En Sıcak Konular

Cemevleri için ikinci karar

13 Ekim 2008 14:04 tsi
Didim Belediyesi'nin cemevini ibadethane olarak kabul etmesinden hemen sonra Tunceli Belediye Meclisi de aynı yönde karar aldı.

Tunceli Belediye Meclisi, cemevini ibadethane olarak kabul ederek, su bedelinden camiler gibi muaf olması diğer hizmetlerin de aynı tarfiden ücretlenmesi karar altına aldı. Kararı değerlendiren Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve Alevi dedesi Celal Açıkgöz, hükümet tarafından cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istedi.

Tunceli Belediye Meclisi, cemevini ibadethane olarak kabul ederek, su bedelinden camiler gibi muaf olması diğer hizmetlerin de aynı tarfiden ücretlenmesi oybirliği ile karar altına aldı.

Tunceli Belediye Meclisi, cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda gündeme gelen konu, DTP, EMEP, CHP, SHP ve AKP’lilerden oluşan 12 üyeli Meclis'te oybirliği ile karar altına alındı. Alevilerin Tunceli nüfusunun genelini oluşturduğuna dikkat çekilen kararda cami gibi, cemevinin de ibadethane olarak kabul edilip, tükettiği şehir şebeke su bedelinden muaf tutulması ve belediye hizmetlerinden yararlandırılması karar altına alındı. Kararla birlikte, yapı ruhsatı bulunmayan cemevinin ruhsatlandırılacağı açıklandı.

Kararı değerlendiren Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, cemevlerinin kültür ve inaç merkezleri olduğunu belirterek, “İddia edildiği gibi cümbüş yeri değildir. Bir çok sanatın inançla yükseldiği yerdir. Bu nedenle cemevleri yasal statüye kavuşturulmalıdır. Hangi din olursa olsun, o dinin gerekliliklerini, emir ve yasaklarını gönlünce yaşabilme özgürlüğüdür” dedi. Abdil, zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması içinde çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Belediye Meclis toplantısını izleyen Alevi dedesi Celal Açıkgöz ise, karardan dolayı meclis üyelerine teşekür ederek şöyle konuştu:
“Umarım bu karar bütün Türkiye’de yayılır. Hükümet bunu bir şekilde algılar. Cemevlerine herhangi bir devlet memuru, kadrolu eleman tahsis edilmesini istemiyoruz. Cemevleri halkın desteği ile yaşamalı.”



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,272 µs