En Sıcak Konular

Türk heyeti sıkı korunan Yeşil Bölge'de

14 Ekim 2008 13:02 tsi
Türk heyeti sıkı korunan Yeşil Bölge'de iyibilgi Bağdat'taki gelişmeleri CANLI aktarıyor...

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Irak'ın başkenti Bağdat'ta sıkı korunan Yeşil Bölge'de. Türk heyetinin Barzani ile görüşmeye başladığı bildirildi.

Barzani'ye beş talep iletilecek

Özçelik, Bağdat’ta gerçekleşecek görüşmede, Kuzey Irak Yönetimi’nin, PKK ile mücadelede Ankara’ya destek vermesini isteyecek ve ilişkilerin sağlıklı yürüyebilmesi için Ankara’nın 5 talebini iletecek. Özçelik’in, Barzani’nin yaşadığı ve makamının bulunduğu Erbil’de değil de, Irak’ın başkenti Bağdat’ta görüşmesi de ayrı bir mesaj niteliği taşıyor.

MURAT Özçelik’in, ‘Ankara’nın şartları’ olarak ileteceği 5 mesaj şöyle:

1- PKK’nın eylemlerini onaylamadığını belirten Kuzey Irak Yönetimi, hala PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamamıştır. Ankara, Kuzey Irak Yönetimi’nden, PKK’yı terör örgütü olarak resmen ilan etmesini beklemektedir.

2- Kuzey Irak, PKK kamplarının bulunduğu bir sığınak durumundadır. Bu kampların ve PKK’nın siyasi bürolarının derhal kapatılması gerekmektedir.

3- PKK operasyonlarını, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sızarak gerçekleştirmektedir. Lojistik destek olmaksızın örgüt, topraklarınızda barınamaz ve terör eylemleri gerçekleştiremez. PKK’ya yönelik lojistik destek derhal kesilmeli.

4- Sadece Türkiye’nin değil, Interpol’ün aradığı birçok PKK’lı terörist Kuzey Irak’ta barınmaktadır. Üst düzey bu teröristlerin, Türkiye’ye iadesi şarttır.

5- Türkiye, geçen yıldan bu yana ABD ile eşzamanlı istihbarat paylaşımı yapmaktadır. Kuzey Irak Yönetimi’nden de istihbarat paylaşımı beklemekteyiz.

Gül: Niyet var, program belli değil

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak’a ziyaret niyetini daha önce açıkladığını, ancak ziyaretine ilişkin tarih ve program çalışmasının henüz başlamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Frankfurt'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terörle mücadele kapsamında sınırda tampon bölge oluşturulmasına ilişkin tartışmaların sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, konunun hükümet tarafından değerlendirildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Hükümet her şeyi enine boyuna tartışır. Hükümetin uzmanları vardır. Uzmanlar nedir? Genelkurmaydır, emniyet teşkilatıdır, istihbarat teşkilatıdır. Bunlar hem güvenlik güçlerimizdir hem de bu konudaki uzmanlardır. Dolayısıyla onlarla yapılan bütün toplantılar neticesinde, aldıkları intibalar ve neticede hükümetin vereceği karar çerçevesinde bu politikalar takip edilecektir. O bakımdan benim bir şey söylemem şu anda doğru değil"

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirmeyi planladığı Irak ziyareti çerçevesinde Bağdat dışındaki illere gitme yönünde bir davet alıp almadığının sorulması üzerine, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından kendisini Irak'a davet ettiğini hatırlattı. Gül, "Irak'a, Bağdat'a ziyaret niyetimi açıkladım. Ama bununla ilgili bir tarih, bir program çalışması henüz başlamış değildir" dedi. 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs