviyenin geçilmesinin, teknik olarak kısa vadeli hareketin devamı ihtimalini artıracağını savunan uzmanlar, bu nedenle dün olduğu gibi bugün de 30.000 seviyesinin, yukarı hareketin devamı için takip edileceğini belirtiyor.

Bu seviyenin geçilmesi halinde sırasıyla 31.300-32.400-33.000 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini vurgulayan uzmanlar, 28.400-28.000'in de destek olduğunu kaydediyor.

ABD'den sonra AB ülkelerinin de mali sistemde kamulaştırma operasyonları ve likidite destekleri, panik havasını dağıttı ve borsalar yüzde 10'un üzerinde artışlar gösterdi.

Dış piyasalarda yaşanan olumlu gelişmelerin bugün İMKB'de de kendisini gösterdiği ve aşırı satış bölgesinde olan endeksin yukarı yönlü bir seyir izlediği gözleniyor.

Dün 466,01 puan ve yüzde 1,64'lük artışla 28.961,94 puandan kapanan İMKB Bileşik Endeksi, bugünkü 1. Seansa 1.913,66 puan ve yüzde 6,61'lik artışla 30.875,60 puandan başladı. Bu yüksek açılışın ardından düşen endeks 30.114,07 puana kadar geri geldi. Alımlarla 30.350-30.400 puan aralığında dengelenen endeks bu seviyelerde yatay seyre girdi.

1. Seansın ilk 1 saatinin sonlarına gelindiğinde Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 1.415,05 puan ve yüzde 4,89'luk artışla 30.376,99 puan seviyesinde bulunuyor.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemleri, basit getiride yüzde 21,34, bileşik getiride yüzde 19,99 seviyesinde bulunuyor.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alış ve satışta 1,3750 YTL ile 1,3820 YTL aralığındaki işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3658 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,3800 YTL`den, avro 1,8800 YTL`den satılıyor.

-RUSYA BORSASI AÇILDI VE BİR SAAT ARA VERİLDİ

Rusya'da borsa açıldı ve işlemlere, bir süre sonra bir saat ara verildi.

Rusya Borsasında, Asya ve ABD piyasalarının da yüksek açılmasına paralel olarak açılışta MICEX Endeksinin yüzde 11,2 artması üzerine işlemlere bir saat ara verildi.

RTE Endeksi de yüzde 6,4 arttı.

AVRUPA BORSALARI DA YÜKSELDİ

Küresel finansal krize dünya ülkelerinin müdahaleleri Avrupa borsalarının da güne yükselişle başlamalarına neden oldu.

Londra'da borsa güne yüzde 2,65, Paris CAC 40 Endeksi yüzde 2,15 Almanya'da DAX Endeksi de yüzde 1,44 yükselişle başladı.

Rusya'da da borsa hızlı yükselişle açıldı.

Borsada MICEX Endeksi yüzde 11,5, RTS yüzde 5,9 değer kazandı.

Rusya'da RTS Endeksi Mayıs ayına göre toplamda yüzde 65, MICEX Endeksi de yüzde 64 değer kaybetmiş oldu.

ABD BORSALARI COŞTU

Avrupa hükümetlerinin bankalarda hisse karşılığında sermaye yardımı planları ile global finansal sistemin olası bir çöküşten kurtarılması sonucu dün ABD borsaları yüzde 11'in üzerinde yükseliş gerçekleştirdi.

Bugün Asya borsalarında yüzde 13'e varan artışlar görülürken, Avrupa borsalarında da benzer bir seyir bekleniyor.

Dolar tarafında ise içeride hızlı bir düşüş görülüyor. Dolar bankalararası piyasada ilk işlemlerin ardından 1.36 sınırına kadar geriledi. Dolar dün serbest piyasa kapanışında 1.3975 seviyesinde bulunuyordu.

ABD'DE NE OLDU?

ABD borsalarında tarihi bir gün yaşandı. Tüm borsalar puan bazında en büyük günlük yükselişini yaşarken, Dow Jones 936 puan, S&P 500 104, Nasdaq da 195 puan yükseldi. Her üç endeks de yüzde 11'in üzeinde değer kazandı.

Dow Jones yüzde 11.1 artışla 9 bin 387 puana, S&P 500 yüzde 11.6 artışla 1003 puana, teknoloji endeksi Nasdaq da yüzde 11.8 artışla 1844 puana tırmandı.

Borsalarda özellikle finans hisselerine çok kuvvetli alımlar gelirken, uzmanlar hükümetlerin global finansal piyasalardaki güveni tekrar sağlamak için zor  durumdaki bankalara nakit kaynak aktarımı taahhüt etmelerinin piyasaları coşturduğunu belirtiyor.

AVRUPA'DA MERKEZ BANKALARINDAN PİYASAYA 120 MİLYAR DOLAR LİKİDİTE DESTEĞİ

Avrupa'da merkez bankaları, sorunlu bankacılık sisteminde nakit akışını sağlamak amacıyla piyasalara likidite vermeyi sürdürüyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün, gecelik işlemler için piyasalara 100 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası 10 milyar dolar ve İsviçre Merkez Bankası da 10 milyar dolar verdi.

Merkez bankaları, gerektiği sürece piyasalara likidite sağlamayı sürdüreceğini belirtiyor.

FED BAŞKANI BERNANKE: ''ABD'NİN PLANI PİYASALARIN CANLANMASINA YARDIMCI OLACAK''

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD'nin mali kurtarma planının, piyasalarda normalliği sağlayacağını ve ekonominin canlanmasına zemin hazırlayacağını söyledi.

