En Sıcak Konular

Türk heyet Barzani’yle görüşecek

14 Ekim 2008 07:52 tsi
Türkiye’den gidecek Dışişleri heyeti Bağdat’ta bugün PKK'ya karşı alınacak önlemler için Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’yle görüşecek.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Türkiye temsilcisi Behroz Galali, bir süredir temaslarda bulunduğu Kuzey Irak’tan Türkiye’ye döndü.

Bugün Bağdat’ta yapılması planlanan görüşme öncesi Mesut Barzani Erbil’den Bağdat’a geçerek Irak Devlet Başkanı ve KYB lideri Talabani ile görüştü. Barzani Celal Talabani ile görüşmesinde Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Ankara, daha önce Kuzey Irak’taki yerel yönetime ABD ve merkezi hükümet aracılığıyla bir dizi talep iletmişti. Bu talepler arasında, PKK’nın terör örgütü olduğunun ilan edilmesi, Türkiye’de aranan ve Kuzey Irak’ta bulunduğu tespit edilen PKK üyelerinin iadesi, terör örgütüyle ilişkisi olan parti ve derneklerin kapatılması yer alıyordu.

Bu talepler bu kez doğrudan iletilecek. Barzani’ye, “PKK’yla birlikte mücadele edelim” çağrısı yapılacak. Barzani’nin daha önce denetimlerinin dışında bulunduğunu iddia ettiği bölgelerin denetim altına alınması için, Ankara’nın, “birlikte kontrol edelim” önerisinde bulunmaya hazırlandığı da belirtiliyor.

Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki bir heyet, şubat ayında Bağdat’ta Devlet Başkanı Celal Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani ile biraraya gelmişti. Mesud Barzani ile en son, 2004’te Erbil’de, dönemin Irak Temsilcisi Osman Korutürk ve MİT Müsteşarı görüşmüştü.

Özellikle sınırötesi kara operasyonu ve Kerkük’le ilgili açıklamlarıyla Türkiye’de tepki toplayan Mesud Barzani son dönemde, Ankara ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizmişti.

ÇİÇEK: ARTIK EYLEM ZAMANI

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada terörle mücadelede K.Irak yönetiminden beklentileri bir kez daha yineledi: “Verilen sözler tutulmalı, eyleme yönelik tedbirler alınmalı” diye konuştu.

Cemil Çiçek, “Bugün Kuzey Irak kaynaklı basına yansıyan haberler oldu. Mesut Barzani ile yarın Türk Dışişleri’nden bir heyetin görüşeceği şeklinde. Bu görüşmelerde hangi mesajlar verilecek?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Tüm dünyada tabiatıyla bu terör saldırıları büyük ölçüde Irak’ın kuzeyinden vuku bulduğu için en başta merkezi Irak Hükümeti olmak üzere yetkililerden taleplerimiz var, beklentilerimiz var. Daha yakın bir işbirliği yapılmasını arzu ediyoruz. Verilen sözlerin sözde kalmamasını arzu ediyoruz. Çünkü bu terör örgütü hem Irak’la ilişkilerimize zarar veriyor hem de bölgenin istikrarı açısından olumsuz tesirler icra ediyor. O nedenle beklentilerimizi biz kamuoyu önünde açıkça ifade etmeye çalıştık. O talepler çerçevesinde kiminle görüşüyorsak görüşmelerimiz onunla ilgilidir. Ümit ederiz ki ortaya çıkan gelişmeler bu taleplerimizin ne ölçüde haklı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur. Beyandan çok eyleme dönük tedbirleri Türkiye görmek istiyor.”
 
ntv

 

 



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs