En Sıcak Konular

Krize karşı 3.5 trilyon dolarlık kalkan

13 Ekim 2008 15:59 tsi
Küresel krize karşı ortak mücadele kararı alan dünya ülkeleri 3.5 trilyon dolarlık kalkan oluşturdu. Peki, hangi ülke ne kadar kurtarma paketi hazırladı?

Küresel krize karşı ortak mücadele kararı alan dünya ülkeleri 3.5 trilyon dolarlık kalkan oluşturdu. Faiz indirimleri yetersiz kalınca Avrupa başta olmak üzere krizden etkilenen tüm dünya ülkeleri bankaları rahatlatacak çözümler üretmeye başladı. 
Euro kullanan 15 ülkenin liderleri anlaştıkları üç aşamalı planda, finansal sistem içinde para akışını sürdürebilmek, bankaların sermayelerine katkı yapmak ve şirketlere kredi açabilmek için bir dizi seçenek belirlediler. Bu çalışma İngiltere’nin hazırladığı bir model üzerinden geliştirildi.

Fransa ve Almanya planın uygulanması için gerekli mevzuatı bu hafta yasalaştıracaklarını söylerken, Portekiz ve Norveç gerekli değişiklikleri beklemeden yaptılar.

ABD yönetimi ise yeni bir plan hazırlığını sürdürüyor.

Dünya genelinde yürürlüğe konulan veya hazırlanmakta olan kurtarma önlemleri şunlar:

AMERİKA
ABD 700+150 milyar dolarlık plan hazırladı. ABD Hazinesi devlet yardımına ihtiyaç duyan, sigorta şirketleri dahil tüm finans kuruluşlarına sermaye enjekte edebilir. Hazine, finans kuruluşlarının elindeki sorunlu mortgage varlıklarını satın alabilir.

Banka hesapları 250 bin dolara kadar sigortalı. Hazine, batan bankaların mudilerinin paralarını almalarını sağlamak amacıyla bankanın sigorta birimine sınırsız miktarda borç verebilir.

Varlıkların piyasa değerleri düştüğünde ya da belirlenemediği zamanlarda finans kuruluşlarının borçlarını karşılayamaz duruma gelmelerine yol açtığı söylenen mark-to-market (piyasa fiyatı üzerinden düzenli kâr/zarar beyanı) muhasebeleştirme yöntemi, düzenleyici kuruluşlar tarafından askıya alınabilir.

Fed, 900 milyar dolara kadar çeşitli likidite önlemleri, ayrıca bir ticari kağıt programı ve AIG ve JPMorgan gibi tek şirketlere kredi verme gibi uygulamalar yapıyor.

İNGİLTERE
İngiltere’nin açıkladığı paketin büyüklüğü 400 milyar sterlini (691 milyar dolar) buluyor. Hükümet bankalara 50 milyar sterline (87.8 milyar dolar) kadar sermaye enjekte edebilir. Bu miktarın yarısı tercihli hisse ya da sürekli faiz getiren hisseler olabilir.

İngiliz hükümeti, bankaların kısa ve orta vadeli borçlanması için 250 milyar sterlini (439 milyar dolar) garanti edecek. İngiltere Merkez Bankası (BOE) bankalara, çalışmalarını sağlayacak yeterli nakit bulunmasını sağlamak için ihaleler yoluyla en az 200 milyar sterlin (351 milyar dolar) borç verecek.Böylece BOE’nin uygulanan likidite ihalesi sayısı iki katına çıkıyor ve ayrıca üç aylık sterlin ve haftalık dolar ihaleleri de sürüyor.

ALMANYA
Koalisyon kaynaklarından alınan bilgilere göre kurtarma paketinin büyüklüğü 470 milyar Euro. Alman hükümeti İngiliz planını örnek alan bir plan hazırlıyor. Planın 400 milyar Euro’luk kısmının garantilerden, 70 milyar Euro’luk kısmının ise bankaların sermayelendirilmesinden oluşması bekleniyor.

İRLANDA
Kurdarma paketinin büyüklüğü 400 milyar Euro (549 milyar dolar). Hükümet bu plan uygulamasına giren altı bankadan herhangi birinde hisse alabilir. Altı bankadaki mevduatlar ve diğer bazı yükümlülükler güvence altına alındı.

NORVEÇ
Kurtarma paketinin büyüklüğü 350 milyar kron (57.4 milyar dolar). Bankalar mortgage-destekli hisse senetleri dahil olmak üzere garantili tahvilleri devletin yeni bonolarıyla takas edebilir ve bu yeni kağıtları likidite karşılığında merkez bankası ihalelerinde teminat olarak kullanabilirler. Merkez bankası ayrıca daha küçük bankaların yararlanması için iki yıllık likidite krediler verebilecek.

PORTEKİZ
Portekiz, 20 milyar Euro’luk (27.45 milyar dolar) kurtarma paketi açıkladı. Hükümet bankaların likidite durumlarını güvence altına almak için bir finansman hattı kuracak.

JAPONYA
Bankalara sermaye enjekte etme önlemini düşünebilir.

FRANSA
Fransa’nın toplam büyüklüğü 340 milyar Euro’yu bulan bir paket üzerinde çalıştığı bildirildi. Le Monde gazetesinin haberine göre, paketin 40 milyar Euro’luk kısmı bankalara sermaye enjekte etmek için, geriye kalanı kısmı ise bankalararası borçlanma piyasalarında verilecek garantiler için kullanılacak. Bankalararası borçlanma piyasalarına verilecek garanti 2009 sonuna kadar geçerli olacak.

RUSYA, İSPANYA VE HOLLANDA
G7 ülkeleri dışında önlem alan ülkelerden Rusya, finans krizine karşı toplam değeri 86 milyar dolar olan iki önlem paketini hazırladı. Mali sektöre yardım amacıyla İspanya 30 milyar Euro, Hollanda da 20 milyar Euro’luk bir fon kuruyor.



        
 
 

 

        
 
 

 
 
 
 



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs