'pot haber' -Video | " /> 'pot haber' -Video | "/>

En Sıcak Konular

Show Haber değil 'pot haber' -Video

13 Ekim 2008 16:00 tsi
Show Haber değil 'pot haber' -Video Ali Kırca, Show Haber ve emekli bir Tümgeneral küçük bir tarih yanlışlığı nedeniyle büyük bir yanlışa düştü. İşte 15 dakikalık 'pot haber'...

Ali Kırca’nın sunduğu Show TV Ana Haber bülteninde tam bir skandal yaşandı. 10 Ekim 2008 Cuma günü, ‘Casus uçaklar gördü jetler vurdu’ ‘Zap kampı böyle vuruldu’ başlıklarıyla tam 15 dakika boyunca yayınlanan haberde, casus uçakların görüntü aldığı bir terör kampına TSK'ya ait savaş uçaklarının yaptığı harekat değerlendirildi. Ali Kırca, harekatın ABD ile istihbarat paylaşımından önce yapıldığını iddia ederek, bu harekatın da Genelkurmay tarafından açıklamadığını söyledi. Ancak bu 15 dakikalık koca yanlış küçücük bir bilgi eksikliğinden kaynaklanıydu. İşte bir Haber7 okurunun fark ettiği  küçük ayrıntı.

SHOW HABER YAZIYOR AMA...

Birçok video paylaşım sitesinde yer alan bu görüntüleri "Show Haber’ yazısı ile yayınlayan Ali Kırca, “Üstelik bu izleme Türkiye ile Amerika arasındaki istihbarat paylaşımından önce yapıldı” bilgisini verdi. 15 dakikalık haberin neredeyse tamamı bu bilginin üzerine kuruldu.

Haber boyunca defalarca operasyonun 12 Ocak 2007’de yapıldığı ve görüntünün bu tarihte çekildiği söylendi. Show Haber ekibinin,  haberi bu bilginin üzerine kurmasındaki en önemli etken görüntülerin üzerindeki tarihin 12/01/07 yazıyor olması idi.

Haberde ‘İstihbarat paylaşımından önce bu görüntüler ABD tarafından verildi’ bilgisinin verilmesi ise ABD ile istihbarat anlaşması 2007’nin Kasım ayında yani 11’inci ayda yapılmış olmasından kaynaklanıyordu.

KÜÇÜK BİR BİLGİ: AA/GG/YY YAZILIYOR

Bu bilgilere bakıldığında haberde bir sorun olmadığı görülüyor ancak Show Haber ekibinin yapmış olduğu büyük hata işte burada başlıyor. ABD’de tarih kısalmaları ay/gün/yıl olarak yazılıyor. Yani görüntülerde belirtilen tarih 12 Ocak 2007 değil 1 Aralık 2007, istihbarat paylaşımı anlaşmasından sonra. Bütün haberini bu yanlış üzerine kuran Ali Kırca ve Show Haber ekibine emekli bir asker de eşlik ediyor.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen bir an tarihle ilgili tereddüt etse de Ali Kırca’nın kendinden emin tavırları onu da yanlışa ortak ediyor.

Nejat Eslen; ‘Şimdi tarihine baktığımızda, herhalde bu bir Amerikan casus…’ 

Ali Kırca, “Casus uçağı olduğunu düşünüyoruz”

Nejat Eslen: “Bu bilgiyi biz kullanmışız herhalde. O tarihte Amerika ile böyle bir anlaşmamız yoktu. Kasım 2007’den sonra biz ABD’yle istihbarat paylaşımına başladık. “

Bu konuşma üzerine Kasım 2007’den önce gayri resmi bilgi paylaşımı yapılmış olabileceği yorumunu yapan Ali Kırca kırmızı çerçeveye alınmış 12/01/07 tarihini göstererek ’12 Ocak 2007 tarihinde’ diye okuyor. Ali Kırca, “Biz inceledik baktık, o tarihte Genelkurmay’ın kayıtlarında, açıklamalarında bir hava harekatı görünmüyor” diyor.

Biz de inceledik gerçekten o tarihlerde bir açıklama yok ama Ali Kırca ve Show Haber ekibinin bulamadığı ancak bu operasyonun açıklandığı basın bültenini 01 Aralık 2007 tarihinde bulduk.

İşte Ali Kırca ve Show Haber ekibinin bulamadığı basın açıklamaları:

BASIN AÇIKLAMASI
TARIH   : 01 Aralık 2007
NO        : BA - 35 / 07

1.  Türk Silahlı Kuvvetleri 28 Kasım 2007 tarihinden itibaren sınır ötesi harekat konusunda yetkilendirilmiştir.
2.  Türk Silahlı Kuvvetleri; kendisine verilen yetki çerçevesinde, Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için gereken askeri tedbirleri alacaktır. Bu kapsamda; ilk operasyon 01 Aralık 2007 tarihinde ( bugün) icra edilmiş olup, elde edilen istihbarata bağlı olarak operasyonlara devam edilecektir.
3.  İcra edilecek operasyonlar, münhasıran PKK KONGRA-GEL terör örgütünü hedef almakta olup, Irak'ın kuzeyinde yaşayan halka ve Türk Silahlı Kuvvetlerine düşmanca bir harekette bulunmadıkları sürece, yerel gruplara karşı değildir.
   
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

BASIN AÇIKLAMASI

TARIH   : 01 Aralık 2007
NO        : BA - 34 / 07

    01 Aralık 2007 günü istihbari çalışmalar kapsamında, Hakkari ili Çukurca ilçesinin güneydoğusunda Irak hudutları içinde, 50-60 kişilik bir PKK'lı terörist grup tespit edilmiştir.
   Söz konusu teröristler üzerine, bölgeye yakın durumda bulunan ateş destek vasıtaları ile yoğun bir uygulama yapılmıştır. Uygulama sonucunda terörist grubun önemli ölçüde zayiat verdiği, teknik vasıtalarla tespit edilmiştir.
    Bölgeye ihtiyaç duyulduğunda diğer unsurlarla da müdahale edilecektir.
    Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Show Haber geçtiğimiz günlerde de bir muhabirini 5 dakika arayla hem Hakkari hem Diyarbakır'daymış gibi lanse etmişti.

Ali Kırca ile Show Ana haber tarihleri karıştırınca

Haber 7

 

 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs