En Sıcak Konular

Türk mühendis Suudi Arabistan'da 'esir'

14 Ekim 2008 12:51 tsi
Türk mühendisi Salih Alpaslan’ın, Suudi Arabistan’da iki yıldır çalıştığı Suudi şirketin olumsuz tutumunu nedeniyle bu ülkede adeta bir “esir” gibi yaşadığı belirtiliyor.

Salih Alpaslan’ın çalışma iznini bir Türk inşaat şirketine transfer etmeyi reddeden, pasaportunu ve resmi belgelerini geri vermeye de yanaşmayan Suudi şirketin, Alpaslan’ın 2 Ekim’de Türkiye’de ölen annesinin cenaze törenine katılmasını engellediği belirtiliyor.

Suudi Arabistan’da yayınlanan Arab News gazetesine haberine göre, 55 yaşındaki mühendis Salih Alpaslan, iki yıl PC Marine Services adlı Suudi şirket için çalıştı. PC Marine Services’in 2006 yılında Türk şirketi Şener Arda Construction ile ortaklık kurması üzerine Alpaslan, ortak şirketin Genel

Müdürü olarak görevlendirildi. Ancak iki şirket arasında 2007 yılında patlak veren anlaşmazlıklar sonucunda Alpaslan, Suudi şirket ile olan sözleşmenin sona ermesine kısa bir süre kala Eylül 2007’de istifasını sundu. İşveren istifayı kabul ederken Alpaslan, şirket tarafından sağlanan, araba iade edip konutu boşalttı. Buna karşın Suudi şirket, Alpaslan’ın çalışma iznini Türk şirketine transfer etmeyi, pasaportunu ve resmi belgelerini geri vermeyi reddetti.

Arab News gazetesine göre, Suudi Arabistan’da mevcut “sponsorluk” sistemi uyarınca Suudi işveren, yabancı çalışandan sorumlu oluyor. Bu çerçevede, yabancı işçinin ülkeye girmesine, başka bir işe geçmesine veya ülkeden ayrılması için işverenin izin vermesi gerekiyor. Başka bir deyimle işveren nerdeyse yabancı işçiyi tümüyle kontrol ediyor.

İŞVEREN 303 BİN YTL'Yİ İSTEDİ

Konu, mahkemeye intikal edilirken Alpaslan, 2 Ekim’de Türkiye’de ölen annesinin cenaze töreninde bulunamadı. İşveren, Alpaslan’ın Türkiye’ye gitmesine izin vermenin karşılığında 800 bin Suudi riyali (yaklaşık 303 bin YTL) ödemesini ve açtığı davadan vazgeçmesini talep etti.

“Burada bir esirim” diyen Alpaslan da, “Türkiye’de suçlular ve tutuklular bile cenaze törenlerine katılmalarına izin veriliyor. Annemi kaybettim ve gidemedim” diye yakındı.

Buna karşın Alpaslan, “Suudi Arabistan’ta olmaktan çok mutluyum. Burada birçok kişi ile iyi ilişkilerim var. Ancak benim işveren beni bir esir haline getirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

İşverenden 7 ay maaş alacağının da bulunduğunu söyleyen Alpaslan, Suudi yargı sistemine “büyük bir inancı” olduğunu belirtirken davanın lehinde sonuçlanacağına inandığını da belirtti.

Arab News de, Suudi Arabistan’da mevcut yasal düzenlemelere dikkat çekerek Alpaslan olayının, bu türden ilk olay olmadığını, sonuncusunun olmayacağını vurguladı



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs