En Sıcak Konular

Jandarma Bakanlık'a bağlanıyor!

13 Ekim 2008 13:41 tsi
Jandarma Bakanlık'a bağlanıyor! Devlet kurumlarının organizasyonunu yeniden düzenleyen ve köklü bir değişim süreci yaşanan ülkede, Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor.

Nicolas Sarkozy ile devlet kurumlarının organizasyonunu yeniden düzenleyen köklü bir değişim süreci yaşayan Fransa'da, güvenlik reformu kapsamında jandarma, İçişleri Bakanlığı'nın yönetimine giriyor.  
 
Kara, hava ve deniz kuvvetleriyle birlikte Fransız ordusunun dört büyük komutanlığından birisi olan Milli Jandarma Komutanlığı, 1 Ocak 2009'dan itibaren organik ve operasyonel yönden İçişleri Bakanı Michèle Alliot-Marie'nin emrinde olacak. İç güvenlikteki rekabetleri zaman zaman kamuoyunun gündemine gelen Fransız jandarması ve polisi, artık imkânlarını birleştirerek aynı çatı altında çalışacak. İllerdeki jandarma birlikleri, polis gibi valilerin emrinde yönetilecek. Bu çerçevede 21 Ağustos'ta Bakanlar Konseyi'nden geçen kanun tasarısının önümüzdeki haftalarda parlamentoya gelmesi bekleniyor. Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, başta eski sömürgeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye model olan Fransız Jandarması'ndaki değişimi 'tarihî' olarak nitelendiriyor.

İç güvenlikle ilgili sorumluluk paylaşımı ise yeniden düzenlenecek; iki teşkilat, güvenlikle ilgili imkânları ve araç gereçleri ortak kullanacak. Benzer reform yapan Belçika 2001 yılında, Avusturya ise 2005'te jandarma ile polis teşkilatlarını birleştirmişti.

2002 yılında, Fransız jandarmasının küçük bir bölümü ilk kez iç güvenlikle ilgili konularda İçişleri Bakanlığı'yla birlikte çalışmaya başlamıştı. Elysee Sarayı'na çıktıktan sonra parlamento dahil kamu kurumlarının işleyişini değiştiren reform sürecini başlatan Cumhurbaşkanı Sarkozy, Milli Jandarma'yı tamamen İçişleri Bakanlığı'nın kontrolüne geçirmek istedi. Bu çerçevede İçişleri Bakanı Michèle Alliot-Marie tarafından hazırlanan kanun tasarısı 21 Ağustos'ta bakanlar konseyinde kabul edildi. Tasarının önümüzdeki haftalarda parlamentoya gelmesi bekleniyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, reformun "jandarmayı, 1 Ocak 2009'dan itibaren organik ve operasyonel olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlayarak, iç güvenlik mekanizmasının etkinliğini ve uyumunu güçlendirmeyi hedeflediği" ifade ediliyor.

Düzenlemeye göre jandarma, İçişleri Bakanlığı'nın hiyerarşik otoritesi altında olacak ve polis gibi bakanlığın yönetim şemasında yer alacak. Fakat, sivil yönetim altına girmelerine rağmen jandarmalar, askerî statülerini koruyacak. İç güvenlikle ilgili sorumluluk paylaşımı ise yeniden düzenlenecek; iki teşkilat, güvenlikle ilgili imkanları ve araç gereçleri ortak kullanacak. İllerdeki jandarma birlikleri, polisle birlikte valinin emrinde çalışacak. Fakat, Fransa dışında uluslararası barış misyonlarına katılan jandarmalar, Savunma Bakanlığı'na bağlı olacak. Eğitimde ise her iki teşkilatın atlı ve dalıcı birliklerinin formasyonunu jandarma okulları üstlenirken; istihbarat ve güvenlik eğitimini polis verecek.

Öte yandan reform, girişimin iç güvenlikten sorumlu iki teşkilatın birleştirilmesinin ilk faslı olduğunu düşünen jandarma ve poliste endişeye yol açıyor. İç güvenlikte reform yapan Belçika 2001'de, Avusturya ise 2005'te jandarma ile polisi birleştirmişti. Fransa'da özellikle jandarmalar, askerî statüde sahip oldukları imtiyazları kaybetmek istemiyor. İki kurum arasında bu konudaki ortaya çıkabilecek gerilimleri önlemek için, polis ve jandarma görevlilerinin istedikleri takdirde bir iki aylık eğitimle teşkilatlarını değiştirebilmesi imkanı üzerine çalışıldığı bildiriliyor. Bu arada, reform henüz uygulamaya bile geçmeden hükümet, jandarmanın tepkisine yol açan yeni kararlar almaya başladı. İçişleri Bakanlığı, cuma günü Kamu Politikaları Genel Revizyonu çerçevesinde sekiz jandarma okulundan dördünün 2009 yazında kapatılacağını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde de hükümetin, iki yüz kadar jandarma birliğini dağıtmayı planladığı basına yansımıştı.

Haziranda Fransa'nın yeni savunma doktrinini ortaya koyan "Beyaz Kitap"ı sunan Sarkozy, orduda yapmak istediği değişikliklerle ilgili üst düzey komutanların direnciyle karşılaşmıştı.
 



Bu haber 1,181 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,547 µs