Bernanke, Wall Street Journal internet sitesinde yazdığı makalede, ''Bu adımlar, piyasanın daha fazla normal işlemesine izin verecek ve mali piyasaların canlanmasına daha fazla destek için özel sermayeyi cesaretlendirecek'' dedi.

Washington yönetiminin mali sistemde güveni yeniden sağlamak amacıyla, ''mali ve ekonomik toparlanmanın zeminini hazırlayacağını'' ifade eden Bernanke, ''Ekonomimiz, mali piyasalarda istikrar sağlanmadığı sürece ve sağlanıncaya kadar en iyi şekilde işlemeyecek'' ifadesini kullandı.

Birçok bankanın halen borcunu ödeyebilecek ve kredi verebilecek durumda olduğunu belirten Bernanke, tarihin, ciddi finansal kriz dönemlerinde, genellikle birçok mali kurumun borcunu ödeyemez ya da benzer bir duruma yakın olduğu noktada hükümetin müdahalede ettiğini ve bunun da geç olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Krize küresel doğasına uygun olarak sadece ulusal değil, küresel alanda müdahale edilmesinin cesaret verici olduğunu belirten Bernanke, ABD'li yetkililerin, gelecekte ekonomide muhtemel sorunları önlemek için düzenlemeleri değiştirmesine ve krizin sebeplerini belirlemesine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

-JAPONYA VE BAE-

Bu arada Japonya, küçük firmaların nakit ihtiyacının giderilmesi amacıyla bölgesel bankalara fon yardımında bulunabileceğini açıkladı.

Petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bankacılık sektörüne 19 milyar dolar acil fon pompalayacağını bildirdi.

HILLARY CLINTON: ÜLKEMDEKİ EKONOMİK KRİZ KALBİMİ BURKUYOR 

ABD'de New York Senatörü Hillary Clinton, Demokrat Parti'nin bıraktığı sağlam ekonomik yapının, 8 yıllık George Bush idaresi döneminde bozulduğunu ve ülkesini ekonomik kriz yaşarken görmenin kalbini burktuğunu söyledi.

Demokrat Parti'den başkan adayı Barack Obama'ya destek gezileri kapsamında Philadelphia'da konuşan Clinton, ülkenin ekonomisi konusunda kaygı duyan seçmenlerden oylarını Obama'ya vermelerini istedi.

New York senatörü, Başkan Bush için orta sınıfın "görünmez" olduğunu, Bush'un, orta sınıfın geçinmek için ne kadar zorlandığını görmediğini söyledi.

FINANCIAL TIMES, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BORÇLARINA İLİŞKİN DUYULAN KAYGIYA DİKKAT ÇEKTİ

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerin borçlarını ödeyemeyebileceklerine dair kaygılarının İzlanda'nın finansal sisteminin çökmesiyle keskin biçimde artış gösterdiğini öne sürdü.

Gelişmelerin büyük para kaynaklarının bu ekonomilere yatırım yapma cesaretini kırdığını kaydeden gazete, Pakistan, Arjantin, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin bankacılık sistemlerinde kredi krizi yüzünden ortaya çıkan baskı yüzünden borçlarını ödeyememe ihtimallerinin ortalama yüzde 80'den fazla görüldüğünü yazdı.

Şartları dikkate alınarak bu oranın Pakistan için yüzde 90'a kadar çıkarıldığını kaydeden FT, bu oranın Arjantin için yüzde 85, Ukrayna ve İzlanda için yüzde 80 olduğunu bildirdi.

FT güçlükle karşı karşıya bulunduğunu iddia ettiği diğer ülkeleri ise Kazakistan ve Letonya olarak sıraladı. Gazete bu ülkelerdeki riski, bankacılık sistemleri üzerinde oluşan yüksek baskının yarattığını bildirdi.

Gazete, Türkiye ve Macaristan'ı ise yüksek cari açıkları nedeniyle güçlükle karşı karşıya bulunan ülkeler arasında olduğu iddiasına yer verdi.

FT, Türkiye'nin borçlarını ödeyememe ihtimalinin yüzde 35 olduğunu ileri sürdü.

AVUSTRALYA'DAN EKONOMİYE 7,4 MİLYAR DOLAR DESTEK

Avustralya, ekonomisini küresel finansal krizden korumak amacıyla ekonomiye 7,4 milyar dolar (10,4 milyar Avustralya doları) destek vereceğini bildirdi.

Başbakan Kevin Rudd, kabinenin üç yıl süreli desteği onaylamasının ardından yaptığı açıklamada, ''Küresel finansal kriz yeni, tehlikeli ve zarar verici bir döneme girdi'' dedi.

Avustralya'nın gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturan ekonomik desteğin büyük bölümünün, 30 Haziran 2009'da sona erecek mali yılda 15,3 milyar dolar olması beklenen bütçe fazlasından karşılanacağı belirtildi.

''Bütçede fazla vermenin amacı zor zamanların üstesinden gelmektir'' diyen Rudd, hükümetin bütçe fazlası vermeyi sürdürmeye niyetli olduğunu, büyümeyi ve finansal sistemi desteklemek için gerekli her türlü önlemi alacaklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Wayne Swan da finansal krizin büyüklüğü nedeniyle ekonomiye desteğin gerekli hale geldiğini belirtti. Swan, ''dünyanın son iki haftada dramatik biçimde değiştiğini anlamak gerçekten önemli'' diye konuştu.

Hükümetin ekonomik desteğinin büyüm bölümü, emekli aylıklarının ve ailelerin refahının, ilk kez ev alacaklara verilecek kredilerinin artırılmasında ve altyapı projelerinde kullanılacak.

 



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs