En Sıcak Konular

Yahudiler'den yeni bir tahrik daha!

13 Ekim 2008 14:47 tsi
Yahudiler'den yeni bir tahrik daha! Mescid-i Aksa yakınlarında 100 yıl önce açılan, sonra da terkedilen sinagog, hahamların katıldığı bir törenle açıldı.

Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın 100 metre yakınındaki bir sinagog,  bir grup haham ve İsrailli politikacının katılımı ile açıldı. Eski bir sinagogu yeniden açtıklarını ileri süren Ağlama Duvarı hahamı Shmuel Rabbinoviç, "Bugün bu ibadet yerine Yahudiliğin tekrar dönüşünü kutluyoruz" ifadesini kullandı. Yahudilerin eski diye niteleği sinagog, sadece 100 senelik.

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Rabbinoviç, "Müslüman liderlerin Mescid-i Aksa'nın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığımız suçlamaları doğru değil. Yahudi yasasına göre, Mescid-i Aksa'ya gitmemiz yasak. Çünkü biz hepimiz temiz değiliz. Akra'daki olayların bu kutlamaya zarar vermesine izin vermemeliyiz. Bu sinagog, ibadet ve barış yeridir" iddiasında da bulundu.

Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski, sinagogun tekrar açılmasının kışkırtıcı bir eylem olduğu görüşlerine karşı çıkarak "İnsanların bir restorasyon eylemini kontrolü ele geçirmek için bir mücadele şeklinde ifade etmelerine şaşırdım. Bazı insanlar söyledi diye bizim davranışımız bir şiddet olmaz" ifadesini kullandı.

Sinagogun yerine satın alan ve sinagoga bağışlayan Irving ve Cherna Moskowiç'in kızı Laurie Moskowiç Hirsch, aynı gazeteye yaptığı açıklamada, Yahudi varlığının güçlendirilmesinin Filistinlilere karşı en iyi karşılık olduğunu söyledi.

Moskowiç Hirsch, "Akra'daki şiddete en iyi cevap buraya büyük bir Yahudi varlığını getirmektir. Bu varlıkları satın almaktır. Ohel Yitzhak projesini Yahudi varlığını güçlendirme çalışmalarınına bir parçası olarak görüyorum. Araplar kalmak istiyorlarsa, nazik davranmak zorundalar" dedi.

Gazetenin haberine göre, Ohel Yitzhak Sinagogu, 1938'de kendilerini Duvarların Muhafızı olarak isimlerinderen bir grup Yahudi tarafından terkedildi. Bina, Mescid-i Aksa'ya en yakın sinagog. Macar yahudiler tarafından arsası satın alınan ve 1904'te inşa edilen sinagoga ayrıca Macarca Ungarin Shul da deniliyor. Sinagog arazisinin satın alınmasını gerçekleştiren Ateret Kohanim örgütünün bildirdiğine göre sinagog arsası Macar Yahudi toplumu tarafından Müslüman Halidi ailesinden satın alındı. Elmas tüccarı Haham Yitzhak Ratsdorfer de sinagogun inşasını üstlendi.

Dünya Bülteni



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs