En Sıcak Konular

Küresel krizden geriye kalanlar

14 Ekim 2008 11:25 tsi
Mali kriz başta Amerika olmak üzere, Avrupa ülkelerini ve tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Açıklanan kurtarma planlarından geriye bu fotoğraflar kaldı.

FELAKETİ BÖYLE DİZGİNLEDİLER

Global krizin ABD’nin ardından sıçradığı Avrupa’da hükümetlerin büyük ölçekli yeni kurtarma paketleri açıklaması ve merkez bankalarının “sınırsız fonlama” kararı alması piyasalara da nefes aldırdı.

Avrupa borsalarında yüzde 10’a varan yükselişler yaşandı ABD’nin ardından krizin banka ve finans kuruluşları vasıtasıyla sıçradığı Avrupa’da hükümetlerin anlaşarak büyük ölçekli kurtarma paketleri açıklaması, küresel piyasalarda rahatlama getirdi.

Geçen hafta sonu Paris’te gerçekleştirilen acil zirvede Avrupalı liderlerin somut önlemler konusunda uzlaşması ve ardından dün ülkelerin toplamda 1 trilyon doları aşan kurtarma paketleri açıklaması, şimdiye kadar alınan önlem ve yapılan fonlamaların etkisiz kaldığı piyasalarda da nihayet karşılık buldu.


MERKEZLER YİNE DEVREDE

Önde gelen ülke merkez bankalarının yine dün bankalara “limitsiz dolar fonlaması” anlamına gelen kararı da, kaygıları azaltan ve piyasaları rahatlatan ikinci faktör oldu. ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası, kısa vadeli ABD dolar fonlama piyasalarındaki likiditenin desteklenmesini amaçlayan 7, 28 ve 84 gün vadeli, sabit faizli, tekliflerin tümünün değerlendirildiği dolar fonlama ihalelerine başlayacakları açıkladılar. Buna göre, bankalar teminat göstererek, istedikleri kadar borçlanabilecekler.

GEREKLİ ADIMLAR ATILDI

Avrupalı liderler de dün yaptıkları açıklamalarda atılan son adımlarla finans krizinin reel ekonomilere sıçramasının önüne geçileceği öngörüsünde bulundular. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, “Krizin reel ekonomiye sıçramasını engelleyecek önlemlere sahip olduğumuz konusunda yüzde 100 eminim” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, destek paketine ek olarak, Fransız şirketlerin yabancılar tarafından satın alınması tehdidi oluşması halinde başka adımlar da atacaklarını vurguladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, IMF’nin küresel finans sisteminin denetlenmesinde “daha güçlü” bir rolü olması çağrısı yaptı.

BORSALAR YANIT VERDİ

Yatışan global kaygılar eşliğinde dünya borsalarında iyimser hava etkili olurken, Asya ve özellikle Avrupa borsalarında gün içinde yüzde 10’a varan yükselişler yaşandı. Asya’da arda arda yaşanan kayıpların ardından dün endekslerde yüzde 6’yı bulan artışlar görülürken, Avrupa’nın ana borsalarından Alman DAX endeksinde gün içinde yükseliş yüzde 10 seviyesini de aştı. Fransız CAC 40 yüzde 6’nın üzerinde prim yaparken, İngiltere’de FTSE 100’de yükseliş yüzde 4 düzeyinde kaldı. Borsalarda yaşanan ralli, altının ons fiyatını da yüzde 4 düşüşle 825 doların altına kadar çekti. Petrol fiyatları ise 80 doların altında kaldı.

MALİYETİ 1.4 TRİLYON, ÖNLEMLER 3 TRİLYON DOLAR

Dünyayı saran krizde alınan önlemler maliyetin neredeyse 3 katına yaklaştı. IMF, geçtiğimiz hafta krizin maliyetini 1.4 trilyon dolar açıkladı.

Ülkeler de krize karşı bir dizi önlemler paketini hayata geçirdi. Bugüne kadar başta Avrupa olmak üzere 12 ülke önlemler paketi açıkladı. Bu önlemler paketinin tamamı ise 3 trilyon doları aştı. Ülkelerin merkez bankaları da piyasaya yüz milyarlarca dolar enjekte etti. Ülkelerin hazırladıkları paket ve önlemler şöyle:

ABD: ABD Merkez Bankası (FED) programları hariç 700 milyar dolarlık plan. Banka mevduatlarına hesap başına 250 bin dolara kadar sigorta. FED’in 900 milyar dolara kadar çeşitli likidite enjeksiyonu, ticari kağıt programı.

İNGİLTERE: Bankalara 50 milyar sterline (87.8 milyar dolar) kadar sermaye enjekte edilmesi. Bankaların kısa ve orta vadeli borçlanması için 250 milyar sterlinin (439 milyar dolar) garanti edilmesi. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bankalara, ihaleler yoluyla en az 200 milyar sterlin (351 milyar dolar) borç vermesi.

ALMANYA: Toplam 500 milyar euro olması öngörülen kurtarma planının 400 milyar euroluk kısmının garantilerden, 100 milyar euroluk kısmının bankaların sermayelendirilmesinden oluşması bekleniyor.

FRANSA: Hazırlanan destek planı çerçevesinde hükümet, bankaların verdiği borçlara 320 milyar euro limitle garanti getirecek ve bu amaçla devlet bir şirket kuracak. Bankaların sermayelendirilmesi için ikinci bir kamu şirketi oluşturulacak ve bu şirkete devlet tarafından 40 milyar euro verilecek.

İSPANYA: Banka kredileri için bu yıl 100 milyar euro garanti edecek.

İTALYA: Bankacılık sektörüne destek olarak 20 milyar euronun üzerinde kaynak sağlanacak.

AVUSTURYA: Bankacılık sistemine 100 milyar euro kaynak sağlanacak. Bunun 85 milyar euroluk kısmı garantilerden, 15 milyar euroluk kısmı yeni sermayeden oluşacak.

İRLANDA: 400 milyar euro büyüklüğünde hazırlanan plan çerçevesinde, hükümet 6 ülke bankasından herhangi birinden hisse alacak.

NORVEÇ: 350 milyar kronluk (57.4 milyar dolar) bir paketi gündeme aldı. Merkez bankası ayrıca daha küçük bankaların yararlanması için iki yıllık likidite krediler verebilecek.

PORTEKİZ: 20 milyar euroluk bir fon oluşturulması kararlaştırıldı. Hükümet bankaların likidite durumlarını güvence altına almak için bir finansman hattı kuracak.

HOLLANDA: Bankalar için 20 milyar euroluk fon kuracak.

RUSYA: Bankaları güçlendirmek için 86 milyar dolarlık 2 paket açıkladı.

JAPONYA: Bankalara sermaye enjekte etme yönünde önlem alacak.

haber 7



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,627 µs